Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen adókulcsokra lehet...

Milyen adókulcsokra lehet számítani, ha 2022-ben nyer az ellenzéki összefogás?

Figyelt kérdés

2021. jan. 11. 21:41
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%

Akárhogy is, ésszel kell hozzányúlni.

Az adómentes minimálbért nem támogatom, mégpedig azért nem, mert a bevezetés másnapjától pár multis alkalmazotton kívül mindenki minimálbérre lenne bejelentve, a többi meg menne zsebbe. Volt már ilyen, nem lenne jó újra a feketegazdaságot erősíteni.

A társasági adó nálunk 9%, ami egy hatalmas versenyelőnyt jelent az országnak. Amikor olvassuk, hogy már megint minket választott egy újabb gyár letelepedési helyéül a régióba, az nekünk jó. Nem elhanyagolható részben az alacsony TAO-kulcsunk miatt van, nem látom be, hogy miért volna jó emelni és megfosztani magunkat ettől a versenyelőnytől. Nem a külföldi cégek elüldözése a cél, hanem az ittartásuk és újabbak idevonzása.

Szja: Én vártam a kormánytól az egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetését 2021 év végére / 2022 év elejére, de a Covid miatt ez eléggé biztos, hogy ugrott. Magyarországon szerintem ez a jó út. Az áfa alacsonyan tartása azokban az országokban működik jól, ahol az adórendszer a széles középosztályra tud támaszkodni. Pl. az USA-ban vagy Japánban elképzelhetetlen egy 27%-os áfa, ellenben az szja-ból bőven jut bevétel az államnak. Nálunk ez jelen állás szerint nem annyira működik, hiszen egy országgal arrébb sokkal jobb fizetésért lehet dolgozni. Értsd: ha emelik az szja-t, az a képzett munkaerő, akinek ha Bécsben dolgozna, csak annyi változna a napjában, hogy még a büfében is angolul kéri a kávét, még könnyebben le fog lépni mint most. Ez nem lehet érdekünk, hiszen ő ekkor nem progresszív vagy lineáris, hanem semmilyen adót nem fog itthon fizetni. A végén pedig pont az szívja meg, akit a magasabb keresetűek több befizetett adójából jobb létben kívánt az állam tartani: azaz a legszegényebb réteg. Teljesen más a helyzet mondjuk Svédországban, ahonnan egy programozó legfeljebb a Szilícium-völgybe tud lelépni jelentősen magasabb fizetésért, így ő nagy eséllyel otthon marad és ki fogja fizetni a magasabb szja-t is. Nálunk ezt csak akkor lehet eredményesen bevezetni, ha mellé újra felhúzzuk a határzárat is. Szerintem ne erőltessük! Ezt látta be a kormány is, ezért van magasan tartva az áfa, és ezért cél inkább a munkáltatói és munkavállalói terheket csökkenteni. Ha pedig mi is olyan fizetésekért fogunk dolgozni, mint tőlünk nyugatabbra, akkor majd itt is be lehet vezetni a progresszív jövedelemadózást. De addig csak magunkat szívatjuk vele. Inkább ne tegyük!

Áfa: A fent leírtak miatt nem igazán teheti meg a kormány, hogy az általános 27%-os kulcsot csökkentse, hiszen az egyik legjelentősebb bevétele ebből származik. Ugyanakkor nagyon helyesen felismerték, hogy a társadalom alsó rétegeit célszerű támogatni, ezért az Áfa tv. 3. számú melléklete folyamatosan bővül az 5%-os kulcs alá bevont termékekkel, szolgáltatásokkal (jellemzően alapvető élelmiszerek, az 59. sorszámnál tartunk most). Ez szerintem is járható út, legalábbis jobban tetszik, hogy nem a fizetésemből vesznek el többet, hanem a megkapott összegről én dönthetem el, hogy mire szeretném költeni. Ha pl. szórakozásra vagy szeszes italra szeretném, akkor megfizetem az áfát érte, de nem kötelező erre költenem.

Egyébként gyakori tévedés, hogy a világon nálunk a legmagasabb. Nem igaz, csak az EU-ban a legmagasabb. Ahogy az sem igaz, hogy összefüggés lenne az áfa mértéke és az adott országban tapasztalható életminőség között (Iránban pl. csak 8%, korábban volt 3% is, mégsem biztos, hogy inkább ott szeretnék élni).

2021. jan. 12. 13:46
 22/25 anonim ***** válasza:
Alomvilagban éltek, ha azt hiszitek hogy az afa csokkenes utan az arak annyival olcsobbak lesznek. Max 1 2 hetig, aztan szepen sunyiban visszadradul minden es a multik zsebet tömjuk loveval, emellett kevesebb lesz az allami bevetel.
2021. jan. 12. 15:47
 23/25 anonim ***** válasza:
21: lemaradtam valamiről? Mikor csökkentette a kormány 5%-osra az alapvető élelmiszerek áfáját? Az LMP hónapok óta kéri ezt, mindhiába.
2021. jan. 14. 16:07
 24/25 anonim ***** válasza:
Az lenne jó, ha az szja és a társasági adó kulcsa megegyezne: egységesen 10% lenne.
2021. jan. 14. 16:11
 25/25 anonim ***** válasza:

#23. Nem "az" alapvető élelmiszerek, hanem alapvető élelmiszerek. A lista szinte évről évre bővül. Írtam is, hogy hol tudsz utánanézni, melyekről van szó pontosan. Mellesleg az LMP kampánya* arra a gyakori tévedésre épít, miszerint az alacsonyabb áfakulccsal automatikusan olcsóbb is lesz az adott termék (nem így van, az árakat a kereslet-kínálat függvénye határozza meg, nem pedig az áfa mértéke, erről asszem írt is már itt korábbi válaszoló is). Ezzel szemben adózási szempontból inkább arról van szó, hogy mivel egy "okosan" kivitelezett áfacsalás költsége az áru értékének kb. 10-12%-ára rúg, ha ez alatt van a termékre alkalmazandó áfakulcs, nem éri meg próbálkozni a csalással. Sertéshúst pl. tipikusan ilyen megfontolásból volt célszerű az 5%-os kulcs alá bevonni, meg is szűnt a csalás vele (de tejtermékeknél ugyanígy jó ötlet pl.).

*Egyébként amit "hónapok óta" kérnek, arra még merő túlzás úgy utalni, mintha politikai értelemben valami hosszú időtartamnak minősülne, Covid idején meg pláne kisebb gondja is nagyobb most a kormánynak az LMP tévedéseinek lektorálásánál.

Szegény Csárdi Antalt még Kárász Robi is hogy felkérdezi. :))

[link]

És igaza is van. Ez az ötlet kizárólag politikai haszonszerzés tud lenni, a szegényréteg megsegítésére sajnos alkalmatlan.

2021. jan. 14. 19:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!