Leírnátok nekem az országunk gazdasági helyzetét a rendszerváltástól napjainkig?
Rákerestem, hátha találok könyvet a témában, de vagy nem íródott még, vagy nem adja ki a kereső. (Gazdasági szakkönyvek vannak, de gondolom, közérthetőt szeretnél.) Egyelőre ez a legjobb forrás, amit találtam:
És egy megjegyzés, ami kikívánkozik belőlem: nem tudom, miféle betegagyúnak (bocsánat a kifejezésért) kell lenni ahhoz, hogy az első válaszolóhoz hasonlóan az ember a kormánymédiát valamiféle szentírásnak lássa, ami mindenre IS választ ad. Megjegyzés off.
A kettest annyival egészíteném ki, hogy olvass index-et, hvg-t, kormánymédiát és külföldi médiát, hivatalos kimutatásokat is, így valóban lehet egy szélesebb körű rálátásod a dolgokra. Én próbálok mindig minden oldalt meghallgatni és abból levonni a tanulságot. Az is lehet, hogy néha kicsit mindegyiknek igaza van, csak mindenki a saját szemszögéből emel ki dolgokat.
Itt például nyomon lehet követni egy csomó adatot, más országokkal is össze tudod hasonlítani:
tradingeconomics.com/hungary/gdp-per-capita
De jó még például az eurostats vagy ksh is egy kiindulópontnak.
szar, jó, jó, jó, jó, szar, szar, szar
('90-től, 4 éves periódusokra lebontva)
Nem nagyon találok olyan ábrát, ami a rendszerváltás óta mutatja a helyzet alakulását. Ez 2000 után mutatja, de nem rossz:
Ez a GDP per capita, vagyis az egy főre jutó bruttó nemzeti termék. (Nyilván sok más mutató is van, amivel a gazdaság jellemezhető, de talán ez a legfontosabb.) Itt látszik, hogy 2000-ben még csak a csehek voltak előttünk, aztán megelőztek minket a szlovákok, és legújabban a lengyelek is. Nagyjából tíz évvel ezelőtt kerültünk a V4-ek átlaga alá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!