Miért van az, hogy a fideszre leginkább alacsony végzettségű emberek szavaznak ameddig a demokratikus ellenzékre a képzett egyetemet is végzett emberek? Lehet náluk már nem olyan erős a Habony propaganda és az ingyen kiló krumpli varázsa?
En elegge magasan kepzett vagyok (PhD) es eddig fidesz szavazo voltam. Legfokeppen azert, amiert 9es: arra szavaztam, aki hagyta, hogy magam boldoguljak es nem akarta adokkal buntetni a teljesitmenyt. A kozvetlen kornyezetemben is leginkabb magasan kepzett emberek vannak, akik ugyanezen vagy hasonlo ok miatt szavaztak a fideszre.
Az egyes valaszolok altal emlegetett "balliberalis ferto" kapcsan: En liberalis vagyok, nem a hazai ertelemben vett balliberalis (ami egy paradoxon). A teljesitmenyalapu rendszereket tamogatom, az egyen dontesi szabadsagat az ehhez kapcsolt felelosseggel. Rohej, de ehhez Magyarorszagon a Fidesz allt a legkozelebb. Most viszont elfordultam toluk, a vakcinakommunikacio miatt. Mikozben Orban azzal buszkelkedik, hogy mennyi onkentes oltott van itthon, en azt tapasztalom a kornyezetemben, hogy korulbelul az oltottak fele oltatott onkent, egeszsegugyi okbol, a masik fele munkahelyi kenyszer hatasara. Azt meg nem dontottem el kire szavaznek legkozelebb (mar ha egyaltalan elmegyek), a Kutyapart eselyes. Ugyanakkor egyre inkabb ugy erzem, hogy talan meg az ellenzekre is kepes lennek szavazni, amit oszinten szolva soha nem gondoltam volna.
#31. "Most viszont elfordultam toluk, a vakcinakommunikacio miatt."
Ez elég váratlan érv volt. Akárhogy is, világszinten top10-ben vagyunk átoltottságban, én ezt nem tudom nem komoly eredménynek értékelni, és rémálmaimban ne jöjjön elő, mit művelt volna ugyanebben a helyzetben az országgal egy ellenzéki ámokfutás. Én veled ellentétben bár egy rakás dologban egyetértek a Fidesszel, de szavazatot még nem kaptak tőlem soha (2010-ben kaptak volna, de nekem akkor még nem volt választójogom). Most viszont annyira megrémít az ellenzéki összefogás képe, hogy valószínűleg jövőre le fogok szavazni a Fideszre, mert minden hibájuk ellenére sokkal kisebb rossznak gondolom őket az ellenzéknél. (Többdiplomás ember vagyok, a munkám mellett tanulmányokat folytatok, a fővárosban lakom, és magasan az országos átlag feletti a keresetem.)
Nyilván az ember saját ismerősi köre nem reprezentatív minta, de a legtöbb értelmiségi ismerősöm vagy utálja mindet (ahogy én is), a többiek között meg kb. ugyanannyi fideszes van, mint ellenzéki.
Az lehet még esetleg az oka, hogy sok fidesz szavazó van az idősebb korosztályban, akiknél meg egyszerűen azért nincs annyi egyetemet végzett, mert akkor még bőven lehetett boldogulni egy érettségivel (szüleim korosztálya pl. tehát a 60-65 évesek). Ma divat, hogy boldog-boldogtalannak egyetemi végzettsége van.
Ez a minimum.
Mondjuk ennek a szlogennek felült egyszer Araccki elvtárs is. Akit bántott, hogy szerinte Gurmai Zita nem szexel fidess-essel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!