Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyar nemzeti hősnek mikor...

Magyar nemzeti hősnek mikor fognak szobrot állítani Izraelben?

Figyelt kérdés

Szenes Anikó vagy Szenes Hanna magyar zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hősnek nemrég szobrot állítottak Budapesten. Munkássága elismerendő.

A kérdés csak az, hogy ha egy izraeli nemzeti hős kaphat szobrot Magyarországon, akkor egy magyar nemzeti hős kaphat szobrot Izraelben.

[link]

[link]

2020. márc. 12. 15:54
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
62%

Mondjuk II. András, Árpád-házi királyunk domborműve megfelel példának? Az általa vezetett kereszteshadjárat 800. évfordulóján avatták fel az észak-izraeli Miliyában. Íme: [link]

Úgyhogy ez az ócska antiszemita, trágya próbálkozás most nem jött be.

Egyébként Szenes Hannának MINISZOBROT (!) állítottak a várban.

Különben meg az egész kérdés egy bunkó kreténség. Szenez Hanna nem Izraelben született, hanem Budapesten.

Magyarán: a SZÜLŐVÁROSÁBAN állítottak miniszobrot neki.

2020. márc. 12. 19:01
 12/24 A kérdező kommentje:

#10 „Szenes Hanna magyar volt. Ennyit erről.”

Ezt senki sem vitatta, én is leírtam, hogy magyar, de azért kérdeztem, mert Izraelnek nemzeti hőse.

„Mondjuk II. András, Árpád-házi királyunk domborműve megfelel példának? Az általa vezetett kereszteshadjárat 800. évfordulóján avatták fel az észak-izraeli Miliyában. Íme: [link]

Igen, megfelel példának, jó látni, hogy van ilyen is, nem ismertem eddig, legalább a kérdés feltevése által ezt is megtudtam.

„Úgyhogy ez az ócska antiszemita, trágya próbálkozás most nem jött be.”

Én is elítélem az antiszemitizmust, mint ahogy bármilyen más kirekesztő eszmét is. Nem látom, hogy ebben a kérdésben mi lenne az antiszemita, csak érdeklődtem. De az az érzésem, hogy könnyű ezzel a kifejezéssel dobálózni úgy, hogy nem is tudjuk pontosan, hogy mit jelent. Ugyanúgy, mint komcsizni vagy nácizni, fasisztázni, holott csak így a semmiből rámondani valakire egy kérdés alapján rágalmazás. És ennek a rágalmazásnak ugyanúgy súlya van ám, ezt ne felejtsük el! Egyszerűen csak egy érdeklődés a kérdés, nem kell többet beleképzelni, ennyi a titok.

„Egyébként Szenes Hannának MINISZOBROT (!) állítottak a várban. Különben meg az egész kérdés egy bunkó kreténség. Szenez Hanna nem Izraelben született, hanem Budapesten. Magyarán: a SZÜLŐVÁROSÁBAN állítottak miniszobrot neki.”

Mitől lenne a kérdés egy bunkó kreténség? Ez már inkább előítéletesség. Hiszen magam is elismerem a munkásságát csak azon volt a hangsúly, hogy Izraeli nemzeti hős. Ezzel nincsen semmi gond, ha sokat tett az emberiségért, akkor bármelyik ország bármelyik városában megérdemel egy szobrot valaki. Lehet lengyel, cseh, amerikai stb. A kérdés csak arra irányult, hogy Izraelben is vannak-e külföldieknek, jelen esetben magyar nemzeti hősöknek szobrai.

2020. márc. 12. 22:41
 13/24 anonim ***** válasza:
37%
Izráelről kérdezni is ántiszemitá dolog már. Ide jutottunk.
2020. márc. 12. 22:50
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

6

Nem a várban, hanem Erzsébetvárosban.

2020. márc. 12. 23:13
 15/24 anonim ***** válasza:
25%

6

És mit tett SZA a "másokért"-en belül KÜLÖN a magyarokért, azon kívül, hogy véletlenül Pesten született? Csak kédem, mert nem írta senki még.

2020. márc. 12. 23:16
 16/24 anonim ***** válasza:
35%

Azt is jó lenne tudni, hogy mi az oka, hogy SZA-nak a Széna térre rendes szobrot is terveznek. Miért pont oda vajon?

Pedig nem messze onnan pl. Brunszvik Teréz mióta is nem kapott szobrot? A Vérmező sarkára.

2020. márc. 12. 23:19
 17/24 anonim ***** válasza:
30%

"Magyar nemzeti hősnek mikor fognak szobrot állítani Izraelben?"

Szenes Hanna azért ugrott le ejtõernyõvel, vállalva a kockázatát annak, ami , sajnos, bekövetkezett, hogy MAGYAROK életét mentse. Szóval MAGYAR nemzeti hõs.

És, akárcsak a brit nemzeti hõs Edmund Henry Hynman Allenby tábrnok nevét, MAGYAR nemzeti hõs Szenes Hanna nevét is utcák viselik Izraelben.

"Azt is jó lenne tudni, hogy mi az oka, hogy SZA-nak a Széna térre rendes szobrot is terveznek"

Az, hogy MAGYAR életeket próbált menteni, kevés egy "rendes" szoborhoz?

2020. márc. 15. 21:16
 18/24 anonim ***** válasza:
51%

Bocs, de miért PONT a Széna téren, ez volt a kérdés.

És máskülönben, én tudom, hogy számítógépes adatkezelés korát éljük. De a történelmi adósságok tekintetében illik a korábbi adósságokat törleszteni először.

Én az ímélek sorából sem az utolsónak jöttet válaszolom meg, hanem a legelőször jöttet, hiszen ő vár legrégebb óta. Hiába van a sor végén.

Én azt mondom, hogy előbb kéne emléket állítani a kiképzése helyén, vagy ott, ahol leugrott, mint akárhol máshol.

Lehetne ejtőernyős iskolát elnevezni róla, ott ahol ő is tanult, külön lányoknak akár.

Vagy külön egységet az izraeli hadseregben, az ott szolgáló magyar lányoknak. Akár ejtőernyőset, akár mást.

2020. márc. 15. 21:45
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

"Bocs, de miért PONT a Széna téren, ez volt a kérdés."

Valszeg azért, mert a margit körúti fegyházban kínozták, majd lõtték agyon. Ami a Széna tér mellett volt, a Mammut 2 mellett. (Persze, akkor még nem volt Mammut, se 1, se 2)

"a történelmi adósságok tekintetében illik a korábbi adósságokat törleszteni először."

Asszem, Hunyadi Jánosnak van szobra. Tudom, hogy Várnában is, a Varnyenszkában.

És rémlik, hogy nevezetesebb Árpádházi királyainknak is, Kinizsi Pálnak is.

Az 1848-49-es hõsök közül is töbnek.

Amúgy Izraelben szobra van pl Elyjáhu(Éliás) pófétának, más emberi alaknak tudtommal nincs. Zsabotinszkynek se, Trumpeldornak se.

2020. márc. 17. 11:27
 20/24 anonim ***** válasza:
51%

19

Azért a felhozott példáidat egy -ha jól értem- nem magyar színekben harcolóval még hasonlítani is SÉRTŐ, már ne is haragudj.

Ahol megkínozták, az épület falára is lehet táblát tenni. Nem kéne arányokat téveszteni még származási alapon sem.

Ahol a Széna téren harcok folytak, ott semmi keresnivalója SZH szobrának, még a sarokban sem. A Széna tér nem volt az ő terepe.

2020. márc. 17. 14:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!