Nem lehet megérteni hogy dolgozás nélkül nincs kenyér?
"Nekem az iskolapadban folyamatosan mellettem ült egy roma gyerek és nem tudtam tőle a tanárra figyelni, és sokszor bont ez miatt kaptunk rossz jegyet. Mert tanulás helyett arra figyeltünk hogy produkálna magát"
Teljesen igazad van, de tekintve, hogy a cigányság legalább (egy)milliós nagyságrendben van reprezentálva a magyar társadalomban és ahogy említetted ez a gyerekek körében még markánsabb is, az egész oktatási rendszert érintő változtatásokat kellene eszközölni.
És most nem úgy tűnt, hogy a kérdésnek lenne bármiféle pártpolitikai állásfoglalása, és bocsánat hogy ezzel viszont belekeverem a dolgot, de az elmúlt években a tanárok elég komoly társadalmi támadásnak lettek alávetve a kormány és támogatóik részéről. Megszűntették az előrehozott érettségi lehetőségét, taigetosz törvény bevezetése, pályakezdők alulfizetése stb.
Ha azt akarjuk, hogy változzon valami, akkor nem mondom, hogy kormányváltó hangulatot kell teremteni (ki tudja, hogy a rákövetkező kormány nem-e ugyanezt csinálná?), hanem a mindenkori kormányt kellene rávenni, hogy foglalkozzon a témával. Tüntetni, kiállni, szolidaritást vállalni, élni a panasz jogával, elismertséget adni a szakmának (szülők részéről pedig igenis leülni a gyerekkel tanulni néha, és nem panaszkodni az oktatásról/tanárról a gyerek előtt, mert eltanulja a negatív hozzáállást, elvégre anyjától/apjától tanul a gyerek) stb.
Nem véletlenül nem általános iskolát s nem Gyöngyöspatán működtet a Ghandi Alapítvány. Akik ide jelentkeznek, van valami "előképzettségük", s van valami elképzelésük, hogy az életben hogyan tovább. Ráadásul a nagy többség kollégista.
A "felzárkóztató" osztályok indítása lehetne jó őtlet is, de erről is rögtön kiderülne, hogy "szegregáció".
"Ráadásul a nagy többség kollégista."
Az a lényege a giminek, hogy teljesen kiemeljék őket a környezetükből, ebbe beletartozik a koli is.
Akárhogy is, én inkább megkockáztatnám a szegregált oktatás egy ilyen speciálisan kialakított, külön intézményi kísérletét, mintsem ami most van: semmi.
És szerintem ez jóval vállalhatóbb dolog lenne, mert egy szakpolitikai alapokra helyezné a dolgot mérhető eredményekkel, mintsem ami most van, hogy a cigányok megnyernek egy pert, nem fizeti ki a kormány és mindenki háborog ezért, vagy amazért.
Ezek a gyerekek már eleve -150-ről indultak.
Arról senki nem tehet hová születik,de még ha a rendszer is belerúg ezekben az emberekre attól semmi sem lesz jobb.
És bizony jogállamban a jog alapján működnek a dolgok,ezt fel kellene fogni!
Sokan nem értik miért támadják Magyarországot,amikor a jogállamiságról van szó.
Hát többek között az ilyen esetek miatt is.
"A roma gyerekeket pedig külön teszi és felzárkóztatja"
Maradjunk annyiban, hogy a bíróság szerint nem a felzárkóztatás volt a célja a különzárásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!