Jó e az ha nem vagyunk előítéletesek, ha túlságosan fontosnak tartjuk a jogokat és bárki hagyunk érvényesülni?
Kétségtelen a mai divat szerint a haladó ember toleráns, elfogadó, nyitott, előzékeny. De vajon hosszú távon ez nem éppen destruktívan hat majd? Egy bizonyos határon túl ez már nem csak "jóemberkedés"?
A kölcsönös bizalom fontos, például a közlekedés is erre épül, bízom benne hogy a másik sofőr is tudja a dolgát és megáll, ha nekem van elsőbbségem. És ez rendben is van. De amikor már annyira jóember akarok lenni, hogy lemondok az elsőbbségemről, azzal megakasztom a közlekedést gördülékenységét, számtalanszor lehet ezzel találkozni, hogy a másik nem érti miért nem megyek, amikor nekem van elsőbbségem, olykor éppen ebből van baleset. Ugyanez érvényes az élet más területein is. Segíteni a szegényeken, menekülteken és az összes bevándorlóról azt terjeszteni, hogy jó ember és be akar illeszkedni és ezért mi mondjunk le a kultúránkról, a rendről és a szokásainkról, az nem ugyanaz. És hosszú távon, ha az okos enged, ha a toleráns feladja a szokásait, akkor nem éppen azt érjük el, hogy az intoleráns és agresszív idegen diktál majd?
"Aha, nem a francot :D Persze kár ezen vitázni,"
Akkor sarkítsuk le a 100x értékes kritériumot. Nevezz meg egyetlen olyan embert, akinek az élete megmentése érdekében fel érdemes áldozni 100 másikat.
Jó, tudom te nem a sarkított példákról beszélsz, te arról beszélsz, amikor egy levitézlett komikus elsüt egy bigott viccet, és néhányan a Twitteren felháborodnak, pedig meg kéne becsülni, mert 1968-ben még tudott jó bohózatokat írni.
6
Százszor értékesebb ember létezik e? Nos nem tudom milyen skálával lehet mérni az értékességet. De az biztos, hogy vannak értékesebb emberek és kevésbé értékes emberek. Hogy ki melyikbe tartozik az annak függvényében értelmezhető, hogy mennyire hasznos tagja a társadalomnak, illetve hogyan viselkedik. Például egy orvos aki életeket ment bizonyára hasznosabb tagja a társadalomnak, mint egy drogos, anarchista gyilkos, aki csak saját magának él. Emiatt az orvos értékesebb is. Ugyanez igaz a vallásokra, kultúrákra is. Az a vallás amelyik emberségesebb, normális értékrendet állít követelményként a társadalom számára nyilván magasabbrendű, mint az a vadállati szekta amelyik embert áldoz. Társadalmak, közösségek kapcsán ugyanez, ahol az emberek nem gyilkolják halomra egymást, nem drogozzák szét magukat, normális erkölcsi szabályok szerint élnek, se nem túl bigottak, se nem legalizálják még a pedofíliát is, azok nyilván értékesebbek mint azok ahol ilyesmi megtörténik. És itt ha kérhetem ne realitivizáljunk, mert a pedofília, kábítószer, gyilkosság elutasítása azt hiszem nem vitán felül áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!