Orbán európai összevetésben is kiemelkedően tehetséges politikus?
Most függetlenül attól, hogy a tehetségét mire használja, hatalomtechnikailag értem a kérdést elsősorban. Illetve hogy az ország gazdasági befolyásához képest milyen politikai befolyása van.
Ha megnézünk más európai országokat az elmúlt időben, egyedül Angela Merkelről mondható el, hogy hasonlóan hosszú évekig kormányfő tudott lenni, talán a térségből még Robert Fico közelíti meg, de ő is megbukott.
Mitől lett volna úgy, hogy becsődöl az ország? Mert Orbán ellenzékben ezt óbégatta? Néhány adatban jobban álltunk 2009-ben, mint most.
16:
Szlovákiát éppen most előztük meg egy főre jutó GDP-ben. Gyurcsány idejében, még a válság előtt, a szomszédaink pont, hogy elhúztak mellettünk.
Itt pedig azt is csekkolhatod, hogy valóban az egyik leggyorsabban fejlődő gazdaság a miénk:
#19 Ismét kérdezem, miért kell mindig hazudni? Hazudsz folyamatosan, ráadásul ostobán.
"Semmi hazugság nem volt, még csak azt sem lehet mondani, hogy az én szubjektív megítélésem a rossz. Tőlem teljesen objektív adatokat soroltam fel. Ezeket mind meg lehet találni a neten, legalább néztél volna utána, mielőtt valakit lehazugozol."
Teljesen konkrétan leírtam miben hazudtál és hogyan.
"Senkit nem érdekelt, hogy ki mit mond. Engem se érdekel, hogy mit mond a fidesz.
Megnéztem az adatokat, amiket fentebb említettem és ez jött ki."
Nem, nem ez jön ki az adatokból. Úgy próbáltad alakítani a számokat, hogy téged igazoljanak, de ettől még az állításod hazugság maradt. Leírtam miben.
"Ez mondjuk hazugság. Ha megnézed, akkor ugyanúgy törés volt a német növekedésben is, ez nem mszp specifikus.
Németország 2003-ról 2004-re 12%-ot nőtt a GDP Németországban, viszont 2004-ről 2005-re 1%-ot."
2002-ben egy nagyon jó gazdasági helyzetben vették át az országot úgy, hogy kész költségvetés volt ami működött és betervezve volt 300 milliárdos többlet is, vagyis bőven volt mozgásterük azon felül is amivel az évet lehetett folytatni a tervek szerint. EZT a költségvetési többletet használta fel Medgyessy a fizetésemelésre a tanároknál, csakhogy már a következő évben, az ő költségvetésükben ennek nem volt meg a megfelelő pótlása, fedezete. Innen indult az egész. 2004-ben, az uniós csatlakozásunkkal megnyílt tökéletesen a német gazdasági szereplők előtt a magyar és a többi újonnan csatlakozó országbeli piac. EZÉRT volt a németeknél akkora növekedés 2004-re, és mivel ez már nem bővült, ezért nem volt újabb emelkedés 2005-re. Nálunk megnyílt a pályázatok lehetősége, ennek ellenére 2004-ben már nem volt meg az államilag támogatott forint lakáshitelezés, mert 2003 végén a Medgyessy kormány drasztikus változtatással növelte a lakáshitelek kamatait. A forinthitelekre már 10% körüli kamatot kellett fizetni, míg akkor hozták be a devizaalapú hitelezést, ami ennél sokkal kedvezőbb kamatozású volt a nagyobb kockázata mellett/miatt. 2004-ben már nem volt az államnak pénze állni a támogatott lakáshitelezést. 2006-ban a választások után bíróság mondta ki hogy törvénytelenül akadályozta meg a gyurcsány kormány, hogy az államháztartási adatok időben nyilvánosságra kerüljenek és ezzel választási csalást követtek el, csak ekkor már túl sok idő telt el a választást követően és nem változtatott az eredményen. Akkor, 2006-ban választási vita volt a pártok között, amit éppen a fidesz javára döntöttek volna el a nyilvánosságra hozással ezek az adatok. EZÉRT akadályozták meg. Ezt maga gyurcsány ismerte be az őszödi beszédében. Akkor ha az emberek, a választók ismerik a valódi helyzetét az országnak, akkor bizony sokan nem rájuk szavaztak volna.
