Szocializmusba hogy is volt ez az anyagi egyenlőség?
80-84 között egy tervezőirodában dolgoztam mint szerkesztő (ami középfokú végzettséget igényelt), 3500 Ft körül volt a havi fizetésem (akkor még nem volt szja, tehát nagyjából ennyit meg is kaptam). A főnököm, mint csoportvezető tervezőmérnök kb. 7000-ret keresett (akkor még nem volt hétpecsétes titok a mások fizetése). Tehát, nem igaz, hogy egyenlő fizetések voltak.
Az új gazdasági mechanizmus egyik célja az volt, hogy a bérekben differenciáljanak szaktudás terén is. Egy tapasztalt mérnök sokkal többet keresett, mint egy melós, de egy művezető már nem biztos, mert az órabérben dolgozó melós túlórázhatott is.
"Azért akinek volt ismeretsége a pártnál az ugyanúgy tudott extra dolgokat szerezni "
Ez nem nálunk volt így, talán a Szovjetúnióban. Itt inkább akinek élsportoló, kamionos vagy külföldre járó előadóművész ismerőse volt, az tudott extra dolgokhoz jutni.
"Ugy volt egyenloseg, hogy akar volt penzed akar nem, a boltban ugy sem volt semmi"
Ez nem Mo-ra volt jellemző, itt jó volt az ellátás (no nem az NSZK-hoz képest). Ahol meg jellemző volt (pl. Lengyelország), ott virágzott a fekete piac, ahonnan pl. szesztilalom ellenére, éjszaka közepén is lehetett vodkát szerezni (tapasztaltam).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!