Miért vannak olyan emberek akik ellenzik a halálbüntetést?
Nekem egy fegyőr mondta, hogy egyértelműen sokkal jobb egy kíméletes elaltatás mint az éveken át tartó teljes leépülés.
Az életfogytosokat 1 év elteltével már nem látogatják és céltalanul élnek. Testileg és szellemileg is tönkremennek.
Ha 100%ig bizonyított az a bűntény és beismerő vallomás is volt akkor legalább a lehetőséget meg kéne adni az elítéltnek...
Mert visszafordíthattalan és bármikor születhet téves ítélet.
Diktatúrákban szokás a halálbüntetés.
Mert tudják, hogy:
- A halálbüntetés elsősorban egy érzelmi válasz. Lehet, hogy én is ezt kérném adott esetben, de ilyenkor a düh vezérelne, és az nem helyes.
- Tudják, hogy az igazságszolgáltatás tévedhet, és ezért...
- nem hozhat olyan döntést, ami nem megváltoztatható.
- Tudják azt is, hogy a halálbüntetés gyilkosság, ezért megkérdőjeleződne a támogatók erkölcsi fölénye, hiszen pont azt akarnák, amit a bűnös tett.
- Tudják, hogy a halálbüntetéssel a mindenkori hatalom kezébe adnák annak a lehetőségét, hogy bárkit örökre eltüntethessenek, ennyire megbízható hatalom pedig még sosem volt.
Nyilván szólnak mellette is érvek, de nem túl meggyőzőek:
- elrettentő hatása van. Ez nem igaz, és könnyen belátható, hiszen ha ténylegesen elrettentő hatása lenne, sosem alkalmazták volna.
- Elégtételt ad a hozzátartozóknak. Ez sem igaz, egy gyilkosságot nem lehet jóvátenni, és nem lehet olyan büntetést kitalálni, amivel ténylegesen elégedettséget érezne bárki is, hiszen a halott halott marad.
Én így hirtelen nem látok semmilyen indokot, ami miatt támogatnom kéne, inkább ellenkezőleg. A támogatóit nem a meggondoltság, hanem az indulat vezérli, ezek nem igazi érvek, és bajt okozhatnak.
A halálbüntetés azért tilos az EU-ban, mert a ellentétes az egyik legfőbb alapjoggal, az élethez való joggal.
Személy szerint én nem vagyok ellene, elhanyagolható a hatása, olyan kevés embert végeztek ki, amikor még volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!