Miért nem fogadják el az emberek, hogy a maszk megvéd?
Japán, Dél-Korea, stb országok, ahol többször annyian élnek, mint bármelyik európai országban vagy Amerikában, mégis jóval alacsonyabb a betegek száma.
Hogy mi az alapvető különbség? Nálunk (Európában és Amerikában) nem volt különösebb hagyománya a betegségek elleni megelőzésnek. Kézmosás, fürdés, ha van, akkor védőoltás, tüneti kezelés és magának a betegségnek a kezelése.
Ezzel szemben a Távol-Keleti országokban állandó volt a maszkviselés.
És nézzük az eredményt:
A 300 milliós USA-ban 3,7 millió ember fertőződött, a 67 milliós Franciaországban 173 ezer fertőzött van regisztrálva, a 60 milliós Olaszországban 244 ezer, de még nálunk is több mint 4000 ember van azonosítva koronavírussal.
Ezzel szemben a 130 milliós Japánban alig 23 ezer fertőzöttet regisztráltak. Az 52 milliós Dél Koreában 14 ezret se. A 7 milliós Hong kongban 1000 ember érintett.
Miért nem fogadják el, hogy a maszkviselés igenis segít?
"Miért nem fogadják el az emberek, hogy a maszk megvéd?"
Mert ez nem igaz.
Önmagában a maszkviselés nem ment meg senkit.
Olyan, mintha azt mondanád, hogy a bukósisak viselése menti meg a motorosok életét. Az is egy nagyon fontos eszköz ahhoz hogy ne haljanak meg az utakon, de emellett az is kell hoyg egy csomó mást is megtegyenek. Mondjuk ne száguldjanak 150-nel szembe az autókkal vagy ne zúgjanak le egy kanyarban a szakadékba, ne üljenek fel olyan motorra ami szétesik vagy felrobban menet közben stb. stb.
A maszk viselése az EGYIK eszköz a sokból, ami EGYÜTT védi meg az embereket. Ráadásul az ha viselem a maszkot, az nem engem fog megvédeni, hanem azt, akit én esetleg megfertőzhetnék úgy, hogy nem is tudok róla hogy fertőzött vagyok, mert rám nincs jelentősebb hatással.
"Miért nem fogadják el, hogy a maszkviselés igenis segít?"
Ez már a helyet kérdés.
Ezt sokan azért nem hajlandóak elfogadni, mert nekik kényelmetlenséget okoz vagy csak dacból, hogy szembe menjenek a kormánnyal. Az utóbbiak lennének a legharcosabban maszkviselést követelők, ha a kormány azt mondaná, hogy felesleges viselni.
Ez a magyar virtus.
Há nehogy má bárki megmondja nekem hogy mit viseljek amikor én mindenkinél is jobban tudom, hogy nem vagyok beteg és különben sem kapom el ezt a vírust, mert a Pista a kocsmában megmondta, hogy nincs is virus csak ezt is a Soros találta ki. És nekem a Pista a példaképem, mert ő tudja a legtöbb sört meginni a talponállóban.
Amiért nem kötnek a magyarok életbiztosítást. "Úccsehalokmeg".
Ez a kognitív disszonancia:
Alap állapotban tagadók vagyunk, úgy gondoljuk, hogy "velünk ez úgyse történhet meg". Ezt az alap biztonságérzetet veszélyezteti a maszk viselése azzal, hogy el akarja velünk fogadtatni, hogy igenis megtörténhet. A kognitív disszonancia a tudatalatti törekvés, önigazolás folyamata, amivel kifogásokat gyártunk, hogy ne kelljen elfogadnunk a korábbi helytelen biztonságérzetünket. Ilyenkor jönnek az "úgysem ér semmit", meg a "mások se viselik".
A rövid verzió meg az, hogy ostobák, de amint ezt megpróbálod megértetni velük, és segítő szándékkal felhívni a tévedésükre a figyelmet, bekapcsol a kognitív disszonancia, összezárnak, jön a "te vagy a hülye" és indul az ördögi kör elölről.
Nézz csak körül itt a fórumon, mennyi butaságot írnak az emberek és mikor már a 100. ember cáfolja őket, megrengethetetlen bizonyítékokkal, jól kivehető, ahogy "kibúvokat" keresnek a hibájuk elismerése helyett.
Hát ezért.
3: aha, nem volt maszk... Ezt vajon melyik konteós oldalon olvastad? Az ázsiai országokban (főleg Japán, Kína, Korea) az átlagnál többen hordtak maszkot:
"mass production and distribution of face masks and the promotion of their use, are winning strategies in this battle"
A maszk persze egyedül kevés, mellette teszteltek, karanténba zártak városokat, a politikusok példát mutattak, szakértőkre hallgattak.
A sebészmaszk, textilmaszk a többieket védi ha te vagy fertőzött, mert kevesebb vírust juttatsz a levegőbe. A vírusok bejutását kevésbé gátolja.
Az FFP3 maszk téged véd mert szűri beáramló levegőt. Cserébe ha van rajta szelep a kilégzett levegőnek és te vagy beteg akkor kiengedi a vírusokat a nagyvilágba.
Mondjuk azért, mert nem véd meg?
Nálunk is kötelező a maszk. A pestiek nagy része hordja, de vidéken kb. mindenki leszarja, és csak az áruházakban teszik fel, mert egyedül oda nem engednek be maszk nélkül. Ennek ellenére mégis sokkal több a fertőzött Pesten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!