Magyarország mikor lesz azon a szinten,hogy egy egyszerűbb foglalkozásból is meglehet majd élni rendesen?
Én az országban komoly problémának látom,hogy egyszerűbb munkákból nem lehet megélni.
A fiatalabbak, akik megtehetik (én is) rohannak az egyetemekre diplomázni, ugyanis diplomával sokkal könnyebb boldogulni és bár az első 2 évben pocsék pénzért dolgozik a diplomás is, de utána ugrásszerűen emelkedik a bére, ha tudatosan építi a karrierjét.
Míg, mondjuk egy bolti eladó, ha vált a Tescoból a Sparba, kap bruttó 15-20 ezerrel többet.
Egy volt gimnáziumi évfolyamtársam Németországban dolgozik egy Lidlben.Simán bérel a fizetéséből egyedül egy garzont és képes birtokolni és fenntartani egy pár éves Opel Astrát.Nyaralni is tud menni dél-európai országba.
Magyarországon, vidéken ez már burzsoá szint.
Ugyanerre egy magyarországi bolti eladó képtelen.Szobát tud max bérelni, ha autója van, akkor az max egy régi Suzuki Swift, de leginkább nincs neki.
A kormány, meg jó pár "megmondóember" részéről megy a duma, hogy a fiatalok többsége diplomát akar, meg irodai munkát.
Hát tessék, éppen azaz oka,hogy egyszerűbb munkákból nem lehet egyről a kettőre jutni, hanem csak tengődni, vegetálni.
Sokan nem szívatnák magukat a lineáris algebrával, ha másként lenne.
Hogy egy ország milyen szinten van, azt politikai berendezkedése határozza meg (nem az, mit mondanak, hanem az, mit tesznek). A berendezkedést az intézményrendszer határozza meg, hiszen minden intézkedést valamilyen intézmény talál ki és hajt végre. Az is az intézményrendszer része, hogy például a médiát elnyomják-e, vagy sem. Ugyanis ettől függően is eltérő irányban mennek a dolgok.
Az intézményrendszer, beleértve a politikát is, a társadalom gondolkodásmódja szerint alakul ki. Például pár éve egy angol politikus nem teljesen etikusan járt el, a társadalom egyes intézményei (így a média is) kikényszerítették a lemondását. Nálunk a közelmúltban több politikus is ehhez képest sokszorosabban etikátlanul cselekedtek, és kikérték maguknak, hogy "senkiháziak" őket vegzálják. A társadalom nem reagált.
A társadalomnak így van egy "közszemlélete", ebből kilógni lehet, de a dolgok a köz szemlélete szerint alakulnak. Például úgy, hogy egy egyszerűbb foglalkozással vidáman és jól lehet élni vagy éhen lehet halni.
A német és a magyar társadalom szemlélete drasztikusan eltérő, ezért ami ott normalitás, itt lehetetlen és fordítva. Társadalomszemléletet nagyon nehéz változtatni alapvetően, ezért a kérdésre a válasz: annyira soká, hogy azt nem lehet megjósolni. Annyi azonban biztos, több mint 100 év.
Rövid próbálkozások,némi siker lehetséges,mint például 1990-es évek elején, de a többség visszahúz és a változás akkor tartós, ha jók a külső körülmények és nagyon erős, elkötelezett és okos vezető réteg (egy ember kevés) kerül hatalomra.
Ahogy a korábbi válaszolók is jelezték, nem az a lényeg, hogy kinek milyen papírja van, van-e diplomája, hanem hogy milyen munkát végez, az mennyit ér, hogyan alakul a kereslet-kínálat viszonya a munkaerőpiacon.
Pénztárosok is kereshetnek jól, bruttó 360, nettó 240 ezer körül is, csak ugye a multiknál (pl. Lidl, Aldi) keményebben, hatékonyabban is kell dolgozni, mint egy kis forgalmú, falusi kis boltban. Németországban egyébként rákeresve azt találtam, hogy a Lidl, Aldi pénztárosok átlag bruttó 800 ezer, nettó 610 ezer Ft körül keresnek, de ugye minél fejlettebb, gazdagabb egy ország, úgy az árszínvonal is magasabb, ezt is figyelembe kell venni az életszínvonal összehasonlításnál, nem csak a jövedelmeket.
A rendes megélhetés is relatív. Minden országban vannak szegények, akik elégedetlenek, Németországban, Magyarországon és Grúziában, Albániában, Ukrajnában, na meg ugye Indiában is. Pedig Európa legszegényebb országaiban Grúziában, Albániában, Moldovában, Ukrajnában is átlag kétszer jobban élnek az emberek, mint Indiában. Magyarországon pedig kétszeres az életszínvonal összehasonlítva a szegényebb kelet-európai országokkal. De ugye Németországban is kb. kétszer jobban élnek, mint Magyarországon, Lengyelországban. Persze ez messzire vezethet, a most felhozott szegény, alacsony jövedelmű Indiában is az emberek átlag kétszer több árut, szolgáltatást tudnak vásárolni, kétszer jobban élnek, mint például a szegényebb afrikai országokban, Etiópiában, Tanzániában, Ugandában... (ha ezt végignézzük látható, hogy az átlag magyar kb. 8-szor jobban él, mint a fekete-afrikaiak).
Egyébként Németországban is kevés a Lidl pénztárosi fizetés, ha valaki menő nagyvárosban (pl. München, Stuttgart, Hamburg, Berlin) akar élni, akkor annyiból nem fog tudni önálló lakást bérelni egyedül, jó autót vásárolni, étterembe járni, utazgatni, élni az áhított fogyasztói kultúrát.
Egyébként ez Magyarországon is így van, Budapesten és néhány menő nagyvárosban kevés a Lidl fizetés a saját külön lakáshoz, de vidéki kisvárosban elég lehet. Autóra is futhat belőle, de ahogy írtad, inkább régi Suzuki, mint újabb Opel Corsa, bár ez szerintem nem jelent nagy különbséget, nagy ugrást érzékelhető életszínvonalban. De én szerény vagyok, nekem autóm sincs, biciklivel, tömegközlekedéssel járok Budapesten.
"Egy volt gimnáziumi évfolyamtársam Németországban dolgozik egy Lidlben.Simán bérel a fizetéséből egyedül egy garzont és képes birtokolni és fenntartani egy pár éves Opel Astrát"
Hát ez mondjuk itthon is megvan.
Nézd már meg mennyit keres egy Lidl alkalmazott:D
""Egy volt gimnáziumi évfolyamtársam Németországban dolgozik egy Lidlben.Simán bérel a fizetéséből egyedül egy garzont és képes birtokolni és fenntartani egy pár éves Opel Astrát""
És ezért kiment Németországba? Ez itthon is megy. Üzemben dolgozom, direkt megtoltam a június-július hónapokat, így havi 290-et vittem haza. Így nem okozott gondot elmenni 2 hétre nyaralni, plusz a rezsi, és 1-2 tripla A videójáték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!