Orbán Viktor gyakorlatilag betiltotta a szilvesztert?
Csak a nagy gyülekezések vannak tiltva, kisebb bulit lehet szervezni. Én is szerettem volna párommal elmenni egy helyre évforduló alkalmából, viszont minden be lett zárva. Megyünk jövőre vagy születésnapján nyáron.
Ha nem zárnának be a helyek, még többen fertőződnének meg. Nekem sem tetszenek a korlázozások, sőt, senkinek. Viszont, ha az ember pont ősszel-télen engedi meg az események további kivitelezését, akkor még hosszabb ideig lesz köztünk egy a vírus. Nem a fiatalokkal van baj, hanem, hogy ők továbbadják az idősebbeknek, a legyengültnek és a krónikus betegnek. Nekik a vírus tényeg komoly fenyegetés.
Az ilyen felfogás miatt tartunk ott ahol. Ha nem utazgatott volna mindenki kontinenseket át anno év végén és elején, Wuhanban vagy Kínában maradt volna és lecsengett volna hamarabb.
Négy fal között is lehet szilveszterezni kevés emberrel. Nem a mennyiség, a minőség. Filmeztek, társasoztok, főztök pár dolgot vagy rendeltek és megvan a buli.
"Egy ilyen nehéz év után meg főleg kell egy mentális kiakpcsolódás." Mert, akinek meghaltak vagy meghalhatnak szülei, nagyszülei, barátai, azoknak biztos a Szilveszter a legfontosabb. A Föld megkerülte egyszer a saját tengelyét, kibírjuk buli nélkül, most szerintem fontosabb másokra gondolni és vigyázni, mint önzően bulizni és veszélyeztetni embereket.
"Erre most ülhetünk mindannyian a négy fal között." Egy extrovertált nem halt még bele abba, hogy kis baráti körrel kellett volna bent ünnepelni.
"Rengeteg embert taszít ezzel depresszióba." Nem kell egyedül lenned, lehet bulizni, ha nagyon szeretnél. Aki pedig depressziós lett, sajnos fel kell keresni egy pszichológust. Világjárvány van, midnenkinek nehéz. Egyesek a munkájukat és ezzel az agyani biztonságukat vesztik el vagy rosszabb, a szeretteiket. Szerintem önzőség lenne normális körülmények között korlátozások nélkül Szilvesztert tartani.
"Mi értelme így nekivágni a következő évnek ha elveszik az emberek életkedvét?" Ha tetszik, ha nem, el fog kezdődni a következő év. Ennél rosszabb dolgok is voltak és lesznek is. Egyáltalán nem diktatórikus döntés szerintem. Ha az is, akkor ennyi erővel sok döntése a miniszternek lehete diktatórikus.
"Illett volna legalább minimális szinten megadni az esélyt, hogy a sok gyötrelem után az ember eltöltsön egy kis időt a hozzá közel álló személyekkel." A hozzá közel álló személyek szerintem nem jelent 100 főt. Egy kisebb meghittebb összejövetel, ahol lehet kellemesen minőségi időt tölteni egymással, bőven megengedett.
Nem ellened vagyok, gondolkozz el, hogyha a te szeretteid lennének kitéve a veszélynek és a halálnak, akkor is a buli mega szilveszter lenne e az első. Az emberi önzőség és tudatlanság miatt nem vagyunk képesek még egy világjárvány idején sem kicsit lenmondani amúgy sem szükséges dolgokról a közös jóért.
Sok vannak, mint például én, akik egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba idős emberekkel a mindennapokban. Mégis be vagyok zárva hetek óta, mindenféle szocializációs, szórakozási és edzési lehetőség nélkül. Kibírható, de itt egyáltalán nem csak arról van szó, hogy szilveszterkor nincs buli, hanem hetekről és hónapokról.
Szerintem egy kis rugalmasság sokkal jobb lenne ilyen helyzetben, illetve az ha felnőttként kezelnék a lakosságot. Mindenki el tudja dönteni, hogy ő és a környezete mennyire van kitéve kockázatnak. Ha mindenkire ráerőltetjük a teljes szigort, az inkább lesz kontraproduktív, mert besokallnak az emberek, főleg ha még a számok sem feltétlen mutatják, hogy megéri. És akkor a gazdasági hatását ne is említsük. Vagy esetleg nem olyan adhoc intézkedéseket kéne hozni, amiknek semmi értelmük, sőt. Például nem kéne folyamatosan szűkíteni a vásárlásra fordítható időt, mert ezzel csak növekszik a zsúfoltság (elemi logika?). Vagy nem kéne kijárási tilalmat bevezetni, ami megint csak azzal jár, hogy 8 előtt kapkod mindenki, hogy időben hazaérjen.
"Sok vannak, mint például én, akik egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba idős emberekkel a mindennapokban."
Sokan vannak, akik azt hiszik, hogy csak akkor adhatják tovább a fertőzést idős embereknek, ha ők maguk kapcsolatba kerülnek velük. Pedig elég az is, ha egy olyan fiatalnak átadod, aki viszont kapcsolatba kerül idős emberrel, vagy akár emberekkel, máris kész a baj. Ezért korlátozzák a fiatalok közötti kapcsolatokat is.
#33 "Sok vannak, mint például én, akik egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba idős emberekkel a mindennapokban. Mégis be vagyok zárva hetek óta, mindenféle szocializációs, szórakozási és edzési lehetőség nélkül. "
Igen. Mert olyanokkal viszont napi kapcsolatban vagy te is, akik meg mennek haza és idős emberekkel vagy krónikus betegekkel találkoznak vagy élnek együtt.
Nem tudod elszigetelni magadat attól, hogy ne lehess veszélyforrás.
"Hogy a fenébe találkozhatnék én krónikus beteggel élővel, ha az az illető nem találkozna velem, mert tudja, hogy azzal mást veszélyeztetne?"
Én ilyen vagyok, aki krónikus beteggel élek. És simán találkozhatsz velem boltban, buszon, stb. Ha viszont én se dugnám ki az orromat se otthonról, ahogy te elképzeled, akkor azok az általános iskolai osztályok is átmehetnének digitálisba, akiket én tanítok (meg akiket a hozzám hasonló helyzetben levő tanárok), és akkor a gyerekek szüleinek otthon kellene maradniuk velük, mert egyedül még túl kicsik hozzá - és akkor még több ember megélhetése kerülne veszélybe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!