Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most, hogy a Fidesz tönkretett...

Most, hogy a Fidesz tönkretette a felnőttképzést, milyen kitörési lehetőségek maradnak a szegényeknek/pályamódosítóknak?

Figyelt kérdés

Előre leszögezem, nem állítom, hogy az eddigi OKJ-képzési rendszer tökéletes volt (bár azt is a Fidesz találta ki ugyebár) és azt sem, hogy egy ács 3 hónapos gyorstalpaló után dolgozhasson, de basszus, mi lesz mostantól kezdve, ha minden képzés 2-3 évet vesz majd igénybe?

Egy felnőtt ember, akit nem támogatnak a szülei és ezért kénytelen főállásban dolgozni érettségi után, netalántán 30 évesen dönt úgy család mellett, hogy más, jobban fizető szakmát szeretne csinálni, az mégis hogy oldja meg heti 40 óra munka mellett ilyen sokáig a bejárást, pláne olyan munkahely mellett, ahol szombaton is dolgozni kell?

Hiszen érettségivel ugyebár általában ilyen melót talál az ember, folyamatos műszakokkal és hétvégi bejárással... Ráadásul sok számlaképes vállalkozás is végzettség-igényes, abba sem tud majd senki belekezdeni.

Az én férjem tavaly végzett el még gyorsan egy 5 hónapos OKJ-t, alig tudta elintézni, hogy folyton el tudjon menni, mikor kötelező, mert hiába volt elég szabadnapja, nem mindig akkor veheti ki, mikor akarta, arról nem beszélve, hogy még gyakorlatot is kellett volna végeznie a főállása mellett (amúgy ismerős papírokat le neki, nem is tudom, hogy oldotta volna még...)

Most hogy végezzenek el felnőttek munka mellett 2-3 éves képzéseket gyakorlattal együtt?

2021. febr. 21. 20:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
79%
Semmi bazsi, pont az a lényege, hogy ne legyen kitörési lehetősége az átlag prolinak. Dolgozzanak csak a merci gyárba minimálbérért.
2021. febr. 21. 20:09
 2/16 anonim ***** válasza:
78%
Jelen kormánykoaliciónak nem érdeke, hogy bárki kitörjön azon keretek közül, ahová került. Kell a munkáskéz az ő érdekeltségi körükhöz tartozó vállalkozásokhoz, lehetőleg alacsony bér mellett.
2021. febr. 21. 20:14
 3/16 anonim ***** válasza:
69%
Pontosabban kell megfogalmazni: nem a Fidesz, hanem vele egyetértésben a KDNP is !
2021. febr. 21. 20:15
 4/16 anonim ***** válasza:
11%

Érdekes, én el tudtam menni munka után tanfolyamra.

Fárasztó volt persze, de érdekelt a dolog.

2021. febr. 21. 20:34
 5/16 A kérdező kommentje:
4-es, nem a fáradtságról van szó, hanem arról, hogy pl. délutános vagy hétvégi műszakban hogy jár el egyáltalán az ember?
2021. febr. 21. 20:37
 6/16 anonim ***** válasza:
21%

Magad írtad le, hogy nem tartottad jó dolognak, hogy egy ács 3 hónap képzés után dolgozhasson.

Akkor meg mi bajod van? Ahhoz, hogy ennek a végzettségnek értéke legyen, ahhoz az kell, hogy az időt rászánják. Aki nem tudja rászánni, az nem fogja elvégezni. Mint ahogy villamosmérnök sem lesz abból, akinek nincs ideje elvégezni az egyetemet.

Az az igazság, 14 évesen kéne megalapozott döntést hozni, hogy megfelelő szakmát tanuljon valaki, de ehhez az életre kéne nevelni a fiatalokat, mert legtöbbjüknek 14 évesen odáig terjed a gondolkodása, hogy milyen számítógépes játékot kérjen karácsonyra a szüleitől, vagy hogy FB-n hány like-ot gyűjt be egy posztjával.

2021. febr. 21. 20:40
 7/16 anonim ***** válasza:
34%

Aki ilyen beosztásban dolgozik, az jellemzően nem is akar tanulni.

Melósból egyik rendszerben sem lett agysebész.

Hidd el, napi 8 óra szellemi munka után sem könnyű tanulni. Elsősorban nem fizikai faáradtságra gondoltam, hanem szellemire.

2021. febr. 21. 20:41
 8/16 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os, ez rendben van, de miért kell pl. egy varrónőnek, keramikusnak, mű körmös nak, bolti eladónak 2-3 évig tanulnia? Azt gondolom, szakma és szakma között is van különbség.

Mindemellett, hiába okos valaki és dönti el 18 évesen, hogy mi szeretne lenni, ha nem olyan a családi háttere, hogy támogassa. Nekem is el kellett otthonról költöznöm érettségi után, így csak 3 évvel később tudtam elkezdeni az egyetemet levelezőn és még így is azt mondom, szerencsém volt, hogy szombatonként pont nem kellett dolgoznom, és mikor néha mégis, ki tudtam könyörögni, hogy ne kelljen bemennem egyetemre, mert amúgy folyamatos szombatos meló mellett tuti nem tudtam volna elvégezni. Olyat még, ami délután/este lett volna, főleg nem, hiszen akkor is dolgoztam.

Tehát rendben, a munkások 70%-a mondjuk akkor sem tanulnak, ha lenne lehetősége, de mi van a maradékkal? Ők tudjanak rá, így jártak, születtek volna máshova?

2021. febr. 21. 20:47
 9/16 anonim ***** válasza:
87%

pont ez a lényege ennek.

hogy ne lehessen kitörési lehetőség,mivel a fidesz fő árucikke az olcsó emberi munkaerő a nyugatnak.

ha meg mindenki kitörne,akkor esze ágában sem lenne senkinek minimálbérért 3 műszakozni.

2021. febr. 21. 20:54
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Gyakran keverik a képzést a tanfolyamokkal.

Előbbinek (felnőttképzés) megvan a meghatározott tanterve, óraszáma, és a végén a komplex szakmai vizsga (írásbeli, gyakorlati, szóbeli). Utóbbi pedig a pár hetes gyorstalpaló, aminek a végén csak oklevelet kapsz, nem bizonyítványt.

Én is így szereztem szakmát érettségi után (műszaki terület). Ugyanazt az szakmai óraszámot és a követelményeket kell teljesíteni (5 hónap alatt, napi 8 óra, szünetek nélkül), mint akik 2-3 évig tanulják. Annyi az extra, hogy ebben csakis a szakmai rész van, nincsenek járulékos órák. Ebből adódóan megfelelő háttérismeret és szorgalom nélkül eléggé esélytelen. Nálunk az osztály harmada már közben elvérzett, végén is csak a maradék harmada ment át. De akik átmentek, azok jobban teljesítettek, mint az iskola rendes tanulói:D Szóval, aki meg akarja tanulni, az 5 hónap alatt meg fogja, aki meg nem, annak 5 év alatt sem fog összejönni.

Amúgy vannak még az esti képzések, aminek pont az lenne a lényege, hogy munka mellett is el lehesen végezni. Persze ez egyműszakos munkarendre lett kitalálva, így néha le kell harcolni a munkáltatóval.

2021. febr. 21. 21:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!