Hogy kivitelezhető a hálapénz megszűntetése?És eddig miért nem szüntették meg?
Hálapénz addig lesz, ameddig adják. Ha majd senki sem adja, megszűnik a hálapénz. Az, hogy kevés a bérük, nem az én problemám. Miért is nekem kellene kompenzálnom őket? Aki, talán, náluk is kevesebbet keres.
A tavaly egy apró műtéti beavatkozáson estem keresztül. Mire összegyűlt az az 5-6 fehérnép, akiknek hasonló bajuk volt, az volt a téma, ki mennyit ad, és azt hogyan oldja meg. Én nem adtam semmit, és rajtam is elvégezték a beavatkozást, pont úgy, mint azokon, akik dugdosták a borítékot.
12
Van ilyen is de van olyan orvos aki konkrétan megmondja hogy 100 ezer lesz különben nem leszel megműtve.
"van olyan orvos aki konkrétan megmondja hogy 100 ezer lesz különben nem leszel megműtve"
És te egy ilyenre rá biznad a életedet, az egészségedet?
Alapvetően két külön dolog van ami keveredik.
Az egyik a hálapénz, amit utólag ad aki akar, ha úgy gondolta hogy ezzel köszönné meg egy orvos vagy nővér munkáját - a másik az amit paraszolvencia néven említenek (bár hivatalosan az első is ez), amit előre adnak zsebbe az orvosnak, nővérnek, hogy jobban dolgozzon azért a betegért, többet figyeljen rá stb.
Az elsővel nem lenne gond, hiszen ha valaki úgy érzi - utólag - hogy neki van kedve adni a dokinak, nővérnek, betegszállítónak, akkor adjon. Jó lenne ha nem lenne, de ebből kár nem származik. A baj azzal van ha előre kell fizetni azért hogy megkapja valaki azt az ellátást ami alapból kijárna a betegeknek - főleg ha ki is követeli az illető magának.
Sok éve anyám majdnem meghalt amiatt, hogy az a főorvos akinek a betege volt, az előre közölte, hogy mennyi a tarifája - nekünk meg nem volt rá pénzünk (állami kórház, állami alkalmazott doki). Úgy is végezte el a műtétet és nagyon súlyos vérmérgezést kapott anyám, amibe majdnem bele is halt. Egyszerűen a doki nem tisztította ki rendesen a műtéti területet.
Az ilyen fajta paraszolvenciát üldözni és büntetni kell.
Amikor én voltam kórházban vagy a gyerekem, akkor meg utólag adtunk a dokinak pénzt - mert tényleg nagyon jól végezte a munkáját. Akkor is adtunk, ha tudtuk, hogy ezért kapja a fizetését. Amikor pár éve a páromat műtötték akkor egyszerűen az orvos úgy alakította a helyzetet, hogy soha nem volt alkalom arra hogy neki pénzt adjunk. Ott volt bekészítve csak át kellett volna adni - szerintem ő is tudta - de szándékosan úgy irányította, hogy egyszer sem tudtuk megtenni. Mert ő nem akarta. Nem a nővérek - azok elfogadták, hanem az az orvos. Csodálatos munkát végzett, majd 4 órás műtéttel helyrehozta úgy a párom karját, hogy még ő is meglepődött hogy milyen jól működik egy ilyen súlyos baleset után. Sok hasonló orvossal találkoztam szerencsére életünk során és kevés olyannal, aki majdnem megölte anyámat.
A fizetésemelés elengedhetetlen része annak hogy megszűnjön a hálapénz. de ez nem elég hozzá, az is kell hogy az orvos ne is akarjon pénzt elfogadni. Ahogy az is, hogy a betegek se tekintsék természetesnek és ne is akarjanak adni. Főleg ne előre.
"utólag adtunk a dokinak pénzt - mert tényleg nagyon jól végezte a munkáját"
Mondjuk ez is olyan, hogy honnan tudhatná azt előre egy laikus, hogy pár nap, hét, hónap vagy akár év múlva nem jön-e elő valami szövődmény?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!