Miért legyek büszke a hazáért, nemzetért?
Miért legyek azért büszke, hogy nálunk nyugatabbra négyszer annyi az átlagkereset, mint itt?
Miért legyek azért büszke, mert az ország egyik fele örül Orbánnak, mint majom a farkának, a másik fele inkompetens ellenzékre bízná az országot, ha meg kritizálom valamelyik oldalt megkapom a fideszbérenc vagy libernyák jelzőket?
Miért legyek arra büszke, hogy az átlag magyar ember gyűlölködő, lehúzó (nem csak anyagilag értem), mazohista elviseli a heti 40 órát hugyért, szarért?
Miért szeressem a magyar himnuszt, amikor egy negatív önsajnáltató borzalom?
Most ennyi kérdés felvetődött bennem ezzel a témával kapcsolatban.
"Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"
Kölcsey Ferenc
Nos kedves kérdező, ha ennek az aktuálpolitikát félretéve érted és érzed a jelentőségét, és jelentenek számodra valamit a magyar bölcsők és magyar sírok, a múlt és a jövő magyar nemzedékei, a saját identitásod és kuktúrád, ahogy Juhász Gyula írta:
Mert nem lehet feledni, nem, soha,
Amíg magyar lesz és emlékezet,
Jog és igazság, becsület, remény,
Hogy volt nekünk egy országunk e földön,
Melyet magyar erő szerzett vitézül,
S magyar szív és ész tartott meg bizony.
Egy ezer évnek vére, könnye és
Verejtékes munkája adta meg
Szent jussunkat e drága hagyatékhoz.
És nem lehet feledni, nem, soha,
Hogy a mienk volt a kedves Pozsony,
Hol királyokat koronáztak egykor,
S a legnagyobb magyar hirdette hévvel,
Nem volt, de lesz még egyszer Magyarország!
Hogy a mienk volt legszebb koszorúja
Európának, a Kárpátok éke,
És mienk volt a legszebb kék szalag,
Az Adriának gyöngyös pártadísze!
Hogy a mienk volt Nagybánya, ahol
Ferenczy festett, mestereknek álma
Napfényes műveken föltündökölt,
S egész világra árasztott derűt.
És nem lehet feledni, nem soha,
Hogy Váradon egy Ady énekelt,
És holnapot hirdettek magyarok.
És nem lehet feledni, nem, soha
A bölcsőket és sírokat nekünk,
Magyar bölcsőket, magyar sírokat,
Dicsőség és gyász örök fészkeit."
.... szóval akkor, magyar vagy.
Ha ezek kapcsán nem érzel semmit, akkor nem vagy magyar, és csak azt tudom mondani neked, hogy széles e világ. Legyél gazdagabb, legyél megtűrt " hontalan"...
Politika mentesen nehéz ezt megmagyarázni annak aki így látja mint a kérdező.
A legtöbb ember ha külföldön él pár évig, hiányozni kezd a szülőföldje, és értéket kap a "magyar szó".
Tudom, baloldaliként ez szánalmasan hangzik, de próbáld ki és megérted :)
12# nem baj...én nem azért írtam le, hogy mindenkinek libabőrös legyen a háta...és revizionalista sem vagyok( Bár nekem az szokott lenni...) Ez amolyan gondolatébresztő.
11#
10 éve élnek kint a rokonaim most nemrég kiment még1, lassan énis megyek. (Németo.)
Valahogy nekik jó a hanyatló nyugat, mert ott egy szalagmunkás is 3000eu-t keres.
Ezek tények.
15
Szerintem ez olyan, mintha a gyerek lecserélné a szegény munkás szüleit gazdag szülőkre, mert ott kapna új biciklit.
Ha semmit nem érzel a hazád irány, akkor csak ez a fontos, hogy minél több lóvé legyen.
Az túlzás hogy semmit nem érzek.
Rengeteg negatív jelzőt fel tudnék sorolni.
Hazaszeretetből nem lehet megélni.
A kérdéssel kapcsolatban ambivalensek az érzéseim, de közel sem az anyagiak miatt, hanem olyan dolgok miatt, amiken egy fillérbe nem kerülne változtatni.
Előre bocsátom, hogy szerintem a magyar kultúra igenis érték, szeretem a népzenét, a konyhaművészetet, a mondavilágot és sok minden mást.
De az, ahogy manapság a magyar emberek többsége gondolkodik, attól írtózom: utálnak mindenkit, aki nem ért velük egyet az nem magyar, utálják, aki mást gondol, mint ők, utáljak azt, aki máshol él, máshol született, máshogy néz ki. Jóformán bárkit: a taxist, a tanárt, a politikust, az orvost. Ezzel egyszerűen képtelen vagyok azonosulni.
Továbbá harcolnak minden ellen, ami a világot előrevinné, pl. a környezetvédelem ellen.
Tudom, nem mindenki ilyen, de sajnos egy hangos többség igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!