Momentum győzelme esetén mi volna a CSOK sorsa?
Soha nem terveztem nagy családot így azok a hírek, miszerint a Momentum újragondolná a nagycsaládos támogatásokat, nem ütött szíven.
Azonban elgondolkoztam azon, hogy a CSOK milyen hatással volt az ingatlan piacra. Ha hirtelen eltűnne, az feltehetően az ingatlan árakon is meglátszódna, ami pedig egy tovagyűrűző gazdasági válságot is eredményezhetne az országban.
Félreértés ne essék, nem vagyok egy közgazdász így a "mindenki ért mindenhez" alapon játszottam csak el a gondolattal. Érdekelnének a hozzáértők véleményei meg a többi laikus is.
A magam részéről én támogatnám, hogy a CSOK alakuljon át egy olyan lakástámogatássá, ami mondjuk az eü. dolgozókat (első sorban ápolók, beteghordók, mentősök, akik nehezebben gazdálkodnak ki egy saját házat) segítené házhoz jutni. Továbbá én azoktól a nagycsaládosoktól sem venném el a lehetőséget, akik már rendelkeznek 3(+) gyerekkel és még nem éltek a lehetőséggel.
Eltörölnének mindent, esetleg valamit ráfaragnának a semmirekellő rétegekre.
Egy nagy hátránya viszont lett ezeknek, nagyon sokat lódult fel minden anyagnak az ára!
Az ingatlan árakat azért kötöttem össze a lehetséges válsággal, mert hitelek tekintetében a saját kézben lévő ingatlan értéke befolyásolja a felvehető maximális hitelértéket. A hiteleket pedig a gazdaság mozgatórugójának tartják, ezért is ösztönzik több Nyugat-Európai országban. A házárak csökkenése ezzel azt is eredményezné, hogy kevesebb pénzt tud a gazdaságba beforgatni a lakosság.
Azt értem, hogy az ingatlanpiac még fel is pöröghetne, ha visszaesnének az árak, de ez a gazdaságot az USA-ban sem vitte el a hátán 2008-ban.
Mindenesetre mindenkinek köszönöm a választ. Ment a zöld. Illetve jöhet még elképzelés és magyarázat.
"A házárak csökkenése ezzel azt is eredményezné, hogy kevesebb pénzt tud a gazdaságba beforgatni a lakosság."
Viszont akkor az emberek többet tudnának másra költeni, ami szintén elősegítené a gazdaságot.
Azért Mo.-on a családok többsége valamilyen formában nélkülöz, pl. nem tudnak megfelelő mennyiségű gyümölcsöt venni, viszont ha több pénz maradna a családoknál, akkor ez változhatna.
#15: Kérdés, hogy a nélkülözőkön az segít, ha egy ház 60 millió helyett 20-25 millióba kerül, vagy az, ha egy középosztálybeli 1,5-2 millió helyett 5-6 milliót tud kényelmesen egy konyhafelújításra felvenni. Amivel ugye a tisztességesebben megfizetett burkolón és asztaloson keresztül több pénzt tud azokon a kereskedelmi csatornákon leküldeni, amik végül a nélkülözőket is elérik.
Harmadik világbeli országokban sem a triviális segítség a hosszútávú segítség. Egy nélkülöző család attól még nem lesz jobb sorsban, mert alájuk pakolsz egy rakás segélyt. A fizetések emelését meg könnyebb mondani mint csinálni. A CSOK szerintem erre pont egy aránylag sikeres próbálkozás volt. Viszont lehet, hogy rosszul látom.
"egy ház 60 millió helyett 20-25 millióba kerül, vagy az, ha egy középosztálybeli 1,5-2 millió helyett 5-6 milliót tud kényelmesen egy konyhafelújításra felvenni."
Egyértelműen az olcsóbb ház. A legtöbb támogatás már így is csak a pénzesebb rétegek tudják használni, így a szegényeknek még lakni sem lesz sehol, nemhogy házat újítsanak fel.
"Amivel ugye a tisztességesebben megfizetett burkolón és asztaloson keresztül több pénzt tud azokon a kereskedelmi csatornákon leküldeni, amik végül a nélkülözőket is elérik."
Ez a gondolatmenetet kifejtenéd? Hogy folyik le a nélkülözőkhöz? Elmondom, hogy a jelenlegi Mo.-on sehogy.
Ha kikeresed a ksh, mnb vagy akár k&h felmérését is, hogy a családoknak - mondjuk járvány előtt - mennyi félretett pénzük volt, akkor láthatod, hogy mi a baj.
A lakosság 1 harmadának nincs 1 havi keresetének megfelelő félretett pénze se.
A 2. harmadnak 1 havi már van, de kevesebb, mint 3 havi.
Vagyis az alsó kétharmad a fidesz legtöbb támogatási formájából ki van zárva, mivel ezekhez önerő kell. Vissza kell fizetni a hitelt, vagy hozzá kell tenni a támogatás felét.
Viszont a támogatások nagy része ezzel elérik azt, így pl. a CSOK is, hogy annyivel feltolják az árakat, hogy csak azok a családok tudjanak lakást venni, akik a CSOK-ot is igénybe tudják venni, viszont ha valakinek nincs párja stb, akkor esélytelen a saját lakás.
Többek között emiatt is kitolódik a gyerekvállalás, mert sok ember, főleg az egyetemisták, akik később állnak munkába, nem vállal gyereket, amíg nincs biztos megélhetése, lakása.
"Egy nélkülöző család attól még nem lesz jobb sorsban, mert alájuk pakolsz egy rakás segélyt."
Amúgy ki beszélt segélyről? És pont arról beszéltem, hogy a jelenlegi támogatási forma pont ront a viszonyokon és még az is jobb lenne, ha nem létezne, mert akkor alacsonyabbak lennének a lakás árak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!