Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogyan kell értelmezni ezt a...

Hogyan kell értelmezni ezt a Kádár János beszédet?

Figyelt kérdés

Dopeman az egyik dala elé bevágta Kádár János egyik beszédét. De nem tudom, miért tehette. Azt akarta kifejezni, hogy Kádár rossz, vagy jó volt?

Link:

[link]

2020. dec. 30. 21:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
23%

Hogy tömören mit mondott Kádár ezzel a szöveggel?

Azt hogy kuss, dolgozz és örülj annak amid van.

2020. dec. 30. 21:30
 2/14 A kérdező kommentje:
Nahát...
2020. dec. 30. 21:31
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Mivel "kib***ott kommunizmusról" dalol, szerintem egyértelmű a válasz.
2020. dec. 30. 21:32
 4/14 A kérdező kommentje:
Nem ismerem a 80-as évek magyar politikáját. Azért kérdezem :)
2020. dec. 30. 21:33
 5/14 anonim ***** válasza:
45%
#4 Akkoriban az volt a politika lényege, hogy jobban tetted ha nem foglalkoztál vele. Robotolj 8 órát a gyárban, 8 órát otthon, néha-néha egy kis szórakozás és mindezt önfeledt mosollyal.
2020. dec. 30. 21:35
 6/14 A kérdező kommentje:
Értem, köszi. Csak azért nem volt világos, mert Kádár azt mondja abban a beszédben, hogy a kizsákmányolás megszűnt. Ezt pedig nem tudtam hová tenni, hiszen ha a kizsákmányolás megszűnik az jó dolog.
2020. dec. 30. 21:37
 7/14 anonim ***** válasza:
46%
#6 Ez csak korabeli komcsi szöveg volt.
2020. dec. 30. 21:38
 8/14 anonim ***** válasza:
90%
#6 Itt ne szó szerinti kizsákmányolásra gondolj. Nagyon hosszú lenne ezt leírnom, de a lényeg hogy ez egyfajta akkori propagandaszöveg volt.
2020. dec. 30. 21:41
 9/14 anonim ***** válasza:
77%

Akkor elmagyarázom, mert láthatóan a többség hozzád hasonlóan nem érti.

A szocializmus alapja az osztálytársadalom felszámolása. Az osztály lényege, hogy adott emberek milyen viszonyban vannak a termelőeszközökkel, vannak a tőkések akik birtokolják ezeket és vannak a kizsákmányoltak, akik kénytelenek eladni a munkaerejüket. Amikor Kádár arról beszélt, hogy megszűnt a kizsákmányolás arra utal, hogy a szocializmusban minden állami tulajdon, így elvben a tőkés már nem teszi zsebre a hasznot, mint a kapitalizmusban, hanem az állam azt visszafogatja/ott hagyja a dolgozó zsebében. Ez az elv, a gyakorlat meg nem ment ilyen zökkenőmentesen.

2020. dec. 30. 21:46
 10/14 anonim ***** válasza:

#9 Vagyis nem a cégtulaj lesz a kizsákmányoló, hanem az állam nemde? :)

Elvileg az állam is kb annyira forgatta vissza a pénzt mint a vállalatok, fizetések, adók meg fejlesztések segítségével.

2020. dec. 30. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!