Magyar nemzeti hősnek mikor fognak szobrot állítani Izraelben?
Szenes Anikó vagy Szenes Hanna magyar zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hősnek nemrég szobrot állítottak Budapesten. Munkássága elismerendő.
A kérdés csak az, hogy ha egy izraeli nemzeti hős kaphat szobrot Magyarországon, akkor egy magyar nemzeti hős kaphat szobrot Izraelben.
"Azért a felhozott példáidat egy -ha jól értem- nem magyar színekben harcolóval még hasonlítani is SÉRTŐ, már ne is haragudj."
De haraxom.
Korábban megírtam(# 17), de megírom mégegyszer, lasabban, hátha így sikerül felfognod:
Szenes Hanna azért ugrott le ejtõernyõvel, vállalva a kockázatát annak, ami , sajnos, bekövetkezett, hogy MAGYAROK életét mentse. Szóval MAGYAR nemzeti hõs.
Hogy viagosabb legyen: MAGYAR színekben harcolt, akkor is, ha szted Guttmann Arnold(=Hajós Alfréd) dr Fuchs Jenõ, Petschauer Attila, Orth György, Komjádi Béla, Székely Éva, Teller Ede nem voltak magyarok.
"Ahol a Széna téren harcok folytak"
Errõl nem kéne kinjyilatkoztatnod, pont Neked. Azok ugyanis, akik a Széna téren harcoltak, nem voltak antiszemiták, legalábbis többségük nem. Ezt sem gondolom, hanem TUDOM. Te nem tudod, mint sok mást sem, különben nem írtad volna a gyûlölködõ szamárságot.
Nem tudhatod, mert nem láttad nov. 4-én hajnalban a tûzcsíkokat a Gellérthegyrõl pest felé. Meg még sok mindent nem láttál.
21
"She was 1 of the Jewish Special Operation Executive recruits from Mandate Palestine parachuted by the British into Yugoslavia..."
Valahogy ebben semmi magyar -Hungarian- t nem találni.
A magyar szó ott kerül elő, hogy a magyar határnál kapták el, de a küldetése nem derült ki, ő maga nem árulta el. Mint idegen ügynököt kezelték, nyilvánvalóan, hiszen hadban álltunk. A kivégzésének sem volt semmi köze a származásához, egyszerűen elkapott ellenséges elem volt.
Könnyen lehet, hogy a történet még azóta sem kutatható, mint sok minden más.
" elkapott ellenséges elem volt."
Ja. Mint Radnóti Miklós, vagy Szerb Antal, Petschauer Attila, Kabos Ede és még sokan mások.
Amúgy versei nagy részét MAGYARUL írta.
Ahogy Kamenyec-Podolszkij meg "idegenrendészeti akció" volt, a Széna tériek meg "ellenforradalmárok".
Merthogy valszeg sose ment volna Palesztinába, ha nincsenek zsidó törvények, amik miatt nem mehetett itthon egyetemre.
Ismétlem: a Széna tériekhez Neked semmi közöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!