"Mellesleg 2006-ban is volt válság, amit pont, hogy megérzett Európa, és ezért volt visszaesés. Keress rá az amerikai jelzálogválságra."
Milyen válság? Nézd már meg az országok gazdasági adatait, mind szépen jól teljesített, miközben itt már nőtt az infláció, folyamatosan növelték a rezsiköltségeket, az önkormányzatoknak, állami intézményeknek már a működési költségeikhez hitelt kellett felvennie, a beruházások nem saját forrásból hanem PPP konstrukcióban, a legdrágább hitelmegoldással folytak. A cégek között már javában ment a körbetartozás. 2006-ról 2007-re egy országban sem volt visszaesés, mindenhol nőtt a gdp, az egy főre jutó gdp is. Néhány tagországban érződött már némi csökkenés 2008-ban és a 2009-es adatok voltak jelentősen alacsonyabbak.
" Amúgy hasonló csalást használ a fidesz, de gondolom erről nem halottál.
Az eximbank-os botrány pont erről szólt. A nagy államadósság növelő tételeket kiszervezték egy külső bankhoz, az eximbank-hoz és nem adták hozzá az államadóssághoz, mondván, hogy nem a nemzeti bank. Erről pereskedtek is pár évet, amit elbuktak és törvény mondta ki, hogy hozzá kell adni az államadóssághoz."
Toltátok akkor is a szöveget a csalásról, aztán koppantatok minden esetben, mint FeGyőr a soproni időközin. Ettől még a 2006-os mszp-szdsz kormány csalt és nem más. Az eximbank ügye is egy a baromságaitok sorában. A korábbiaknak megfelelően - ahogy az előttük működő kormányzat is tette, úgy végezték a dolgokat, az EU nem fogadta el a korábbiaknak szerint ugyanazt a metódust, amit addig elnézett. Ennyi. Az államadósságot 3% alatt tudták azóta ezzel együtt is tartani, szemben rengeteg nyugati tagállammal, akiknél a jóval magasabb érték sem volt az unió szemében gond.
"De, véget ért, legalábbis Mo-on mindenképp. Bajnai egy erősen stabil országot hagyott hátra, amit még a fidesz is elismert, mint jó munka."
Nem, megint hazudsz, semmi ilyen nem történt. Az unió előtt mondták azt hogy példa értékű az amit az EMBEREK bevállaltak MÁR ennek a válságnak a rendezésére és EZÉRT nem szabad több terhet rájuk rakni. A devizaválság akkor ért véget amikor ezek a devizaalapú hitelek nem okoztak már országos mértékű válságot, ez pedig 2012 végét jelentette.
"Amúgy nem is devizaválságról volt szó, de ebbe most ne menjünk bele."
Persze. Mert szerinted a devizaválság nem a devizaválságot jelentette és mivel ezt nem tudod kimagyarázni, hát ne menjünk bele. Értem.
"Amúgy fun fact, a gonosz Soros már 2007-ben szólt, hogy probléma lesz, de nem igazán foglalkoztak vele."
Mi van? Most komolyan nekiállsz sorosozni? Amúgy az eu pénzügyi vezetése is figyalmeztette a gyurcány kormányzatot a devizahitelek megnövekedésének kockázataira, az euróbai központi bank vezetői is figyelmeztették rá a magyar nemzeti bank vezetését, Simor erre felhívta az akkori kormányzat figyelmét is, a parlamentben a fidesz is felszólalt, figyelmeztetve a kormányt arra, hogy mennyire veszélyes a devizahitelek elszaporodása, kormányzati támogatása és az önkormányzatok rászorítása ilyen hitel felvételére. Ennek ellenére sem a törvényi szabályozást nem alkotta meg a kormányzat, sem a hitelfelvételt nem próbálta meg visszaszorítani.
