Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A hazafias nacionalisták nem...

A hazafias nacionalisták nem gondolnak bele, hogy miattuk szakadt szét az ország? Trianon.

Figyelt kérdés

A nacionalizmus ideológiáját támogatják, nemzetállamot akarnak, egy országon belül egy nemzet éljen. Oké. Ugyanakkor abba nem gondolnak bele, hogy Nagy-Magyarország északi részén, Felvidéken szlovákok éltek mindig is? Ők is a nacionalizmust követték, nemzetállamot akartak. Ők is egy nemzet, ez az eszme pedig a nemzetállamokról szól, nekik is járt a saját ország.

Természetesen nagyon rosszul lett megvalósítva, mert rengeteg magyarlakta rész is hozzájuk került (nem vették figyelembe a vörös térképet a nagyhatalmak), attól még számomra összeférhetetlen, hogy újra Nagy-Magyarországot akarnak ezek a csoportok, de mellette nacionalisták. Úgy nem lehetne Nagy-Magyarország nemzetállam, ha a népesség 50 százaléka horvát, román, szlovák, stb. Mert az nem egy nemzet.

2021. ápr. 6. 15:27
1 2 3 4 5 6 7
 61/70 anonim ***** válasza:
74%

Csendesen megjegyezném, hogy a háborúkat sosem ilyan bugyuta eszmék miatt vívják, minthogy "nacionalizmus", hanem gazdasági érdekek és a hatalom miatt. Az eszmék csupán jó kifogásul szolgálnak. A kereszteshadjáratokat sem azért indították, mert a keresztények annyira aggódtak a Közel-keletiek üdvösségéért, hanem a kereskedelmi útvonalak miatt. A mostani orosz-ukrán konfliktus sem a nemzeti konfliktusok miatt van, hanem a geopolitikai és a gazdasági helyzet miatt: a krími-félszigeten a 2010-es évek elején hatalmas földgázlelőhelyeket találtak, ami veszélyeztette az orosz földgázexport pszeudo-monopóliumát, míg a donbasszi konfliktus garantálja, hogy az ukránok nem tudnak belépni a NATO-ba.

Aki komolyan azt gondolja, hogy az oszmán-magyar háborúk nemzeti konfliktusok voltak, az egyszerűen nem ért a történelemhez.

2021. ápr. 8. 21:05
 62/70 anonim ***** válasza:
71%

"Persze szakdogákat írtál úgy hogy jóval Napóleon előtt nacionalizmust vizionálsz egy feudális rendszerben... :D"

Elolvastam én is amit ez a válaszoló írt, de minden válaszodnál te meséltél bele olyan dolgokat az írásaiba, amiket nem is állított. Abban igaza van, hogy tényleg szalmabábokat gyártasz. De , hogy értsd: a te válaszaid arra épülnek, hogy soha senkit nem bántottak azért mert magyar 1848 előtt. Ez viszont butaság , méghozzá nagyon nagy butaság :)

2021. ápr. 9. 16:05
 63/70 anonim ***** válasza:
71%

"Aki komolyan azt gondolja, hogy az oszmán-magyar háborúk nemzeti konfliktusok voltak, az egyszerűen nem ért a történelemhez."

Egy több válaszból álló szándékosan félreértelmezett és kiforgatott válaszsorozat vezetett ide. A kiindulópontja az volt, hogy valaki pár válasszal hátrébb arról írt, hogy etnikai alapon is voltak villongások a történelemben a magyar nemzetiségek felé, még bőven 1848 előttről. Azaz, voltak kimondottan magyarellenes vérengzések. Jött egy válaszoló, és ezt elkezdte letagadni. Érted , hogy hol siklott ki ez a dolog?

