Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Van e értelme a "felső-középos...

Van e értelme a "felső-középosztály/gazdag" fogalmaknak? (Annak fényében h aki Magyarországon felső-középosztálynak/gazdagnak számít, az lehet, hogy Európa szinten teljesen átlag)

Figyelt kérdés

Most a saját helyzetemből indulok ki, engem sokan neveznek felső-középosztálynak,sőt gazdagnak is, pedig egyáltalán nem érzem magam annak, legalábbis ez teljesen attól függ, hogy honnan nézzük.

20-as éveim végén járok, Budapesten lakom, sok mindent örököltünk, ingatlanok, értéktárgyak, Balatoni nyaraló stb., nem kell albérletben élnem, egyetemet végeztem, 250 nettót keresek, kocsim nincsen tömegközlekedéssel járok, családom még nincs, de majd 5-10 év múlva szeretnék. Minden évben legalább 2-3 helyre elutazom nyaralni, télen síelés, nyáron valami egzotikusabb általában, nem gondolom, hogy sok lenne a fizum, de mivel nincsenek nagy kiadásaim, így tudok félretenni, vannak megtakarításaim. Ez amit most leírtam itt Magyarországon úgy hangzik, mintha valami felvágós szöveg lenne, de ha Európa szinten nézzük, akkor ez teljesen átlagos, semmi extra. Na most sokan jönnek itt azzal, hogy nyugati meg északi mintára adóztassák meg a "gazdagokat". Csak abba nem gondolnak bele, hogy egy Norvégiában vagy Svédországban nem az olyanokat adóztatják meg, mint amilyen én vagyok (sőt sok esetben ezek még kedvezményezettjei is a rendszernek, mert egyáltalán nem számítanak gazdagnak).

Nem mondom, hogy teljesen ellene vagyok az ilyesminek, de ahhoz először létre kéne jönnie egy erős vagyonos rétegnek, hogy egyáltalán legyen miből adóztatni és ne mindig az éppen egy kicsit az átlagnál jobb színvonalon élőket lehúzni.

2020. nov. 22. 10:42
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
35%

"sok mindent örököltünk"

Ez itt a tételmondat. Lassan az lesz a lecsúszott proli, akinek nem halnak meg a szülei korán. Aki meg fordított helyzetben van, az menő, nyugati polgár, kékvérű, csak mert előbb szabadult az iszonytatóan megterhelő ősöktől.

Valójában azt kéne értékelni, aki a saját munkája révén éri el a dolgokat, nem örökli, meg nem a segge alá teszik.

2020. nov. 22. 10:46
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
A középosztály, stb. mindig az adott ország viszonyai között értendő.
2020. nov. 22. 10:48
 3/13 A kérdező kommentje:
De nekem élnek az őseim, és a nagyszüleim és 80-90 éves korukig éltek, csak a családban mindenki megőrizte a vagyont és nem elherdálta. A legtöbb vagyont az állam vette el tőlünk, a szocializmus alatt pl. sok mindent elvesztettünk. Úgyhogy nem szeretem az ilyen baloldali lózungokat. Az ember azért dolgozik elsősorban ,hogy az utódaira legyen mit hagynia és megőrizze nekik a családi örökséget. Mert lehet, hogy az állam szemében egy értékes festmény csak annyit jelent, hogy 20 millió forint amire adót lehet kivetni vagy el lehet kobozni, de mondjuk a családban annak eszmei értéke van és nem akarjuk eladni.
2020. nov. 22. 10:51
 4/13 anonim ***** válasza:
36%

Ezért kéne normális örökösödési adó. Valami belépőszintű melóval szüttyögsz, más ennyiből egyáltalán nem tud félretenni, mert albit fizet, nektek meg a büdös életben nem lesz gondotok. Azt nagyvonalúan nem említetted, hogy mennyi pénz folyik be lakáskiadásból, lekötött pénzekből, stb.

Jelen esetben nem a fizetésedet kéne jobban megadóztatni, hanem a generációkon át felhalmozott vagyont. Aki beleszületik a tutiba, az lehet bármennyire életképtelen, jól fog élni. Gondolj bele, örököltetek mondjuk 300 milló forint értékben ingatlanokat meg vagyontárgyakat. Ebből legyen 150 millió a tiéd. A jelenlegi fizetéseddel 50 évig kéne ezért dolgoznod, úgy hogy közben nem eszel, nem iszol, nem laksz sehol. Egy 750 ezret kereső embernek 25 évig kéne annyiból élnie, mint neked, ahhoz hogy beérje a vagyonodat. Azt a vagyont, amiért annyit tettél, hogy egy szerencsés helyzetű család továbbörökített DNS-ének vagy az eredménye.

2020. nov. 22. 10:54
 5/13 anonim ***** válasza:
82%
Utolsó, az megteremtett javaimért már adóztam, miért kéne még a gyerekeimnek is adózni érte?
2020. nov. 22. 11:02
 6/13 A kérdező kommentje:

Mi már így is rengeteget adóztunk a vagyonunk után.

