Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kormány nem gondol arra,...

A kormány nem gondol arra, hogy egyeseknek az online oktatás nehéz?

Figyelt kérdés

Én diák vagyok, és a kialakult járványhelyzet miatt online oktatásra kényszerültem.

A tanárok egy része egyszerűen nem elérhető. Felteszik az anyagot. Van olyan tanár, aki kifejezetten nem akar(!) online órát tartani. Ez az angol nyelvtanárnő, ami azért rossz, mert egy idegen nyelvet tanítani kellene. Fizikából a tanár nem magyarázza el a számításokat, csak elküldi az anyagot, aztán dolgozza fel mindenki. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja hány diáknak nem áll rendelkezésére megfelelő felszerelés az online tanuláshoz.

Bár igyekszem a jót is meglátni ebben a rendszerben, úgy velem, hosszútávon semmi értelme, legalábbis bizonyos esetekben nincs. El lehetne rendelni egy hosszbb téli szünetet is.

A magyar kormány ha már online oktatásra küldött minket, miért nem gondoskodik a tanítás minőségéről, és arról, hogy legyen mindenkinek felszerelése?

2020. nov. 30. 13:48
 1/8 anonim ***** válasza:
80%

A tanárnak nem kellene órát tartani online is, ahol szemléltetve, írva valamilyen eszközre, leadja az anyagot, illetve válaszol a kérdésekre? Ez a munkája, nem?

Ha nem így tartja az órát, akkor nem végzi el a munkáját.

Mivel indokolják ezt, hogy nem akarnak online órát tartani? Megtehetik ezt? Mit szól ehhez az igazgató?

2020. nov. 30. 13:55
 2/8 A kérdező kommentje:

Esti középiskolában vagyok, bár gondolom ez nem ok erre a hanyagságra. Tudomásom szerint vannak bizonyos előírások, hogy miként kell eljuttani az anyagot, de ennyi.

Nem indokolnak amúgy semmit, semmivel.

2020. nov. 30. 13:59
 3/8 anonim ***** válasza:
25%
de
2020. nov. 30. 13:59
 4/8 anonim ***** válasza:
77%

Akkor javaslom, először tanárt kérdezzétek meg közösen, akár zoomon keresztül. Felteszem, másokat is zavar, nem csak téged.

Ha nem hajlandó erről kommunikálni, akkor az igazgatót lehet megkeresni a panasszal.

Azért érdemes közösen, hogy ne egy ember panaszkodjon csak.

Nektek is vannak jogaitok, a normális oktatáshoz való jog, álljatok ki érte.

2020. nov. 30. 14:05
 5/8 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
63%

"A kormány nem gondol arra, hogy egyeseknek az online oktatás nehéz?"

Nem.

2020. nov. 30. 14:07
 6/8 anonim ***** válasza:
35%
Nem gondolják. A saját karrierjük a fontosabb nekik. Pl. én egy online főiskolát végeztem el, de az sem volt könnyű. Ráadásul a mai napig nem értékelik a helyén azt sem.
2020. nov. 30. 14:10
 7/8 anonim ***** válasza:
71%

A leírás alapján ez az iskola hibája, nem a kormányé. Lehet a kormányt szidni, de ugyanannyian jól járnak vele, mint ahányan rosszul. Olyan döntés nincs, ami mindenkinek egyformán jó.

Én egyetemista vagyok, ez a félév OK, de remélem, a jövő félévben is minél tovább lesz min. hibrid oktatás (mert nálunk most is hibrid van, nem zártunk be). Vannak hátrányai, de sokkal több előnye van számomra.

2020. nov. 30. 14:30
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ma volt már online órám gimiben - tanár vagyok, meg volt rendes is, általánosban. Azok közé tartozom, akik jobban szeretnek kész anyagot legyártani, összeállítani a diákoknak és nem online órát tartani, tehát magamra veszem a kérdésedet é válaszolok.

Az online oktatás nem jó. Csak jobb, mint ha nincs oktatás és meg kell ismételned a tanévedet. Az online oktatás azoknak kiváló akik önmaguk szeretnek tanulni és akarják is csinálni - ezért sikeresebb a felsőoktatásban. Levelezőn tanulok is most ebben a félévben egyetemen, kifejezetten jók az online kurzusok - de persze ezek is vegyesek, van ahol online voltunk 9-17 óra között 2 szünettel és élvezetes, hasznos volt az óra, meg volt ahol örültünk hogy csak megkaptuk a diasort meg a feladatot.

