Anno a Gyurcsány-kormány milyen intézkedésekkel segítette a családok életét? Nekik is volt családvédelmi akciótervük, mint a Fidesznek?
39: "Tetszettek volna forradalmat csinálni"
Szegény Antall, beszélt sok marhaságot!
Ha tényleg forradalom lett volna, akkor ő a büdös életben nem lett volna miniszterelnök... és akkor lehet, hogy nem lopták volna el a rendszerváltást...
„Pedig azt csinálod, mert már kénytelen vagy narratívát váltani!”
Miféle narratívaváltás? Mondd már el, hogy melyik narratíváról váltottam melyik narratívára? Az első kommentem a 25-ös volt, két különböző időszakként felhozom a 2008 előtti és utáni éveket, te meg úgy kezelsz, mintha figyelembe se vettem volna a világválság tényét.
„Eddig ugyanis a fideszesek…” “Most erre te már elismered…” “te is már a 2002-2008 közötti időszakot külön kezeled…” “eddig szépen összemostátok az egészet…” “2008-10 közötti eladósodást miért nem elemeztétek ilyen alaposan…”
Megint. Most azt csinálod, hogy a korábbi vitáidból való sérelmeidet idehozod, és azok ellen árnyékboxolsz rajtam keresztül. Hogy más fidderek hogyan érveltek, azt ne próbáld berakni alám, mintha én mondtam volna. Én mindig külön kezeltem a válság előtti és utáni szoci érát. Bőven lehet muníciót szedni 2008 előttről is.
„mert mostantól nem lehet azt mondani, hogy a Gyurcányékmegemelték80%raazadósságot, mert a Fidesz alatt is ez történt egy hasonló helyzetben.”
Már hogy a viharba ne lehetne. Most lehet csak igazán. Ha ti 81%-oztok, és nem kezelitek külön a 2020-as évet, akkor miért várjátok el, hogy mi is így tegyünk? Igaz, itt az időrendiség miatt fordítva van az egész, és a Fidesz kezdte el a 80%-ozást, úgyhogy ennek mintájára teljes joggal 81%-ozhattok. Csak krvára el vagytok tévedve, mert a szocikkal sem az a probléma, hogy 80%. Leszarná mindneki, ha mondjuk 75%-ról indult volna. De nem, ők 28%-ot adtak hozzá 8 év alatt, 52%-ról indult. Orbán meg 80%-kal kapta meg. A Fidesz kormányzása alatt végig csökkent a GDP arányos adósság a vírus előtt. A szociknál nem volt olyan év, hogy ne nőtt volna.
„Ráadásul sokkal gyorsabban! Ez az igazán kínos, amiről hallgatás van, itt kilenc hónap alatt hozták össze azt, amihez a szociknak majdnem két év kellett.”
Nincs kínos hallgatás. Nincs értelme tagani, nálunk volt a legmagasabb hirtelen növekedés. Be kell ismernünk, evvan. Az időegység alatt legnagyobb intenzitással növekvő GDP arányos adósság címének birtokosai mi vagyunk. Viszont ha az adóssághalmozás negatív rekordjait nézzük nálunk ennyinél ki is fullad a sor.
„Vagy inkább nem, mert a hitelek kamatait fizetni a kell, a gazdaság meg nem olyan, hogy kikapcsolod aztán meg bekapcsolod.”
„elvileg 2015 után rögtön vissza kellett volna pattannia 65%-ra”
„azt írod, hogy amint a gazdaság beindul eltűnik az adósság -ez amúgy nem igaz-, most akkor meg kell dolgozni az államadósság csökkentésért, vagy magától eltűnik?”
Nem, az adósság nyilván nem tűnik el, nem az mondtam. Ha a GDP növekszik, amellett fog kisebb szeletet kitenni az adósság mértéke, ezért fog GDP arányosan csökkenni, de maga az összeg annyi marad.
És igen, a Fidesz is tett hozzá ehhez az összeghez (ha adtak volna hozzá, most kb. 26ezer milliárd lenne), csak épp nem annyit, hogy GDP arányosan elszálljon.
A szocik adósságait nem követte ugyanakkora arányú gazdasági fejlődés, a Fidesz kormányzás alatti gazdasági növekedés pedig lehagyta az adósságnövekedés mértékét.
“Ja és látom te nem tudsz róla, hogy tavaly NÉGYEZER MILLIÁRD FORINTTAL NŐTT A TARTOZÁSUNK nem csak a GDP arányos adósság szállt el, ez az a giga hitel, amiről mondom, hogy ebből működik az ország.”
Ha hitelből működünk, akkor miért nyilatkozta Kunhalmi még novemberben, hogy az országnak hatalmas a tartaléka?
„mikor Gyurcsányék elkezdték húzni a nadrágszíjat, hogy csökkenjen az államadósság…”
Nem láttuk az eredményét annak a nadrágszíj-szorításnak. Mégis mikor csökkent az adósság a szocik alatt?
„az IMF hitelt végül le sem kellett hívni teljesen 2010-ig csak egy kis részét.”
Több, mint a kétharmadát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!