2021. ápr. 9. 16:16
 64/70 anonim ***** válasza:

"hogy etnikai alapon is voltak villongások a történelemben a magyar nemzetiségek felé, még bőven 1848 előttről. Azaz, voltak kimondottan magyarellenes vérengzések. "

Csakhogy erre még egy példát se tudtál hozni, ezzel szemben ostobáztál, fogyatékosoztál meg hisztiztél a 60# hozzászólásodban. Az 1700 évek beli román felkelés nem etnikai alapon zajlott ahogy forrással bizonyítottam. Ott kizárólag a magyar nemesekre és papokra mentek rá, a magyar jobbágyokra nem. Ez egy osztály és vallási alapú konfliktus volt. Ha etnikai alapú konfliktus lett volna akkor a magyar jobbágyokat is gyilkolják ahogy 48' ban megtették. Akkoriban a 18. században magyar nemzet alatt kizárólag a magyar nemességet értették, ez amit nem értesz.

2021. ápr. 9. 17:19
 65/70 anonim ***** válasza:
60%

64

A 60-as hozzászólás nem az én válaszom, nem értem, hogy miért nekem tulajdonítod. Az pedig finom szólva sem igaz, hogy a történelem folyamán etnikai alapú konfliktus csak a 19. századtól volt. Eleve például a szerb/magyar ellentét a török dúlások korában éleződött ki. A Rákóczi szabadságharc alatt a bécsi udvar uszította a kisebbségeket a magyarok ellen. És mivel ennek eleve volt egy meglévő alapja, annyira nem is kellett erőlködniük a Habsburgoknak.

Előttem említette valaki Horeát...nos...biztos véletlenül irtott ki színmagyar falvakat...és a kiírtást szó szerint kell érteni...ez pedig a 18. század. Sőt, már előtte is jelen volt kisebb-nagyobb mértékben az itt élő kisebbségekben a magyarellenesség...ezért történhetett meg az, hogy a bécsi udvar legapróbb unszolására is teljes magyar településeket irtottak ki nullára. Én komolyan mondom beugrom a Tiszába, ha ezekben a falvakban csak magyar nemesek éltek. Szóval a felvetés egyszerűen nem igaz, hogy csak osztályalapon gyilkoltak.

2021. ápr. 9. 20:16
 66/70 anonim ***** válasza:
100%

A szerb-magyar konfliktus szintén vallási, nem nemzeti konfliktus. A szerbek ortodoxok, a magyarok katolikusok/protestánsok.

A horeai parasztfelkelésről idéznék az angol Wikipédiából:

"The revolt was directly related to the poor level of the feudal serfdom in Transylvania and though the Orthodox Romanians lacked of political equality contrary to the Catholic nations of Transylvania, the events were not necessarily motivated by ethnic tensions."

Elsősorban ez a felkelés is vallási indíttatású osztályharc volt: a magyar, szász, és székely népcsoportokat bizonyos vallási privilégiumok illették, ami természetesen a parasztságot egyáltalán nem érintette. Ezáltal a katolikus és protestáns egyházak törvényileg egyenrangúak voltak, viszont az ortodox egyház nem. Ezt kihasználva szítottak Horea és társai egy parasztfelkelést a feudális rendszer ellen és az ortodox egyház védelme iránt.

Hozzátenném, hogy a nemzetek ébredésenek a régióban mindenhol más oka volt: a magyaroknál ez elsősorban nyelvi indíttatású volt, a románoknál nyelvi és vallási, míg a délszlávoknál kizárólag vallási: a horvátok, a bosnyákok, és a szerbek mind ugyanazt a nyelvet beszélik (persze regionális dialektusokkal), de a horvátok katolikusok, a szerbek ortodoxok, a bosnyákok pedig muszlimok.

2021. ápr. 9. 21:10
 67/70 anonim ***** válasza:
60%

"A 60-as hozzászólás nem az én válaszom, nem értem, hogy miért nekem tulajdonítod"

Mert ugyanúgy írsz mint ő, ugyanannyi a százalékotok. A tiéd, nem értem miért tagadod, csak gondolom már ciki amikor elkezdtél őrjöngeni.

"Eleve például a szerb/magyar ellentét a török dúlások korában éleződött ki. "

Nem éleződött ki, a szerbek egy része a magyarok oldalán harcolt a török ellen, egy másik része áttért az iszlámra és az oszmánok oldalán volt, ennyi.

