Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mikor fogja már Magyarország...

Mikor fogja már Magyarország elhagyni ezt a "keresztény ország" státuszt?

Figyelt kérdés

Orbán Viktor bibliai idézetet posztol, a kersztény értékekről beszél, ami butaság, hisz olyanok vannak benne, hogy a szexuális kapcsolat házasság előtt bűn. A himnusz - nekem ateistaként - nem elfogadható. Nem hiszek Istenben, ráadásul hiába imádkoznak benne, mert az Isten nem áldja meg a magyart sem jó kedvvel, sem bőséggel. Ha megaldaná, akkor a fejlett országok szinjtén lennénk. Amiért kiírtam ezt a kérdést: olvastam róla, hogy az új stadiont is felszentelték, megaldották. Most erre mi szükség volt? Egy sportpályáról van szó, nem egy templomról! Ateistaként el kell viselnem, hogy folyamatosan az arcomba van tolva a kereszenység. A hittérítők is csengetgéreznek hozzám, noha én magam sose próbálok egy hívőt ateizmusra vezetni, pedig szerintem a vallás csalás.

Mikor lesz már végre vallás és állam külön válsztva, amikor a hitbeli kérdéseket mindenki maga éli meg személysen?

2020. máj. 13. 12:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
16%
8. Miért nem fejezed be külföldön. Ott is vannak iskolák. Ne gyötörd magad.
2020. máj. 13. 12:48
 12/22 A kérdező kommentje:

"Szerintem kezeld ezt a dolgot semlegesen: a szavaid nekem nem ateizmusról, hanem inkább már némi vallásellenességről tanúskodnak."

A kettő lényegében egy és ugyanaz. Az ateista úttörők vallásellenesek voltak. Az ateizmus lényege pontosan abban van, hogy nincs szükségünk vallásra, mert a tudomány, a józan ész segítségével megismerhetjük a világot. A kereszténység semmi újat nem mondott, nem is értem mi alapján követeli magának bizonyos tanítások szerzőségét. Feltehetően az ókori Hellászban az ismerték a megbocsátás szükségességét, ez az Íliászból világosan látszik.

Nem "keresztény értékekről" kellene tehát beszélni, hanem egyetemes, humanista értékekről, amint minden nemzet ismert. Belekeverik a vallást az egészbe, amikor ennek semmi értelme. Na mindegy.

"Minden faluban van egy fáklya - a tanító, és aki azt kioltja - a pap." (Victoe Hugo)

2020. máj. 13. 13:02
 13/22 anonim ***** válasza:
82%
Erdekes, Karacsonykor es Husvetkor senki nem panaszkodik, hogy nem akar unnepelni es nem is keszul ajandekkal ... mennyi koponyegforgato van! Vicc.
2020. máj. 13. 13:03
 14/22 A kérdező kommentje:

"Egyszerű, a koalíció miatt van az egész nagy kereszténykedés. Ha nem lenne KDMP a kormány tagja, a FIDESZt nem igazán érdekelné az egyhaz. Ugy ahogy '98 es 2002 között sem."

Mondasz valamit.

2020. máj. 13. 13:05
 15/22 anonim ***** válasza:
71%

A "keresztény ország" státusz, ahogy fogalmaztál, alapból inkább egy ország alap értékeit takarja. Keresztény kultúrkörben nőttünk fel, és ezek határozznak meg bennünk olyan alap erkölcsi normákat, mint hogy mit tartunk helyesnek,mit helytelennek. És ez független attól, hogy valaki vallásos e, vagy sem. Ezért van, hogy európában felháboríthat olyan szokás, ami más országban teljesen normálisnak számít.

Az, hogy egy párt a vallást hogy használja fel, hogy szavazókat nyerjen magának, más tészta, ahogy az is, hogy az említett erkölcsi normák mennyire ésszerűek a 21.században.