Ezeknek az ingatlanoknak a fenntartása sem kis költség.

Értem, hogy kívülről könnyű csak a bevételi oldalt látni, de ha én mondjuk veszek egy ingatlant, akkor ott le is adózom belőle, aztán ha továbbadom a gyerekemnek, akkor ő is csengessen le egy rakás pénzt a más leadóztatott vagyonból?! Ha túl sok örökösödési adó lenne, akkor mindenki a mának élne és senki sem tenne félre a gyerekeinek, mert attól félne, hogy úgyis elveszik.

2020. nov. 22. 11:13
 7/13 anonim ***** válasza:
12%

Azért kellene adózni, mert a passzív jövedelem nem oké. Azzal gazdagodni, hogy gazdag vagy, nem oké.

Amennyiben az ingatlanok fenntartása sok költség, akkor tessék őket eladni? Ja, hogy bőven pluszos és az elmúlt 7-8 évben triplázódott a családi vagyon?

Az örökösödési adó jellemzően úgy néz ki, hogy kisebb összegek esetén elhanyagolható vagy éppen elengedhető. Azt én sem adóztatnám meg, ha egy ingatlannal nem rendelkező ember megörökli a nagymama házát és beköltözik. De amikor valaki 12 lakást örököl 27 évesen és az egész élete albérlők kizsigereléséből fog állni, akkor teljesen jogos állami oldalról közbelépni és azt mondani, hogy majd megteremted ezt magadnak, ha tudod.

2020. nov. 22. 11:31
 8/13 anonim ***** válasza:
0%

Egyetértek, te önállóan semmit nem értél el az életedben. Milyen jogon élsz te ilyen színvonalon? Semmit nem tettél érte...őseid jogán?

Más meg csak azért, mert másik családba születik éljen szarul egész életében?

Ezt hívják alacsony társadalmi mobilitásnak. Általában a fejletlen országok jellemzője.

Én részemről minden nem saját használatú ingatlant (egyszerre egy lehet saját használatú: az ahol laksz) megadóztatnék.

Ez azért fontos, mert a felhalmozás hatalmas társadalmi különbségeket hoz létre, ami nem túl előnyös.

2020. nov. 22. 11:35
 9/13 anonim ***** válasza:
84%

7:

Azért igazságtalan, amiről beszélsz, mert pl. az én szüleim is tettek azért, hogy nekünk jobb legyen. Mikor gyerek voltam, nekünk nem voltak márkás ruháink, mint a legtöbb osztálytársamnak, szüleimnek nem volt drága autójuk, nem szórták a pénzt, ellenben nem volt másodállásuk, karrierben is sokmindent letettek az asztalra, ha kellett el tudtak küldeni magánórákra, sportolhattunk egyesületnél, finanszírozták a felsőoktatásbeli tanulmányaimat, aztán pedig lakás vasárlásban is segítettek. Nem, nem éltünk rosszul, de rongyrázás az nem volt. Ugyanezt aksrom tovabbadni én is a gyerekeimnek. Nem gondolom, hogy tőlem vagy gyerekeimtől kellene elvenni a pénzt, amiért generációról generációra megdolgozunk, míg mások nem tettek ugyanezért, mert fontosabb a rongyrázás, szomszédnak felvágás, stb., stb.

Emellett pedig aki maga nem tesz le semmit az asztalra, azt így is utol lehet érni, egy jobb diplomás fizetés Budapesten nem nettó 250, hanem jóval több. Akinek pedig nem segítettek a szülei, jó esetben eleve motiváltabb, hogy a biztonság helyett nagyobbat kockáztasson, és jobban fizető állásokat kerrssen. Ilyen embereket is ismerek.

Egyébként meg lakást bérbeadni az nem az albérlők kizsigerelése, hanem egy szolgáltatás. Sokkal könnyebb lenne a fiataloknak a családalapítás, ha lenne normális bérlakás piac, nem a nagymama lepukkadt lakásának kiadása lenne az általanos, ahol bármikor mondhatják, hogy 1 hónap múlva jön az unokaöcsi, szóval húzás innen. A jól működő bérlakás piachoz igenis kellenének azon vagyonos emberek, akik 10-12, vagy akár 50-60 darab lakást kiadnak, szerződéssel, adózva, korrekt módon. De persze mostanában divat minden üzletet úgy feltüntetni, hogy kizsákmányolás, kizsigerelés. De mit várunk abban az országban, ahol a fél ország tapsikolt a magánnyugdíj pénzek elrablásán, vagy teljes szektorok államosításán, monopolizálásán, meg ahol magukat jobboldalinak hazudó bolsevikok ugatnak extrahozamról.

2020. nov. 22. 11:45
 10/13 anonim ***** válasza:
Nem volt másodállásuk => mindig volt másodállásuk
2020. nov. 22. 11:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!