A fidesz darázsfészekbe nyúlt az egészségüggyel?
"Szerintem ez nem lesz annyira komoly"
Szerintem meg de. Iszonyatos mértékű az orvoshiány. Az egészségügyi dolgozókat járványhelyzetben eddig is lehetett vezényelni, ebbe nem kötött bele senki. Most sem hisztiznek az orvosok, pedig sokakat raktak át járványkórházakba. De tudjuk, hogy ez a munka ezzel jár, ideiglenes probléma, muszáj megoldani, ez van. Akkor is tudtuk ezt, mikor orvosira jelentkeztünk, vagy elkezdtünk dolgozni.
Ha a kormánynak nem lenne ezzel célja, akkor nem hozott volna létre egy teljesen új státuszt a közalkalmazott helyett (már a neve is sokat mond: egészségügyi szolgálati jogviszony), ráadásul úgy, hogy "véletlenül" kifelejti a törvényből azt a passzust, hogy "vészhelyzetben/járványhelyzetben/katasztrófahelyzetben/háborúban/".
Ezt éppen azért találták ki, mert így akarják a lyukakat befoltozni. Erővel.
Nyilván érthető, hogy a mucsaröcsögei betegnek is jár ellátás. Csak ha valahol nincs orvos, akkor valamivel vonzóvá kell tenni az adott helyet. Nagyobb fizetés, (normális!) szolgálati lakás, egyéb juttatások stb. És akkor lesz olyan, aki vállalja a kényelmetlenséget a plusz juttatás fejében. De az, hogy az alapbéréért odakényszerítenek valakit, akár több száz km-re az otthonától, családjától, gyerekétől, lakáshitelétől stb.... Ez minden, csak nem normális. Anno én is átjártam ügyelni a 30 km-rel arrébb lévő városba. Csak éppen 2,5-szeres órabérért (ami megjegyzem, így sem érte el egy hidegburkoló órabérét).
Az orvoshiányt nem így kellene megoldani, és egyébként nem is lehet így megoldani. Hiszen igazi tumultus orvosokból sehol sincs. Mindenhol hiány van, csak valahol kisebb, valahol nagyobb. Ha elkezdi ide-oda küldözgetni a népet, akkor majd máshol lesz hiány.
Gondolj bele, hogy tanár vagy, mondjuk Budapesten. Majd közlik veled, hogy bizony a Salgótarjáni cigánytelepen is szükség van tanárra, 10 nap múlva ott kezdesz. Lenyelnéd?
A törvény nagyon sok ponton nincs tisztázva. Ráadásul csak rendeletekkel akarják "finomítani" és tudtommal rendeletet hozni elég könnyen lehet (bár nem vagyok jogász, tehát ezekkel nem vagyok annyira tisztában). Pl. az sincsen tisztázva, hogy a kötelező ügyelet, amire mi eü. dolgozók kötelezhetőek vagyunk, azt ezentúl is kifizetik, vagy benne van az alapbérben. Mert akkor már mindjárt nem annyira rózsás a helyzet, gyakorlatilag jövőre kb. semmivel nem keresnék többet.
#32 Olyasmiket találsz ki amik soha senkinek eszébe sem jutottak.
Egy héttel ezelőtt meg ugyanilyen vehemensen állítottad nyilván, hogy a kormány soha nem fogja elfogadni az orvoskamara bérkövetelését, meg hogy semmit nem is akarnak tenni a hálapénzrendszer ellen.
"Olyasmiket találsz ki amik soha senkinek eszébe sem jutottak."
Tudsz bármi értelmes magyarázatot arra, hogy az eü reformhoz miért kellett egy teljesen új jogviszony? Az összes pontját egyszerűen közalkalmazottként is lehetne alkalmazni.
Tudsz bármi értelmes magyarázatot arra, hogy miért került bele a törvénybe, hogy bármikor kirendelhetőek vagyunk 2 évre, sőt, áthelyezhetőek határozatlan időre?
Puszta véletlen. Csak úgy odakerült. Nyilván.