"A Rákóczi szabadságharc alatt a bécsi udvar uszította a kisebbségeket a magyarok ellen. És mivel ennek eleve volt egy meglévő alapja, annyira nem is kellett erőlködniük a Habsburgoknak."

Hát akkor ezt elég rosszul csinálhatták mert ezek a nemzetiségek mind Rákóczi mellett harcoltak:

"A hazai nemzetiségek közül Rákóczi roppant kiterjedésű munkácsi és szentmiklósi uradalmának ruszin jobbágyai elsőként csatlakoztak a szabadságharchoz. Java részük a fejedelem udvari palotásezredében szolgált. A felvidéki városok német polgársága a szlovákok és románok többségével együtt szintén csatlakozott Rákóczihoz. A szepességi cipszerek Czelder Orbán, a felvidéki szlovákok pedig zömmel Révay Imre, Révay Gáspár, Thuróczy Gáspár és Szádeczky Gáspár gyalogezredeiben szolgáltak. Szlovák anyanyelvű volt a kassai bombagyártó üzem vezetője, Bácsmegyey Ádám tüzér alezredes is. Az erdélyi románság legismertebb vezetője, Pintye Gligor mindjárt a felkelés kezdetén elesett Nagybányánál, de számos más román csapatparancsnokot említhetünk név szerint is, mint például Csurulya Jánost (Ion Ciurulea), Szudricsán (eredeti nevén Sunkár) Istvánt és Hátszegi (Hatzogan) Markulyt, aki Nagyváradról szökött a kurucok közé. E három nemzetiség, illetve népcsoport csatlakozása természetesen azzal is összefüggött, hogy az általuk lakott részek képezték a szabadságharc bázisterületét. "

[link]

"Előttem említette valaki Horeát...nos...biztos véletlenül irtott ki színmagyar falvakat...és a kiírtást szó szerint kell érteni...ez pedig a 18. század."

Bizonyíték?

2021. ápr. 9. 23:29
 68/70 anonim ***** válasza:
71%

67

Privizz rá a 60-as válaszolóra, és utána privizz rám is. Ha nem ugyan arról a fiókról kapod a válaszokat, akkor bizony veled van a probléma.

2021. ápr. 10. 15:46
 69/70 anonim ***** válasza:
42%
Akérdés is zavaros kissé. Ugyanis Magyarország ketté szakadásának nulla köze van Trianonhoz. Én most csak a ketté szakadáshoz szólok. A tények. 2010 előtt pár évvel már Orbán szinte bele volt őrülve abba, hogy nem lehet hatalmon, mert már mondogatta is, egyszer kell nyerni de akkor nagyon és akkor 50 évig hatalmon lesz. De mivel nem akart neki összejönni a győzelem új stragégiára váltott. Elkezdte szervezni a pogári köröket amikből megalakúlt a szavaző bázisa és keresett egy célpontot amit aztán lehetett útálni megosztani a gyülölettel az országot. Na ez volt a komcsik és Gyurcsány. Később váltott az EU harelleni harca miatt Sorosra és a migránsokra és igy szépen mindig kijelölte az aktuális célpontot és napirenden tartotta a megosztottságot és a gyülölet kampányt. EZ A SZINTISZTA IGAZSÁG. A 2006-os budapesti balhé is Orbán szervezése volt és ez ki is fog derülni a titikositások lejárta után !!!!!!!!!!!!!
2021. ápr. 17. 16:45
 70/70 anonim ***** válasza:
50%

"Szerbia folyamatos zsugorodása, a SZU szétesése, a közelgő brit identitásválság.

"

Jajj szegény szerbek elnyomásba tartják a többi nemzetiséget és egyre kisebb lessz végül is koszovót is joggal követelik egy olyan fővárossal mellé ami nem is az övék hanem a mi egyik városunk csak más néven.

Most képes voltál felhozni a SZU-t ugye most viccelsz?

2021. okt. 17. 21:37
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!