Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az ellenzékiek nem szeretik a...

Az ellenzékiek nem szeretik a Szent Koronánkat?

Figyelt kérdés
2021. jan. 24. 14:32
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
32%

Szent Korona a magyarság legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság egyik legfőbb szimbóluma ma is. 1949-ig, a sztálini alkotmány hatályba lépéséig az alkotmányosság alapja (Szentkorona-tan). A magyar államcímer része. A Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvény szerint magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyeként él a nemzet tudatában és a magyar közjogi hagyományban. Tehát az ezeréves államiságunkat és a megmaradásunkat szimbolizálja, s nem a királyságot, mint államformát. Az Orbán-kormány kihozta a Nemzeti Múzeumból és a Parlamentben helyezte el, védelmére létrehozta a Szent Korona Testületet, amelynek ma tagja Gyurcsány is (a Szent Korona legnagyobb pechére).

Az SZDSZ szellemi holdudvara mindennapos gyalázkodásainak kereszttűzében tartja. Még a '90-es ével elején történt, hogy Kis János, egykori SZDSZ elnök a Szent Koronát „lemicisapkázta”. Más liberális gondolkodók sem állhatták meg, hogy ne rúgjanak bele egyet: volt az „svájcisapka”, Majsai Tamás a Mancs című liberális szennylap szerkesztője szerint pedig „tökfödő”.

Az MSZP-n belül a neoliberalizmust képviselő Gyurcsány is hasonlókra ragadtatta el magát 2007. augusztus 21-én, amikor Angela Merkel német kancellárnak a Parlamentben „bemutatta” a Szent Koronát: „az az igazság, hogy én mélyen ellenzem, hogy itt van. Szerintem ez a Parlament a köztársaság Parlamentje, és nincs ok a királyság jelvényét idehozni. A jobboldali kormány úgy döntött, hogy ezt ide hozza Orbán miniszterelnök úr. Mi meg nem akartuk elvinni, mert az nem szép, hogy hozzuk meg visszük. Akkor maradjon itt.” Videó az esetről!

Gusztos Péter, az SZDSZ hivatásos főprovokátora 2007. augusztus 22-én azzal a kérdéssel fordult Gyurcsányhoz, hogy mit keres a Szent Korona másolata a tisztavatási ceremóniákon, a tisztek és tiszthelyettesek miért a „királyságot is jelképező” koronára esküsznek, hogyan hozható ez összhangba a köztársaság eszméjével. Takács Albert 2007. szeptember 6-án megnyugtatta Gusztost, hogy felülvizsgálják a jelképek használatát, a kérdés különösen időszerű most „amikor szélsőséges erők a magyar történelem leggyalázatosabb korszakának jelképeivel élve kívánnak a társadalomban nemkívánatos feszültségeket gerjeszteni...” A Szent Korona mint gyalázatos jelkép? És ez az ember bitorolja az igazságügyi tárcát...

Aki a Szent Koronát gyalázza, az ezeréves államiságunkat kérdőjelezi meg."

[link]

2021. jan. 24. 15:21
 12/14 anonim ***** válasza:
73%
Nem érdekel a Szent Korona. Egyrészt, nem vagyok hívő, így nem tudok jelentőséget tulajdonítani neki mint vallásos ereklyének. Másrészt, nem hiszek a nacionalizmusban, így nem tudok jelentőséget tulajdonítani neki, mint nacionalista szimbólumnak.
2021. jan. 24. 15:49
 13/14 anonim ***** válasza:
83%

Egyetértek. Mit szeressek rajta?

Miért jó az nekem bármilyen szinten? Semmilyen pozitiv/örömteli hatással nincs az életemre/nem kötnek hozzá kellemes gyerekkori/nem gyerekkori emlékek/más érzelmi kötelék.

Az év 365 napjából normál esetben 365ben eszembe sem jut hogy létezik.

2021. jan. 24. 19:56
 14/14 anonim ***** válasza:
Felőlem be is olvaszthatják, sose hatott meg a dolog.
2021. jan. 24. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!