Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért olyan rossz Magyarország...

Miért olyan rossz Magyarországon a fiatalok angoltudása az EU-s átlaghoz képest?

Figyelt kérdés

Szinte minden EU-s országban többen és jobban tudnak angolul a 35 év alattiak, mint nálunk.

Lengyeleknél már a 2000-es évek elején is pl. annyira jó volt az angol nyelvtudás, hogy fiatalok tömege vett jegyet az újonnan létesült Wizz Air egy London-Lutonba tartó fapados járatára és megcsinálták a szerencséjüket.

Jobb anyagi háttérrel rendelkezők New Yorktól és Chicagotól sem riadtak vissza, mindössze 10 évvel a Kommunizmus bukása után.

Vagy ott vannak pl. a skandinávok és hollandok. Kb. második anyanyelvük az angol, még a finneknek is, akik hozzánk hasonlóan nem-indoeurópai, finnugor nyelvet beszélnek.

2021. ápr. 24. 23:04
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
75%

29/30

akkor nézz utána, ANGOLUL hány % beszél Magyarországon és a hány a külföldi országokban.

A legjobban sikerült kutatások szerint is max. a középmezőnyben vagyunk (legtöbb szerint inkább utolsó között).

De hagyjuk a statisztikákat meg mellébeszélést. az általános magyar hozzáállásról beszéltem, hogy a többsége mindenféle nyakatekert kifogással áll elő, hogy miért nem beszél angolul, illetve hogy miért áll neki megtanulni.

ja egyébként az egyik lepontozott válaszolónak igaza van : angolból baromi egyszerű egy alapszókincset összeszedni, aki szokott internetezni és angol nyelvű zenét hallgatni, már van egy alapja. ráadásul egyre több angol nyelvű szót veszünk át.

2021. ápr. 29. 13:34
 32/36 anonim ***** válasza:
30-as;Az orosztanárokat tényleg nyári tanfolyamkeretében szervezték át német meg angoltanárrá.
2021. ápr. 29. 14:04
 33/36 anonim ***** válasza:
Mi köze van a mai fiatalok angoltudásának ahhoz, hogy 30 éve hogyan képeztek angoltanárokat?
2021. ápr. 29. 17:32
 34/36 chtt ***** válasza:
96%

Felétek lehet, kedves #32, felénk nem. A nyári átképzés csak része volt egy folyamatnak, és ahhoz, hogy taníts, előbb meg kellett szerezned a nyelvvizsgát, aztán meg a főiskolai-egyetemi végzettséget. Ráadásul nem úgy működött, hogy behajtottak az iskolapadba, hogy tanulj te hülye. Én pl. orosz-angol tagozatos voltam a gimiben, alapból egész jól tudtam angolul, és a mi átképzős csoportunkban senki sem volt, aki ne tudott volna nagyon jól, jól vagy elég jól angolul. Szóval nem egészen az volt a helyzet, amit szerettek citálni a háború utáni orosz oktatásra visszautalva, hogy egy leckével jártunk a gyerekek előtt. Emellett megvolt az az előnyünk a más szakosokkal szemben, hogy orosztanárként a nyelvtanítás módszertana már megvolt.

Lehet lepontozni meg szidni a magyar oktatást, de olyan suliban tanítok, ahol az osztály egyik fele akar valamit az életétől és tanul (heti 5 órában van nyelvórájuk), érdekes módon a leszólt oktatás mellett is nyolcadikban 90% körüli, de inkább feletti eredménnyel leteszi a nekik rendszeresített nyelvvizsgát. Aki meg egy szalmaszálat se nagyon hajlandó keresztbe tenni, nemhogy időt szánni a tanulásra, az kimegy nyolcadikból, és pár év múlva ide írogatja, hogy milyen pocsék az oktatási rendszer.

És persze nem zárja ki azt, hogy tényleg vannak nagyon pocsék tanarak, iskolák... de nem lehet általánosítani, és igenis kétoldalú a dolog. Túl egyszerű mindent másra kenni.

2021. ápr. 29. 17:46
 35/36 anonim ***** válasza:
53%

31es vagyok.

