Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy kivitelezhető a hálapénz...

Hogy kivitelezhető a hálapénz megszűntetése?És eddig miért nem szüntették meg?

Figyelt kérdés
Ugye van most ez az áttörő hír,hogy az orvos fizetéseket megduplázzák és (elméletileg) eltörlik a hálapénzeket,ez mind szép és jó,de hogy a francba lehet azt eltörölni?Ha valaki adni akar úgyis ad,nem?Ha meg ennyire könnyű eltörölni,akkor eddig miért nem törölték el,hisz elméletileg szabályellenes,nem?

2020. okt. 3. 14:46
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
94%
Indiában bevezették a 0-ás rúpiát, ezzel jelezheti az illető, hogy ő nem aka jattot adni, mert nem ért ezzel egyet. Azóta más, hasonló ország is bevezette ezt, igaz kevesen.
2020. okt. 3. 16:10
 12/24 anonim ***** válasza:
90%

Hálapénz addig lesz, ameddig adják. Ha majd senki sem adja, megszűnik a hálapénz. Az, hogy kevés a bérük, nem az én problemám. Miért is nekem kellene kompenzálnom őket? Aki, talán, náluk is kevesebbet keres.

A tavaly egy apró műtéti beavatkozáson estem keresztül. Mire összegyűlt az az 5-6 fehérnép, akiknek hasonló bajuk volt, az volt a téma, ki mennyit ad, és azt hogyan oldja meg. Én nem adtam semmit, és rajtam is elvégezték a beavatkozást, pont úgy, mint azokon, akik dugdosták a borítékot.

2020. okt. 3. 17:02
 13/24 anonim ***** válasza:
79%

12

Van ilyen is de van olyan orvos aki konkrétan megmondja hogy 100 ezer lesz különben nem leszel megműtve.

2020. okt. 3. 17:06
 14/24 anonim ***** válasza:
80%

"van olyan orvos aki konkrétan megmondja hogy 100 ezer lesz különben nem leszel megműtve"

És te egy ilyenre rá biznad a életedet, az egészségedet?

2020. okt. 3. 17:10
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően két külön dolog van ami keveredik.

Az egyik a hálapénz, amit utólag ad aki akar, ha úgy gondolta hogy ezzel köszönné meg egy orvos vagy nővér munkáját - a másik az amit paraszolvencia néven említenek (bár hivatalosan az első is ez), amit előre adnak zsebbe az orvosnak, nővérnek, hogy jobban dolgozzon azért a betegért, többet figyeljen rá stb.

Az elsővel nem lenne gond, hiszen ha valaki úgy érzi - utólag - hogy neki van kedve adni a dokinak, nővérnek, betegszállítónak, akkor adjon. Jó lenne ha nem lenne, de ebből kár nem származik. A baj azzal van ha előre kell fizetni azért hogy megkapja valaki azt az ellátást ami alapból kijárna a betegeknek - főleg ha ki is követeli az illető magának.

Sok éve anyám majdnem meghalt amiatt, hogy az a főorvos akinek a betege volt, az előre közölte, hogy mennyi a tarifája - nekünk meg nem volt rá pénzünk (állami kórház, állami alkalmazott doki). Úgy is végezte el a műtétet és nagyon súlyos vérmérgezést kapott anyám, amibe majdnem bele is halt. Egyszerűen a doki nem tisztította ki rendesen a műtéti területet.

Az ilyen fajta paraszolvenciát üldözni és büntetni kell.

Amikor én voltam kórházban vagy a gyerekem, akkor meg utólag adtunk a dokinak pénzt - mert tényleg nagyon jól végezte a munkáját. Akkor is adtunk, ha tudtuk, hogy ezért kapja a fizetését. Amikor pár éve a páromat műtötték akkor egyszerűen az orvos úgy alakította a helyzetet, hogy soha nem volt alkalom arra hogy neki pénzt adjunk. Ott volt bekészítve csak át kellett volna adni - szerintem ő is tudta - de szándékosan úgy irányította, hogy egyszer sem tudtuk megtenni. Mert ő nem akarta. Nem a nővérek - azok elfogadták, hanem az az orvos. Csodálatos munkát végzett, majd 4 órás műtéttel helyrehozta úgy a párom karját, hogy még ő is meglepődött hogy milyen jól működik egy ilyen súlyos baleset után. Sok hasonló orvossal találkoztam szerencsére életünk során és kevés olyannal, aki majdnem megölte anyámat.

A fizetésemelés elengedhetetlen része annak hogy megszűnjön a hálapénz. de ez nem elég hozzá, az is kell hogy az orvos ne is akarjon pénzt elfogadni. Ahogy az is, hogy a betegek se tekintsék természetesnek és ne is akarjanak adni. Főleg ne előre.

2020. okt. 3. 17:22
 16/24 anonim ***** válasza:
59%

"utólag adtunk a dokinak pénzt - mert tényleg nagyon jól végezte a munkáját"

Mondjuk ez is olyan, hogy honnan tudhatná azt előre egy laikus, hogy pár nap, hét, hónap vagy akár év múlva nem jön-e elő valami szövődmény?...

2020. okt. 3. 17:41
 17/24 anonim ***** válasza:
59%
Mármint az orvos hibájából, aki annyira "jól végezte a munkáját".
2020. okt. 3. 17:42
 18/24 anonim ***** válasza:
60%
Itthon ha nem hal bele a páciens egy rutinműtétbe akkor vehetjük úgy hogy jól végezte a munkáját a doki.
2020. okt. 3. 17:49
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
A hálapénz kivezetése nagyon egyszerű. Nem kell adni. Nem kötelező, a beteg dönti el. Én sem adtam a vakbélműtétem után. Amúgy ez is inkább az idősek szokása akik ragaszkodnak hozzá a szocializmus alatt berögzült szokások miatt. Papám is adott 40 ezret a főorvosnak tüdőpanaszok miatt mert kedves volt adoki, aztán kiderült hogy félrekezelte. Sok értelme volt.
2020. okt. 3. 18:09
 20/24 anonim ***** válasza:
73%
A környezetemben egy orvost sem láttam szűkölködni bármiben is.
2020. okt. 3. 18:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!