Ismét javaslom, ne hazudj. Nem mindenkinek olyan rövid a memóriája, hogy elfelejtse mi volt itt 10 évvel ezelőtt!
ha nem lenne tehetséges, akkor már régen át kellett volna térnünk az iszlámra, és a suliban is kötelezővé tennék a sémi nyelvtanulást.
azért valami előnyünk is származna belőle, mert a hazaárulókkal szemben alkalmazhatnánk a saria jogot.
"Ismét kérdezem, miért kell mindig hazudni? Hazudsz folyamatosan, ráadásul ostobán."
Ezért nem cáfoltad még egyik állításomat sem. :DDDDD
"Teljesen konkrétan leírtam miben hazudtál és hogyan."
Semmilyen adatot nem hoztál velem ellentétben, vagyis nem cáfoltál, csak személyeskedtél.
"Nem, nem ez jön ki az adatokból. Úgy próbáltad alakítani a számokat, hogy téged igazoljanak, de ettől még az állításod hazugság maradt. Leírtam miben."
Még mindig nem írtál le semmit, az adatokat pedig nem átalakítottam, hanem a hivatalos adatokat hoztam.
"2002-ben egy nagyon jó gazdasági helyzetben vették át az országot úgy, hogy kész költségvetés volt ami működött és betervezve volt 300 milliárdos többlet is"
Egyrészt, ez sehol nem cáfolja az eddigi állításaimat.
Másrészt, nem, nem voltunk kifejezetten jó helyzetben. Legjobb esetben is elfogadható helyzetben voltunk. Már akkor is szarul működött az oktatás és egészségügy, amit a mai napig senki nem csinált meg.
Legutoljára pont az mszp-szdsz, pontosabban Gyrucsány akart vele valamit kezdeni, de nem igazán támogatták a képviselők. Ez benne is van az öszödi beszédben.
"az uniós csatlakozásunkkal megnyílt tökéletesen a német gazdasági szereplők előtt a magyar és a többi újonnan csatlakozó országbeli piac. EZÉRT volt a németeknél akkora növekedés 2004-re, és mivel ez már nem bővült, ezért nem volt újabb emelkedés 2005-re."
Ha ez igaz lenne, akkor utána nem állt volna vissza olyan gyors növekedésre.
2006-ról 2007-re a német gazdaság megint 14%-os növekedést ért el. Illetve 2007-ről 2008-ra 9%-os növekedést.
Vagyis látható, hogy hazudsz, mivel nem a csatlakozás miatt nőtt, majd esett vissza.
"2003 végén [...] míg akkor hozták be a devizaalapú hitelezést"
Mármint 2003-ban hozták be azt, amit 2001-ben a fidesz hozott be? :DDD
Kicsit gondban vagy a számokkal. :D
"2006-ban választási vita volt a pártok között, amit éppen a fidesz javára döntöttek volna el a nyilvánosságra hozással ezek az adatok. EZÉRT akadályozták meg."
Ez amúgy pont nem igaz. Ha gazdasági visszaesés nemzetközi eredetű volt, vagyis egy megfelelő kommunikációval a választásra semmi hatása nem lett volna, így a fidesz nem nyert volna.
Az mellékes, hogy ennyire nem okosak az mszp-ben.
"Ezt maga gyurcsány ismerte be az őszödi beszédében. Akkor ha az emberek, a választók ismerik a valódi helyzetét az országnak, akkor bizony sokan nem rájuk szavaztak volna."
Az öszödi beszédben viszont sok minden mást is elismert, pl. hogy azért állt bele az egészbe, mivel az mszp-t belülről akarta megváltoztatni, hogy rendbe tegye az országot.
Ez volt akkor, amikor az oktatás és az egészségügy reformjáról beszélt.
Szintén elmondta, hogy állami pénzből termelődik ki újra és újra ugyanaz a politikai réteg, amin változtatni kell.
Ha igaznak tekintjük a Gyurcsány akkori beszédét, akkor túl jó képet kapunk róla.
