Vajon elegen be fogják magukat oltatni önkéntesen a nyájimmunitáshoz?
"ha eltelik több év a vakcina tökéleteítésével"
Oké, akkor nincs mit tenni, több évig marad a mostani húzd meg-ereszd meges karantén, mert más megoldás nincs a vírusra.
1. Az, hogy egyik vakcinát sem tesztelték rendesen, ok, még "benyelem", ezzel most nem lehet évekig várni.
2. De az influenza elleni oltással kapcsolatos bénázásra gondolva, kizártnak tartom, hogy elfogadhatóan le tudják vezényelni a kiosztást és beadást.
3. HA elérhető lenne a patikában, fizetnék is érte, megvenném azt, amelyik szerintem a leginkább elfogadható, és úgy időzítve adatnám be, hogy az a pár hetes védelem akkor legyen a csúcson, amikor a legveszélyesebb közegekbe kerülök. (Egyetemista vagyok, amíg online oktatás van, nem kell, utána viszont nagyon kellene, az egyetem rendkívül veszélyes közeg!)
Ilyen alapon (mármint hogy a patikában nem volt kapható az influenza elleni védőoltás, a háziorvosnál meg nem volt elérhető), a családban idén az influenza elleni védőoltást is csak 1 ember kapta meg, pedig 3 is igényelte volna.
Ezen kívül az újraoltás is kulcskérdés egy ilyen rövid hatástartamú szer esetében. Egyszer minek? Ha rendesen elérhető lenne, beoltatnám magam azelőtt, hogy vissza kell menni az egyetemre, és a nyári időszak előtt, gyakorlat is lesz elvileg, meg most már nagyon mennék nyaralni is, ami idén elmaradt.
A vakcinainfós oldal nekem rettentő arculcsapás volt. Tényleg ENNYIRE hülyének néznek minket? Hogy "infó" címén csak ezt a gagyi sz*rt "kapjuk"? Ennél az is sokkal jobb lett volna, ha nem csinálnak semmit. Azon az oldalon SEMMILYEN információ nincs az oltásokról, pedig szerintem elvárható lenne.
Trump is azt hitte, el is kapta most az ügyvédje is, na most mi van akkor?
#7: Abban igazad van, hogy általában a gyógyszerfejlesztés folyamata hosszabb. De itt most nagyobb a nyomás, hiszen rengeteg a halott, az egészségügyi rendszerek túlterheltek. Mindezek úgy, hogy leállítottuk a normális életünket, a gazdaság romokban, csak Magyarországon százezrek veszítették el a munkájukat. Itt most nagyobb a tét, feltehetően nem akarunk még öt évet így élni. Amikor csinálnak egy új fájdalomcsillapítót, ami százezer migrénesből csak kettőnél okoz szédülést, míg a korábbi tíznél is okozott, ott belefér öt évig tesztelni. Most nincs ennyi időnk.
Ezzel összefüggésben azt is érdemes észben tartani, hogy most sokkal nagyobb a tesztelési kapacitás is, mert erre most az egész világ ráállt már tavasszal. A többi gyógyszer- vagy vakcinafejlesztéshez képest itt óriási anyagi is és humán erőforrás (az emberiség szürkeállományának krémje!) áll rendelkezésre, melyekkel minden bizonnyal meg tudtak gyorsítani minden olyan részfolyamatot, ami máskor hosszadalmasabb szokott lenni. Vagyis minden hivatalos, bürokratikus papírozás, a kutatási eszközök beszerzése, önkéntes tesztalanyok toborzása ment pillanatok alatt, máskor ezek is hosszadalmasabb folyamatok, és a vakcina hatékonyságához semmi közük. Nyilván a biológiai folyamatokat pénzzel és munkaerő-ráfordítással nem lehet gyorsítani.
Természetesen ha öt évig tesztelnénk, fejlesztenénk, még jobb vakcinánk lenne. Nyilván nagyobb a mellékhatások kockázata most. Azonban az így is elhanyagolható a vírusfertőzés kockázatához képest.
"Köszönöm, de ebből nem kérek."
- Itt jön be a képbe a társadalmi felelősségérzet kérése. A vírus reprodukciós rátáját figyelembe véve körülbelül 70%-os átoltottság lenne a cél, valószínűleg már 60% is működne, 80% már vastagon túlbiztosított lenne. És minden egyes konkrét személy (te is, én is, mindenki) akkor jár a legjobban, ha nélküle éri el a társadalom a 70%-ot. Mert akkor az illető biztonságban van a vírustól, és még az esetleges mellékhatások kockázatával (ami még egyszer, nagyon pici) sem kell számolnia. De ha hozzád hasonlóan mindenki azt mondja, hogy "köszönöm, de ebből nem kérek", akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad.
Itt most nem kell nagyon hősnek lenni, nem kell életünket adni az Armageddon-beli Bruce Willis módjára az emberiségért. Annyit kell tenni az emberiségért, hogy bevállalod, hogy mondjuk 1% eséllyel (szerintem már ezzel is túlzok) az oltás felvétele után egy napig kótyagos leszel. Most egy picit kell hősnek lenni, már a hős szó is túlzás, egy picit kell bátornak lenni. És ez azért fontos, mert nem lehet mindenkit beoltani. Vannak daganatos betegségben szenvedők, transzplantáltak, immunhiányosok, akik esetében a vakcinának valós kockázata lenne. Az egészségeseknek rájuk való tekintettel kell az oltást felvenni: hogy nélkülük is egészen biztosan meglegyen az a 70%. Ez egy olyan szintű figyelmesség, mint amikor leemeled az idős néni bőröndjét a vonatról. Van némi (elhanyagolható) kockázat, hogy meghúzod a derekad, de ő szinte biztosan nagyon kínlódna, sokkal nagyobb eséllyel húzná meg a derekát, stb.
"Tanzánia május óta nem csinál semmit"
Hát ha te a tanzániai egészségügyet tekinted követendő példának, ahol 63 év a várható élettartam...
Mivel megvan az oltás, csak sok a nyomorék én a kormány helyében kijárási tilalmat vezetnék be míg a napi megbetegedések száma 50 fő alá nem megy. A fogyatékosság miatt ne legyen megvonva azoktól az emberektől a jó ellátás akik felelősségtudatosan beoltották magukat. Fogászat és a többi ambulanciára csak az mehet akinek van oltási lapja.
De sajnos nagyon kicsi vagyok ehhez. De én ezt tenném onnantól, hogy rendelkezésre állnak az oltások
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!