34:

„Lehet lepontozni meg szidni a magyar oktatást, de olyan suliban tanítok, ahol az osztály egyik fele akar valamit az életétől és tanul (heti 5 órában van nyelvórájuk), érdekes módon a leszólt oktatás mellett is nyolcadikban 90% körüli”

és szerint más iskolákban is hasonló az arány, vagy a ti iskolátok inkább kivétel ? :D hát inkább kivétel.

vagy akkor az egyetlen probléma, h a gyerekek nem hajlandóak tanulni? hú rossz lehet ennyire egyszerűen gondolkodni…

„Aki meg egy szalmaszálat se nagyon hajlandó keresztbe tenni, nemhogy időt szánni a tanulásra, az kimegy nyolcadikból, és pár év múlva ide írogatja, hogy milyen pocsék az oktatási rendszer.”

komolyan, imádom azt, hogy egy tanár sosem vállal felelősséget semmiért, ő sosem hibás semmiért, az oktatási rendszer sem, csak a diákok.

persze, vannak lusta diákok nem megfelelő hozzáállással, de pl. én se nagyon akartam iskolában tanulni nyelvet.

tudod, kicsit elveszi az ember kedvét a nüansznyi dolgokba belekötő, nyelvtant erőltető angoltanár, aki szódolgozat-iratásán kívül nem sok midnenre képes. ráadásul a legtöbb angoltanárnak botrányos a kiejtése és szerényebb a szókincse, mint egy random 20 éves diáklánynak.

„írogatja, hogy milyen pocsék az oktatási rendszer.”

aki 2021ben vitatja, h pocsék a magyar oktatási rendszer, az tanár és/vagy idióta. A magyar oktatási rendszer megbukott, ez van.

az, hogy ti tanárok nem látjátok, vagy nem akartok róla tudomást venni, az elég szomorú. 2021-ben még ott tartunk, minden diákot ugyanazzal módszerrel tanítanak, felesleges lexikális tudás akar ráerőltetni a diákokra.

A PISA-tesztek, a nyelvtudási mutatók, a funkcionális analfabéták nagy száma stb stb. ezer dolog igazolja ezt.

„Túl egyszerű mindent másra kenni.”

ezt ugye most a tanároknak címezted?:D

mérnöki területen dolgozom, testvérem programozó. ugyanaz a tapasztatunk a tanár ügyfelekkel:

hát nem a legélesebb kések a fiókban. 90%uk a diákok szidásán/másokra mutogatáson kívül semmire nem képes, még a legegyszerűbb reál dolgok megértésére sem, a tárgyukon kívül szinte minden más totál homály nekik.

az meg különösen vicces, h a diplomások között legszerényebb képességű tanároknak van a legnagyobb arca:D

múltkor egy tanár szakos gyerek osztott ki, hogy vegyen tudomásul, h a magyar oktatási rendszer azért jó, mert nem birkákat nevel, mint finn!

2021. ápr. 29. 18:58
 36/36 chtt ***** válasza:
41%

"hát nem a legélesebb kések a fiókban"

Én is szőke vagyok, ha ez megnyugtat. :)

És nem, nem szidom a diákokat, nem mutogatok másra, mert nagyon is jól látom az oktatási rendszer hibáit (úgy nagyjából, az egészet fel kellene robbantani, és új alapokra helyezni), látom a magam hibáit is, de ez nem azt jelenti, hogy csak én vagyok a hibás. Nem tartom tisztességesnek, hogy csak a tanárok lehetnek a hibásak, a szemetek, a maradiak és még sok egyéb.

Azt viszont szeretem, hogy ilyen elképesztően pocsék oktatási rendszer mellett is a szándékosan trollkodókat meg néhány szélsőséges esetet leszámítva szépen megfogalmazott, kerek, értelmes, logikus hozzászólások születnek, többségében jó vagy elfogadható helyesírással.

Szomorú hírem van, a legnagyobb arc nem tanár tulajdonság, mindenhol - legyen az diplomás vagy sem - a legszerényebb képességűeknek van a legnagyobb arca.

Remélem helyretetted a tanár szakos palántát! Nem jó, ha a jövő tanárai így állnak a hivatásukhoz. Viszont nagy az esély, hogy ez az ifjú hamar meg fog futamodni, elmenekül a pályáról. :)

Szép estét Néked.

:)

Ja...

"„Túl egyszerű mindent másra kenni.” - ezt ugye most a tanároknak címezted?:D"

Nem, ez sem tanár tulajdonság. Ha körülnézel, abszolút emberi sajátosság, nemtől, kortól, foglalkozástól független. ;)

2021. ápr. 29. 20:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!