Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van az, hogy azok, akik...

Miért van az, hogy azok, akik még a rendszerváltozás előtt éltek, olyan boldognak tartják ezt a korszakot?

Figyelt kérdés

Persze, a Kádár-kor már jobb volt, de hát 1956 előtt ott volt a Rákosi-diktatúra, '53 után Gerő diktatúrája. Ezek is olyan boldogak voltak?

Csak mert több fórumon is azt terjesztik az idősebbek, hogy akkor jobb volt, akkor volt miért fiatalnak lenni, stb. Tényleg így volt ez?

Értelmes válaszokat előre köszönöm!

2020. febr. 29. 09:29
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem tapasztalom, hogy mindenki azt mondja, hogy akkor jobb volt de az tény, hogy létező dolog a kádár nosztalgia. A Rákosi rendszert egyáltalán nem kavarnám ide, abba néhány elmebetegen kívül senki nem vágyik vissza.

Néhány ok:

- ugyan csóró volt az ország, de a környezetünkhöz képest mi voltunk a gazdagok. Az embereket nem érdekli ha ki van seggük a gatyából ha a szomszédnak még gatyája sincs, szóval az emberek sokkal gazdagabbnak érezték magukat mint most

- kiszámítható jövő. Olyan amilyen, de kiszámítható és biztonságos volt. Lehetett apránként tervezni, hogy akkor majd lesz 6 év múlva autóm, meg lakásom, itt fogok dolgozni, itt fogok megöregedni stb

- a társadalmi kötelékek SOKKAL szorosabbak voltak, nem volt így atomizálva a társadalom

- SOKKAL nyugisabb volt az élet nem volt ez a megállás nélküli állandó rohanás

- Lehet magyarázni, de elképesztően gazdagodott a társadalom a 2VH előtti korszakohoz képest. Az egészségügyben, a szociális ellátásban ugrásszerű volt a javulás

Természetesen azokat az okokat is lehetne sorolni, hogy miért volt rossz a kádár rendszerben élni. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az emberek túlnyomó része boldogabb volt akkor mint most.

2020. febr. 29. 09:46
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Fogott a ceruza, meg volt mire írni.
2020. febr. 29. 10:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy öregszik az ember,az idő mindent megszépít.
2020. febr. 29. 11:08
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Nem voltak ekkora vagyoni különbségek.
2020. febr. 29. 11:45
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Akkor voltak fiatalok.
2020. febr. 29. 12:30
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Én nem vagyok öreg, és megértem, hogy 2020-ban minden jobb, mint a kilencvenes években, mégis azt szajkózom, hogy régen minden jobb volt, mert hiányzik a felszabadult, traumáktól mentes gyerekkorom. A legtöbb mindenét odaadná, hogy megint fiatal legyen.

Mivel a nyugattól el voltunk zárva, és nem láttuk az ottani életet, csak azt láttuk, hogy nekünk menyivel jobb volt a többi Kelet-európai országhoz képest. A viszonylagos jólét érzése.

Azok, akik megéltek egy világháborút, vagy akkor voltak gyerekek, plusz még éltek abban is, amikor titokban kellett disznót ölniük hajnalban, megváltás volt a Kádár-korszak nyújtotta lehetőségek.

2020. febr. 29. 15:35
 7/9 A kérdező kommentje:
Ez mind szép és jó, de én nem kifejezetten a Kádár-korról kérdeztem, hanem az egész hidegháborúról. Azok, akik azt állítják, hogy a szocializmus jobb volt, mert a Kádár-korban születtek, egyáltalán tisztában voltak azzal, hogy mi volt itt '56 előtt?
2020. febr. 29. 17:03
 8/9 anonim ***** válasza:
25%
Az én apám emlékszik arra, amikor a bombák és a néemtek elől kellett menekülniük vagy amikor az apját bevitték. A Kádár-rendszer egyetemistaként, a polgári osztály megszűnése olyan lehetőségeket adott neki, amiről csak álmodni mert volna 56 előtt.
2020. márc. 7. 16:47
 9/9 anonim ***** válasza:
42%
Példának okáért sok idősebb munkatársammal beszélgettem, sokat meséltek az előző rendszerről, sokkal vidámabb korszakot írtak le, a szórakozás, közösségi élet, munkahelyek terén. Egyikőjük 1982-ben kezdett a műemlékfelújító vállalatnál, és októbertől márciusig nem dolgoztak, ami annyit jelentett, hogy a központba mindenkinek be kellett menni a 8 órát leülni, inni, kártyázni. A művezető volt az alkoholfelelős, aki a születésnapján nem ivott, az büntetésből 3 hétig nem ihatott. Éjszakai műszak sok munkahelyen alvásból állt, a norma teljesítése után délelőttös műszakban is leállt az élet 2-ig. Hétvégén minden faluban bál, diszkó, élőzene volt, és nem volt hétvégi munka. Kiszámíthatóbb volt az élet, sok embernek életében 1 munkahelye volt, ahol eldolgozgatott nyugodtan. A mai munkahelyek ezekhez képest kényszermunkatáborok.
2020. okt. 23. 18:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!