Ha Magyarország fel akar zárkózni, akkor a koreai/kínai minta alapján (fél)állami cégeket kell kiépíteni közpénzből?
Ez teljesen egyértelmű.
Ha nincs nemzeti tőke, akkor csicskák maradunk.
Ez törvényszerű és nem politikai ideológia kérdése.
A nemzeti tőke kialakulását igyekeznek most tűzzel-vassal megakadályozni nyugatról.
Lehetne megoldás, de semmi ilyesmi nincs folyamatban.
Most minálunk a NER lovagok sokkal inkább azt csinálják, mint bő 300 évvel korábban a magyar nemesség a Napóleoni háborúk idején, amikor a háború alatti gabona exportból meggazdagodtak. Nem fektetik be piaci alapon is nyereségesen működő vállalkozásokba a pénzt, hanem felépítik a saját kis Versailles-i kastélyaikat, és élnek mint Marci Hevesen, míg a pénzcsap el nem zárul.
A Pénztáros Lölö pedig nem hogy egy Hyundai-t nem hozott össze, de még egy Strabagot sem képes lemásolni, hiába nyeri el túlárazva a közbeszerzéseket.
Ezt a kérdést szerintem az én válaszom ihlette ezen kérdés alatt.
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__10..
Arról írtam, hogy teljesen valid lépés államilag támogatni ígéretes vállalatokat hogy a piaci terhek ne állítsák meg a növekedést. Magyarországon ezzel szemben a haverokat támogatják, nem a tehetséges, innovatív cégeket.
Szóval 2-es válaszoló akkor kérlek mutass már rá a Mészáros-vállalatokra amelyek jelentős innovációt, exportot bonyolítanak le és külföldi tőkét hoznak az országba..
Nem hiszek abban, hogy akkora nagy mozgásterünk lenne, hogy szociokulturális kontextusukból megfosztott 'modelleket' kövessünk. Azért a távol-keleti országok sikeréhez hozzájárult az a több ezer éves kultúra és értékrendszer is, amit hát Közép-Európára elég nehéz lemásolni. Meghát a '60-as, '70-es években szerte a világon (Európában is) a nemzetállami kapitalizmusok voltak jellemzőek, nagy állami beavatkozással; manapság pedig nem ez érvényes.
A Jobbik egykori programja példának okáért tele volt fejlesztő állami projektekkel, amelyek - Tölgyessy Péter szerint - annyi pénzbe kerültek volna, hogy a fele felemésztette volna az egész költségvetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!