#34 A közalkalmazottakra egységes szabályok vonatkoznak. Ezektől eltérő szabályokat szeretnének felállítani, ami más kereteket szab az orvosok foglalkoztatásának és sem bérben, sem másban nem lesz egyértelmű kapcsolat a közalkalmazottak többi részével.
Orvosokról van szó és most volt egy veszélyhelyzet, ami megmutatta, hogy olyan eseteket is előre kell szabályozni, amikre eddig nem volt példa.
A veszélyhelyzet alatt sem tettek hasonlót sem, mint amiket vizionálsz békeidőkre.
"olyan eseteket is előre kell szabályozni, amikre eddig nem volt példa."
Mint mondtam, eddig is előre volt szabályozva. Az orvosok vészhelyzetben mindig is kirendelhetőek voltak.
"A veszélyhelyzet alatt sem tettek hasonlót sem, mint amiket vizionálsz békeidőkre."
De. Egy rakás orvost és egészségügyi dolgozót helyeztek át másik kórházba a járvány miatt.
Csak mint mondtam, ez jelen helyzetben érthető. De ez eddig is így volt. Továbbra sem értem, hogy ha ezt csak járványhelyzetre/katasztrófahelyzetre vonatkozik, akkor miért úgy kell beleírni egy új jogviszonyba, hogy kifelejtik a lényeget belőle (méghozzá azt, hogy vészhelyzetben).
Az a nagy büdös igazság, hogy naiv vagy. És ha az eü-ben dolgoznál, nem látnád ennyire fényesen a helyzetet és te is féltenéd a p.ádat rendesen. Főleg ezzel, hogy a jelenlegi törvény csak egy keret (mely szerint mindenki kirendelhető kvázi megkötések nélkül, békeidőben), majd a rendeletek fogják megadni a pontosítást. Rendeletekhez viszont még csak parlamenti ülés sem kell (nem mintha az gond lenne 2/3-dal), elég egy esti csevej.
Hidd el nekem, én örülnék neki a legjobban, ha neked lenne igazad. De amíg nem tesz bizonyságot a kormány arról, hogy neked van igazad, addig én bizony azt sem hiszem el, amit ez a paprikajancsi kérdez.
Érdekes dolog ez, mert alapesetben én is azt mondom, hogy ha nincsenek hátsó szándékaik, akkor miért nem írják bele, hogy csak ilyen-olyan vészhelyzetben vagytok átvezényelhetők.
Viszont pl. tavasszal, amikor a rendkívüli felhatalmazást kérte a kormány a parlamenttől, akkor is az volt amin fennakadt az ellenzék (és pl. én is), hogy mindezt határozatlan időre kérik. Benne volt a fejemben, hogy még évek múlva is ez lesz. Aztán júniusban megszüntették. Elismerem: őszintén meglepődtem. Abszolút biztos voltam benne, hogy vissza fognak élni a határozatlan idejű felhatalmazással.
Tehát azért van esély arra, hogy ne éljenek vissza ezzel.
Szerintem egyébként a legnagyobb gond, hogy a nem idén barnult emberek közé nem szívesen mennek háziorvosok, még ha ingyen adnák nekik a praxist, akkor sem. Tehát Nógrádban, Hevesben, Borsodban, Szabolcsban már alig tudják az ügyeleteket megszervezni, olyan kevés háziorvos van. És ha vezényelnének orvosokat, akkor Bp-ről vagy Nyugat-Magyaroroszágról az elcigányosodott falvakba rendelnének háziorvosokat. Akik ott permanens életveszélyben élnének, és naponta lennének atrocitásoknak kitéve.
"Tehát azért van esély arra, hogy ne éljenek vissza ezzel."
Nyilván van rá esély. Csak én ez alapján nem írok alá egy szerződést:) Ha nincs hátsó szándék, akkor vegyék ki belőle és meg van oldva a probléma.
És igen, ezeket a lyukakat akarják betömködni, amit te is írsz. Mert máshogy nem tudják megtenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!