Egy minimális intelligenciateszt a szavazólapon mekkora részét érvénytelenítené a szavazatoknak?
Tegyük fel, hogy a választólapon lenne egy 3-4 kérdéses teszt is, ha a teszt része hibátlan, csak akkor érvényes a szavazat. Nekem az a tippem, hogy a legegyszerűbb kérdésekkel is ki lehetne szűrni a választók félelmetesen nagy részét. Ilyen kérdésekre gondolok például:
- Mi Magyarország fővárosa? (Helyesen leírva...)
- Mennyi 7+12?
- Mennyi 5*3?
- Ki a jelenlegi miniszterelnök? (Ha azt is megkérdeznénk, hogy ki a jelenlegi államfő, akkor lenne aztán igazi "mészárlás".)
- Milyen kontinensen található az országunk?
- Milyen nap jön szerda után?
- Melyik égtájon kel fel a nap?
- Milyen évszak jön az ősz után?
Ezeket egy általános iskolásnak is kell tudnia, ha nem akar megbukni. Vajon a "felelős" választópolgárok mekkora része bírkózna meg hasonló kérdésekkel? A nagyon optimista becslésem az, hogy a 20-30%-a érvénytelen lenne a szavazatoknak...
11-es, a cikk első mondata:
Az elmúlt négy hónap összevont adatai alapján elmondható, hogy az alacsonyan iskolázottak körében A TELJES NÉPESSÉGHEZ VISZONYÍTVA magasabb a Fidesz (+6 százalékpont...
De köszönjük, hogy külön demonstráltad az átlag fidesz szavazó szövegértési képességeit. Ezt hívják epikus öngólnak.
"Csak akkor lehetne valamit elérni vele ha minden szavazólapon más kérdések lennének. Egyébként a 20 kg krumpli, és a lejárt szavatosságú konzervek csodálatos intelligencia fejlődést képesek előidézni, és előzetes tanfolyamokon ezek a kérdések megvitatásra kerülnének..."
Nem kéne mindegyikre más kérdés, elég lenne 5-6 variáció ahhoz, hogy ne legyen már olyan könnyű "oktatást" tartani.
No meg nyilván mindenféle hasonló csínyt nem lehetne teljesen megelőzni vele, de legalább megnehezítené a csalók dolgát és kizárná a totál hibbantakat a választásból.
"No de mit csinálnál kedves kérdező azokkal akik etnikai alapon választanak és akiknél ezek a kérdések nem problémák, azokból is van vagy 1-2 millió "választópolgár""
Gondolom a cigányokra célozgatsz. Nem az etnikai alapon való szűrés a cél, hanem a súlyosan retardált "felnőtteket" akarnám eltűntetni a döntéshozásból, legalább részben.
"Ne idegesíts, szeretném azt hinni, hogy ennyire nem ostobák az emberek... Naiv lennék? :D"
Jelentkeztem egyszer szalagmunkára és ehhez hasonló felvételi kérdőivet kaptunk én is csak nevettem hogy mi értelme.A sokk az volt hogy 150 emberből 20-an csináltuk meg.
"Csak akkor lehetne valamit elérni vele ha minden szavazólapon más kérdések lennének."
Nem feltétlenül. Lehetne egy ilyen kérdés pool, amiben van mondjuk 200 kérdés és minden szavazó lapra random sorsolják a kérdéseket. Akkor kis esély lenne két szavazó lap közti teljes egyezésre.
Továbbá ha minden szavazó lapot egyéni sorszámmal látunk el és teszt típusú kérdések vannak, akkor elég lenne scan-nelni és a gép megtudná nézni, hogy érvényes-e vagy sem.
Én ezen már sokat gondolkodtam, hogy hogyan lehetne megvalósítani ezt. Én azért gondoltam a tesztet előnyösebbnek, mivel könnyen géppel tesztelni, és a közalkalmazottak ígyis ingyen ülnek egésznap a szavazatszámláló helyeken.
Amit én még máshogy képzeltem el, az a kérdések típusa. Én aktuál politikát is kérdeznék, mert míg matekot tanítanak, addig politikát nem (valójában érvelni sem és már az is baj). Így mondjuk nálam olyan kérdések is lettek volna (pl. 2018-ban), hogy mi a migráns fogalma? És akkor 4 válasz lehetőség, ha pedig válasz lehetőség is van, akkor azok sorrendjét is lehet random sorsolni.
Erre nem lehet előre felkészíteni az embereket, így ez elég biztonságos. A probléma a technológiai háttér, mivel ahhoz mindenhova kéne scanner. Illetve, hogy milyen kérdés lehet, milyen kérdés nem lehet. Már az kérdéses, hogy mely pártokról lehet kérdezni stb.
" a regisztráció nem azt méri, hogy valaki épeszű, hanem hogy volt-e ideje/energiája/kedve ahhoz, hogy szenvedjen egy teljesen felesleges bürokratikus bonyolítással."
A "teszt" is eléggé bürokratikus, de legalábbis többletfeladatot ad és még megalázó is az egyébként értelmes embereknek. Azaz nyilvávalóan csökkentené a részvételi hajlandóságot. Egyébként attól, hogy valaki síkhülye, ugyanúgy joga van élni és szavazni. Gyakran egyébként sokkal jobban látja az életet egy írástudatlan ember, mint egy magát túl sokra tartó újgazdag hímtag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!