"Milyen válság? Nézd már meg az országok gazdasági adatait"
Gratulálok, olvasni sem tudsz. :DDD
Szó szerint leírtam, hogy miről beszélek. :DDDD
"A cégek között már javában ment a körbetartozás."
Ahogy mondtam, ha olyan nagy tartozást halmoztak fel az mszp-sek, akkor ugyanez megy a fidesznél, mivle mindkét 8 év alatt ugyanannyival nőtt az államadósság.
"2006-ról 2007-re egy országban sem volt visszaesés, mindenhol nőtt a gdp, az egy főre jutó gdp is"
Bocs, de a válság nem azt jelenti, hogy a növekedés pozitív vagy negatív-e.
Az amerikai jelzálogválság éreztette a hatását Európa szerte is. Ez nem abban nyilvánult meg, mint a 2008-as világválság, hogy mindenhol GDP csökkenés volt, hanem hogy nem volt olyan mértékű a növekedés.
"Toltátok akkor is a szöveget a csalásról, aztán koppantatok minden esetben"
Ez nem tartozik a témához, de a kúria pont azt mondta ki, hogy a fidesz csalt 2018-ban.
"Ettől még a 2006-os mszp-szdsz kormány csalt és nem más"
Ahogy a fidesz és nem más. :D
"A korábbiaknak megfelelően - ahogy az előttük működő kormányzat is tette, úgy végezték a dolgokat, az EU nem fogadta el a korábbiaknak szerint ugyanazt a metódust, amit addig elnézett."
Az a baj, hogy ez nem igaz. Korábban erről nem volt szó, és pont ezért mutogatott sok ember a fdieszre, mint jó kormány, mivel náluk nem volt olyan magas az államadósság, de pont azért, emrt az eximbankkal trükköztek. Amint lebuktak érdekes módon mindkét kormány ugyanakkora államadósságot halmozott fel. Csak az egyik kormány alatt volt válság.
"Az államadósságot 3% alatt tudták azóta ezzel együtt is tartani, szemben rengeteg nyugati tagállammal, akiknél a jóval magasabb érték sem volt az unió szemében gond."
Nomálisan fizeted vissza az államadósság, nem százalékosan. Ugyanannyit kell visszafizetni az mszp 8 éve után, mitn a fidesz 8 éve után.
"A devizaválság akkor ért véget amikor ezek a devizaalapú hitelek nem okoztak már országos mértékű válságot, ez pedig 2012 végét jelentette."
Pont ezért mondtam, hoyg nem devizaválságról van szó, mivel annak semmi köze a válsághoz, az már a következménye. A válság pont, hogy 2010 előtt véget ért. Ezt a fidesz is és Orbán is beismerte, amikor átvette a kormányzást.
"Mert szerinted a devizaválság nem a devizaválságot jelentette és mivel ezt nem tudod kimagyarázni, hát ne menjünk bele. Értem."
Ezzel gyakorlatilag beimserted, hogy nem tudod mit jelent az, hogy deviza. :DDD
Ha tudnád, akkor tudnád, hogy miért nem deviza válságról beszélünk.
"Mi van? Most komolyan nekiállsz sorosozni?"
Ez nem sorosozás, hanem annak az ellentéte. A fidesz pont gonosznak állítja be sorost, ezért gondoltam felhozom, hogy olyan gonosz volt, hogy előre szólt, hogy vigyázni kéne.
De látom annyi eszed sincs, hogy értelmezd, amit írok.
"mennyire veszélyes a devizahitelek elszaporodása, kormányzati támogatása és az önkormányzatok rászorítása ilyen hitel felvételére"
Mint modntam, a válság nem erről szólt.
De amúgy, ez pont a fidesz tette lehetővé.
"Ismét javaslom, ne hazudj. Nem mindenkinek olyan rövid a memóriája, hogy elfelejtse mi volt itt 10 évvel ezelőtt!"
Tudom, de te pont kivétel vagy, mert láthatóan még az elmúlt 10 évre sem emlékszel, ezért hazudozol. :DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!