Én bár nem vagyok hívő, nincs bajom a hagyományok megtartásával(mindenkinek szíve joga), azzal viszont már igen, amit te is írtál, hogy megpróbálják lenyomni a torkomon a nézeteiket. Azért is erős ez, mert szabad vallásgyakorlás van, még a kereszténységen belül is nehezen számontartható, hány fajta felekezet létezik. Amit sulykolnak: "Az igaz magyar keresztény", "Az igaz magyar nő gyereket szül""Az igaz magyar az országban marad, ha bele is döglik" stb.

Ezzel már ott probléma van, hogy nem XY vagy Z fogja eldönteni ki az "igaz magyar". Nekem legalábbis biztosan nem. A véleményét meg mindegyik tartsa meg magának.

2020. máj. 13. 14:08
 16/22 anonim ***** válasza:

Az ateizmus lényege, hogy valaki nem hisz sem Istenben, sem más természetfeletti erőben. Persze van olyan ágazata, ami kifejezetten szemben áll a vallással.

Szerintem a KDNP nem sok vizet zavar a Fidesz háza táján. Talán még egy-egy képviselő saját anyja sem szavazna rájuk, ha elválnának az útjaik.

2020. máj. 13. 14:14
 17/22 A kérdező kommentje:

"Persze van olyan ágazata, ami kifejezetten szemben áll a vallással."

Nézd, az ateizmus mindig is szemben állt a vallással. Mikor az ókori görögök elkezdték a világot racionálisan magyarázni, már szemben álltak a vallással. Függetlenül attól, hogy az állami istenekből nem csináltak viccet. A valláskritika csak egy erősebb hangsúlyozása a vallásellenességnek.

2020. máj. 13. 14:23
 18/22 anonim ***** válasza:
91%
Az ateizmus alapjáraton nem feltételez bármilyen érzelmi viszonyulást a vallással szemben. Ők nem hisznek, és ennyi. Amiről te beszélsz, az a vallással való egyértelmű szembehelyezkedés. Amúgy meg nekem mindegy, csak szerintem magadnak ártasz vele, ha ezeken a dolgokon háborogsz.
2020. máj. 13. 14:44
 19/22 anonim ***** válasza:
88%

Kicsit egyszerűen gondolkodsz a kereszténységről...

Keresztényként írom, hogy Viktor és a Fidesz legalább annyit ártottak a kereszténységnek, mint a balliberálisok. Csak ők farizeus módon ahogy írtad is, bibliai idézeteket posztolgatnak, Viktor beszédeiben lassan már minden második szó Isten. Csak most már úgy is kéne élni és olyan törvényeket hozni. Mert a kormányzásuknak semmi köze a kereszténységhez.

A "keresztény ország" kifejezés meg hogy szét van-e választva az egyház és állam az két külön dolog. A keresztény ország egy kulturális dolog: keresztény, mert a jogrend a római jogra és a keresztény erkölcsre épül (igen, az hogy minden ember a törvény előtt egyenlő, az egy keresztény gondolat). Keresztény, mert ez határozza meg a mindennapokat: a vasárnap a munkaszüneti nap és nem mondjuk a péntek; munkaszüneti napok továbbá a karácsony, a húsvét és a pünkösd is. És te hiába vagy ateista, emiatt nem fognak arra kényszeríteni, hogy dolgozz karácsonykor. Tehát ez keresztény ország, és nem pl. hindu vagy izraelita, mert akkor máshogy mennének a mindennapok is.

"A himnusz - nekem ateistaként - nem elfogadható."

A szocializmusban is ezt volt a himnusz, pedig akkor deklaráltan ateista volt az államvezetés és az egyház volt az ellenség. Próbálták amúgy lecserélni, de nekik sem ment, szóval jobb, ha beletörődsz.

Képzelem, mit szólnál Angliához. Ott az államfő egyben az egyház feje is.

2020. máj. 13. 15:20
 20/22 anonim ***** válasza:
#1! "A Fidesznek jól jön a történelmi egyházak támogatása, cserébe nyalizik nekik kicsit." Na most ugyanezt mondd el forintositva!! (Azokbol a forintokbol is fizetve ami pl. a kérdezötöl, vallás iránt közömbösöktöl, vallásellenesektöl, más vallásuaktol, stb. folyik be!!)
2020. máj. 13. 16:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!