Ez nem ellentmondásos?
Én a következő tendenciát figyeltem meg ezekben a körökben:
-román, szerb, szlovák - kötsög
-osztrák, ukrán - elmegy
-horvát, szlovén - haver
Nem tudom, miért.
Kérdező, ennek van egy nagyon egyszerű oka.
Az osztrákoknál a magyarok jól élhettek, a horvátoknál szintén normális lehetett a helyzetük, a románoknál viszont a mai napig nem jó.
A szlovákokkal meg szerbekkel is ugyanez volt a helyzet addig amíg nem rendeződött némileg legalább a két ország kapcsolata.
Hát, azért a szerbek nem túl nagy haverok... Elég sok incidens volt és lesz is még. Az utóbbi időben az Unióba való felvétel miatt szeretnének "jófiúk" lenni.
A horvátokkal meg egyszerű, hogy miért jobb a kapcsolat: történelmi okai vannak. A felsoroltak közül nekik volt egyedül normális társadalmuk és nem csonka (értsd, volt nemességük is), épp ezért az Osztrák-Magyar Monarchia alatt velük is megszületett a kiegyezés, tekinthetők egyenrangú félnek. Másrészt még korábban évszázadokon át perszonálunióban voltak Magyarországgal. Az ő államiságuknak megvan a történetisége. Egészen más, mint mondjuk Szlovákia esetében.
A másik meg ahogy a 2-es válaszoló is írta, a történelmi okokon túl, a jelen helyzetben nem Horvátország az, aki az ott élő magyar kisebbséget nyelvtörvénnyel fenyegeti, illetve csorbítja a nemzetiségi jogait, hanem Románia, Szlovákia és Szerbia. No meg Ukrajna is.
Némiképp a vallás is közbeszól: Magyarország is Horvátország hasonló kultúra a katolicizmus miatt, míg Szerbia, Ukrajna és Románia ortodox, ami egy más kultúra. Ilyen szempontból Szlovákia kakukktojás, mert ők is a latin kereszténységhez tartoznak, kulturálisan igen közel állnak hozzánk, ott inkább az a gond, hogy sosem volt önálló államuk, ezért most izmoznak.
3
Én úgy tudom szlovákiában is kedvezni fognak ettől az évtől a nyelvet nézve. Népszámlálás lesz és ahol eléri a 15%ot a magyarok száma ott kötelező biztosítani az ügyintézést magyarul. De egyébként értem, köszi.
Nem ellent mondás.
A Horvát nem utálja a Magyart
A Román utálja a Magyart
Hát a Magyar miért ne utálja a Románt ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!