Tényleg ennyire előrébb vagyunk, mint a románok?
Egy olyan városban lakok, ahol sok a román turista, és szerettem volna a városomról külföldi véleményeket is olvasni, így elkezdtem román utazós blogokat keresni és fordítani Google Translate segítségével. Egy érdekeséggel találtam szembe magam ugyanis szinte minden bejegyzésben megjegyezték a románok maguk, hogy, mennyire máshogy csináljuk a dolokat, jó értelemben. Ilyeneket olvastam:
"Valóban igaz, ha átlépsz a határon, az egy időutazás előre a jövőbe."
"A magyarok civilizáltak és egyből az jut eszedbe, hogy ők miért képesek erre és mi miért nem"
"Bukarest fel sem érhet Budapestig. Kultúrált, tisztaság, nagyon jó infrastruktúra, gyors közlekedés. A magyarok jól csinálják és ők már a Nyugat."
"Tetszik vagy nem, ők előttünk járnak jópár lépéssel".
Ez egy hazug fideszes propaganda!
A "román" határközeli magyar településekről, sokan Erdélybe járnak át dolgozni az emberek, mert ott jobb a fizetés.
Igaz, Romániából is jönnek alulképzett munkások szépszámmal ide.
Romániában élek, s tudod van egy olyan vicc, hogy ha a világvégét 50 évvel túl akarod élni, akkor gyere Romániába, mert Románia 50 évvel le van maradva.
A Bukarest-Budapestes dologhoz meg csak annyit szólnék, hogy egyik nagybátyám Budapest környékén lakik, és a nyaralást a hazajövetellel összekötötték az élettársával. (Visszafele felénk jöttek, s itt is maradtak kb egy hetet)
Valahogy úgy esett a nyaralásuk útvonala, hogy Bukaresten át kellet volna menjenek, vagy ki kellett volna kerüljék. Nagybátyám meg azon az állásponton volt, hogy ő biztos ki nem kerüli, mert több mint 20 éve lakik Budapest mellett, nem is tudja, hogy hányszor járt be oda kocsival, ez se lehet rosszabb, stb. Végül csak annyit mondott nekünk, hogy ,,Többet nem megyek át kocsival Bukaresten." Hogy miért, azt nem mondta, de szerintem az emberek vezetéshez való hozzáállásával volt valami...
1: határ közeléből Erdélybe járnak dolgozni? 😁😁😁 a határ túloldalán nem Erdély van. Az onnan még több száz km.
Rendszeresen járok Erdélyben.
Valóban látszik, hogy Romániában vagyunk, az utak állapotán, a településeken. Akkor kezdenek rendezetebb telepükések lenni, amikor Erdélybe érünk. Nagyvárosokon ez nem látszik. Pl. Kolozsvár egy teljesen európai jó város.
Erdélyi vagyok (tudom, már ezért megy a lepontozás), de egy jópár éve Budapesten (is) élek. Szerintem hatalmas különbség van a románok és a magyarok között. Azt a fajta igénytelenséget Magyarországon nem tapasztalod, ami Romániában van. Tehát kimész a természetbe, ott egy román társaság, minden szemetet otthagynak gondolkodás nélkül. Fizetős WC-ben le van f*sva a karima, másiknak nincs fedele harmadikból spriccol a víz, a takarítónő meg kint szedi a pénzt a WC-re (tudom, ha ilyen Magyarországon lenne, valami "proli" egyből úgy leüvöltené a pénzszedőt, hogy megemlegetné azt, de Romániában ez senkit nem zavar). Közterületek ocsmányak és sokszor igény sincs rá, hogy felújítsák azt. Kolozsvár belvárosában olyan kommunista paneldzsungel van, ami mellett a legsötétebb miskolci negyed luxus környék lenne. Oktatás tragédia (bár tudom, hogy Magyarországon sem mindenki elégedett ezzel, de..), egy JÓ középsuliban megtörténik az, hogy az informatika órát nem tartják meg, a tanár ott van, de unja és nem érdekli. A tanítás nagyjából 8-tól 1-ig tart (magyaroknak a +4 magyaróra, magyarság történelem stb.. miatt több), és ebben az időszakban nincs ebédszünet, enni lehetőség sincs az iskolák területén, amik mellesleg sok esetben lelakott, omladozó, fűtés rendszer nélküli épületek. A 12 év úgy telik el sokaknak, hogy az égvilágon semmit nem tanulnak, tehát 0 történelem, 0 idegen nyelv, 0 minden, mert a tanárok egyszerűen nem elkötelezettek. Ami (talán) pozitív, hogy nincs bürokrácia, egyetemen nincs Neptun rendszer, meg tudomisén mi, a tanár beírja a füzetébe a jegyeket, oszt kész. Ezt az egészet oldalakon keresztül írthatnám, aki nem élt ott, úgyse fogja érteni, mi a különbség, de azért remélem némi elképzelést adtam ahhoz, hogy miért "elmaradott" Románia, és nem (csak) a pénz miatt.
A reálkereslet egy érdekes kérdés. Pozitív dolog az, hogy évről évre rekordokat döntögető háztartási hiánnyal működik a rendszer? Tehát effektív ami van Romániában nem tud regnáló GDP arányos államadóssággal működni, politikában egy verseny van, hogy ki ad nagyobb fizetéseket a közalkalmazottaknak, és ez a licitálgatás már rég túllépett azon, amit a költségvetés megbírna. Egy végtelenül jelenben gondolkozó politika van jelen, aki az elkövetekező 1 év megnyeréséért harcol minden áron. Úgy emelik a gyerekpénzt, hogy szakértők effektív azt mondták, hogy ezt nincs miből és nem lehet megcsinálni, és megszavazta a parlament és emelik. Nyílván M.O.-n is tudnának adni 1 milliós fizetést orvosoknak, de csak 4 ÉVIG és utánna csődbe menne az ország a g*cibe. Ez nem egy járható út. A kölcségvetést kell évről évre bővíteni és annak a növekedési mértékének megfelelően emelni a béreket.
"a határ túloldalán nem Erdély van. Az onnan még több száz km."
Én pedig ott születtem és a személyimben (zárójelben) be van írva, hogy Erdély.
De ha a "szőrt" akarjuk "hasogatni", akkor lehet neked is igazad!
6-os!
Nyilván ami az igénytelenséget illeti a románokkal szemben valamivel előbbre vagyunk. De itt is vannak "fideszes" helyek, csak látogass el az Ormánságba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!