Nem minden tanár tud online jól órát tartani és nem mindent lehet jól online tanítani. Én kémiás vagyok, a mai online órám sokkal rosszabb volt a diákoknak, mint amikor elkészítem nekik az anyagot. Van kontaktus, tudnának kérdezni - de nem akarnak. Nem tudok videókat bemutatni, ha már kísérletet nem tudok csinálni velük, mert azt nem bírja a rendszer, hogy én futtatom a videót, a diákok meg nézik. Nekik kellene letölteni külön-külön, de akkor meg nem egyszerre nézzük, nem tudom megállítani hogy elmagyarázzam mi történik, mi a fontos, mit írjanak le vagy miért is mutattam meg az egészet. Két napom ment el csak arra, hogy összehozzak egy olyan ppt-t a mai órámra, ahol élvezetesen mutathatom meg a tananyagot, egymásra nyíltak volna a képek, ábrák, szövegek stb, hogy logikailag jól követhető legyen és mégis együtt lehessen látni azt ahová eljutunk. Erre az első pár percben kiderült, hogy ők nem is azt látják amit én, nekik egymásba csúsznak az ábrák, ha a diavetítés megy, akkor mire beúszik az egyik felirat, addigra én már teljesen máshol járok a magyarázattal és az egész diát összenyomta a rendszer és érthetetlen lett. Mit kellett tenni, félrehúzni és nem diavetítésben, hanem szimplán lépve az egyes diákon mondtam el az egészet. Se látvány, se értelem, se logikai felépítmény, csak egy állókép amit látnak én meg jártatom a számat.

Ezerszer jobb lett volna nekik ha készíthetek egy hangos diasort, azt otthon megnyitja és végignézi, visszaléphet ha nem érti stb.

Én így csináltam, magyarázatokkal, videókkal, feladatsorokkal, tankönyvi részre való hivatkozásokkal elkészítettem a feladatot, azt ők elővették amikor volt szabad gép otthon, mert általában ha van számítógép, akkor általános iskolásoknál nincs mindenkinek sajátja - középiskolásoknál sem ha van kisebb tesó - és végignézték, megcsinálták. Azt mondták a diákjaim, hogy nekik ez így jó volt, mert legalább kémián nem kellett ott ülniük a telefonjukat bámulva, hanem akkor mozoghattak, a kémiát meg megcsinálták amikor nekik jobb volt. Volt persze akinek soha nem jött el ez a "jobb" és nem i csinált semmit.

Kollégáim között vannak akik tökéletesen tudnak online órát tartani, van akinek nehezen megy, van aki meg csinálja, de rettentő rosszul. A tanárok nem a képernyő előtt tanulták a z oktatást, hanem szemtől-szembe.

Ettől még igazad van, online órát IS kellene tartani. Gyerekemnél ezt úgy oldották meg a gimiben, hogy a heti 2 órából tantárgyanként 1 az ami online óra, a másik meg feladat megoldó óra. Pont angolból nem tart online órát egyáltalán a tanáruk - és ennek gyerekem nagyon örül, mert a kiadott feladatokat könnyebben tudja kezelni. De ő már a felsőfokú nyelvvizsga felé menetel, tehát az más helyzet, mint nálad. Ettől még annyit mondanék, hogy az idegen nyelvet nem tudják megtanítani neked, azt csak te tudod megtanulni. Valóban nagyon fontos lenne a beszéd a tanároddal.

A lényege a mérföldes válasznak: az online oktatás egy kényszer, hogy neked ne legyen még rosszabb azzal ha ez sincsen. ne várd el a tanáraidtól hogy jól tudják csinálni mert nem ezt tanulták, nem ehhez vannak szokva. A diákok is nagyon különbözőek, nekem a 3 gyerekemből 2 jobban tudott az online időszakban tanulni, a harmadik meg mindig nem szerette, mert a suliban is jól tanul és hiányoztak a barátai, a tanárai tovább tartották mindig az órákat és rengeteg feladatot adtak/adnak fel neki, ami miatt szinte folyamatosan tanul a héten, miközben előtte volt bőven szabadideje is és akkor is jók voltak a jegyei.

Az állam: megindult a digitalizáció, az eszközfejlesztés, de nem értünk el oda még, hogy akár annyi gép legyen az iskolákban, hogy azoknak tudjanak adni akiknek nincs is még okostelefonjuk sem. Hidd el, hogy a kormány lenne a legboldogabb ha tudott volna minden diáknak tabletet adni a digitális oktatáshoz, mert az hatalmas aduász lehetett volna a későbbi kampányban. De most hatalmas pénzek mentek el másra, ami sajnos fontosabb volt. Csak a mi iskolánkba 542 diák jár. Ha csak egy 20 ezer forintos alap tabletet vettek volna mindenkinek, az már 11 millió forint lett volna és ez csak 1 iskola. 1,15 millió diák tanul csak az általános és középiskolákban, ez csak ilyen alap tablettel nézve is 23 milliárd Ft.

A hosszabb téli szünettel pedig sajnos nem mennél semmire. Akkor a megmaradt rövidebb idő alatt kellene ugyanazt megtanulnod - vagy a nyári szünet alatt is még tanulnod.

Itt csak rossz vagy másik rossz között van a választás. Azt hidd el, hoyg a tanárok megpróbálják jól csinálni amennyire lehetséges, de egyszerre kell olyanoknak is megfelelni akik csak feladatokat szeretnének, meg akik csak online órát és az összes többinek is aki meg nem is akar tanulni.

2020. nov. 30. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!