Miért terel a kormány mindenkit informatika irányba, amikor szarásig telített a junior piac?
Junior fejlesztőként, most Magyarországon még IT-s diplomával sem lehet, ha nincs 2-3 év szakmai tapasztalatod már mellette. Hát még egy olyan aki elvégez valami ócska kis gyorstalpaló/bevezetőt. Annyi esélye van állást találni mint hóembernek a sivatagban.
A kormány mégis ezt grundolja, amikor erre igazából születni kell. Aki már nem programozik hobbi szinten kisgyerek korától, annak esélytelen bekerülni a szakmába. Erre meg mindenféle középkorú ex-melókat is etetnek, hogy menjen programozónak. Hova?
Annyiban igazat adok a kérdezőnek, hogy nem mindegy valaki kezdő szinten 16-22 évesen áll és akár egy ígéretes pálya alapjait rakja le, amibe érdemes befektetni is akár cégeknek (pályaorientációval, tanulmányi szerződéssel, gyakornoki programmal, valamiféle perspektíva biztosításával) és 5-6 év múlva egy igazán ütőképes munkaerőt tudhat maga mellett.
A másik véglet meg 40 éves, eddig a gyártósor mellett robotolt három műszakban, az a munka most megszűnt és akkor a munkaügyi központ átképzi valami gyorstalpalón és akkor ő most már programozó. Őérte nem fognak marakodni a munkaadók.
Lehet ágazatokat támogatni és valóban így van ahogy valamelyik válaszoló írta, hogy ahogy fejlődik a szolgáltatások egymásra épülnek, egyik bevonzza a másikat, de azért ez egy komplexebb és hosszabb dolog kellene legyen ami nem két nap távlatában működik.
Azért nem tudom elolvastad-e a kiírt oktatásokat...Egyik sem Programozó képzés...
HTML,CSS,+JS alapok..ez azért messze nem programozó képzés és baromira nem piac képes.A képzésnek nem is ez a célja..hanem sajnos ithon baromi sok ember azt se tudja eszik vagy isszák a számítógépet.Viszont egyre több álláshoz kell használni..ezek a képzések nekik segítenek ,hogy egy olyan állást be tudjanak tölteni amihez nem kell kimondott IT-Nak lenni..csak kezelni tudjon pl egy eXCEL-t.Egyszer hallottam egy kollégám szájából mikor raktáros voltam..,hogy ő bizony nem nyúl a számítógéphez mert az az ördögtől való :D.(az igazság az h baromira gőze nem volt az egészhez és excelben kezeltük a raktár készletett...mert a másik okos...IT-zseni főnököm közölte h abban még többet és jobban is meg lehet csinálni mint egy szaros raktár programban...Pl egésznap eggyesével színezgetni a mezőket...h elteljen a 8óra..sok mást nem csinált.)
A másik értelme ezeknek az alapozó képzéseknek ,hogy akinek tetszik az elmegy és beíratkozik egy mélyebb komolyabb képzésre..aki meg tök hozzá vagy nem tetszik neki ..még se öl bele egy kalap pénzt feleslegesen.
@13:39
Megnéztem pontosan miből is áll ez a 8 hetes(!) képzés.
Oprendszer ismeret, hálózati alapok, git, meg nagyon alap szintű webdesign, webprogramozás.
Kb olyan alapszintű tudást ad, amivel semmilyen informatikai munkakörben nem fogja tudni az elvégzője megállni a helyét.
Ezzel nyilván nem,de ennek az elvégzéséhez kötik,hogy utána támogassa az állam a normál képzésedet.
"A kurzus egy záróvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén."
Parancsolj. Igaz,a többi feltételről nem írnak,én is szkeptikus vagyok még ebben a tekintetben . De akár a diákhitelt is ki lehet használni .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!