Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jól értelmeztem a liberalizmus...

Jól értelmeztem a liberalizmus lényegét?

Figyelt kérdés
A liberalizmus szabadelvűség.állam hatalmának gyengítése.De ez azzal jár,hogy a nagytőke előretör,privatizálnak mindent,fizetős lesz az egészségügy,a felsőoktatásban bevezetik a tandíjat,így a szegény családból származóknak a kitörés is nehezebb lesz,emelkednek a lakbérárak,kilakoltatások lesznek,a szakszervezeteket legyengítik,a szakszervezeti tagokat kirúgják a munkahelyről,a munkakörülmények romlanak,többet kell túlórázni,modernkori rabszolgát csinálnak az emberből és a társadalmi különbségek óriásira nőnek.

2019. dec. 27. 12:46
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
68%

Csillagos ötös, kitűnően felmondtad a kormánypropagandát!

"A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus."

2019. dec. 27. 12:53
 2/25 A kérdező kommentje:

Miféle kormánypropaganda?A komány is liberális.Neoliberális

Mi a marxisták vagyunk

2019. dec. 27. 12:59
 3/25 anonim ***** válasza:
39%

1-es te a klasszikus liberalizmust írtad le. A neóliberalizmus egy új lendülete ennek ami a 20.század végén jelent meg, képviselői Margaret Thatcher, Gerhard Schröder, meg szerint még Ronald Reagen, George Walker Bush.

Ebbe az időszakba történt azt hogy megszűnt az a több mint 50 éves folyamat hogy a gazdagok vagyoni rátája csökkent a szegényebbek javára, mely tudtommal 50% környékén állt, és felfelment 80%-ra, ami megfelel a 1920-as évek előtte világátlagnak, vagyis a neoliberalizmus inkább visszalépés a klasszikus liberalizmus mögé, mert szabadpiac mellett, piaci válság esetén a politika kimenti őket, mint az történt a 2008-as válság idején, hogy az USA-ba megszavaztak a bankoknak egy 700 milliárd dolláros mentőcsomagot, ráadásul úgy hogy ez ellen tömegtüntetések voltak, igazán demokratikus, hogy a nép akaratát semmibe véve visznek keresztül dolgokat. Talán ezek miatt van az hogy napjainkba egyre kevésbé népszerű dolog a demokrácia.

2019. dec. 27. 13:06
 4/25 anonim ***** válasza:
Nem ertelmezted jól. A liberalizmus egy filozofia, semmi köze az allami költségvetéshez.
2019. dec. 27. 13:07
 5/25 anonim ***** válasza:

2-es a magyarországi kormány egy vegyes keverékekből áll. Egyszer olvastam hogy hibrid rezsimnek nevezik, mert demokratikus, de olyan nagy befolyása van például a médiába ami behozhatatlan előnyt hoz nekik az ellenzékkel szemben.

Bár szerintem Magyarország még mindig a jobb eset.

Én inkább az új oldalt, ami az anti-fideszisták tábora, azok inkább neoliberálisak nagyon szerintem, a fidesz inkább olyan hogy mindenből átvesz keveset amit jónak lát abból. De nem két oldal van összesen, vagy egy harmadik is, de azok szavazótábora kicsi ahhoz hogy a parlamentbe bejussanak, egyenlőre a MHM az ami parlamentbe van, mivel kiváltak a Jobbikból,de következő választás után lehet kiesnek majd, mert 3% nem elég a bejutáshóz.

2019. dec. 27. 13:10
 6/25 anonim ***** válasza:
63%
Ja es amugy ha nem a libsiktől rettegnél folyton, hanem kicsit olvasnál a vilagról lathatnád, hogy a nyugat europaban, a vilag legliberalisa bb orszagaiban, ingyenes az eü, a felsőoktatás, a legfejlettebb felzárkóztatási és jogegyenlőségi törekvesek is itt vannak.
2019. dec. 27. 13:10
 7/25 anonim ***** válasza:
100%
Nem. A liberalizmus lényege, hogy addig, amíg nem okozol másnak kárt, betartod a törvényeket, addig azt csinálsz, amit akarsz. A neoliberalizmus egy gazdasági ideológia, bárki használhatja (konzervatívok, liberáltak, stb).
2019. dec. 27. 13:11
 8/25 anonim ***** válasza:
100%

Es akkor meg arról sem beszéltünk hogy a nyugat-európai szakszervezetek a legerősebbeky lasd, franciák. Minden héten tüntetés.

Az oligarchak altal privatizalt ioar, éhbérért dolgoztatt munkastömegekkel valahogy pont a keleti, antiliberális orszagokra jellemzők.

2019. dec. 27. 13:12
 9/25 anonim ***** válasza:
4-es és szerinted annak nincs köze a politikáhóz és azon keresztül a gazdasághóz? Ha okoskodni probálsz, akkor valami értelmeset írj, mert én megtudom védeni az állításaimat, szemben sokakkal mint te akik csak beszológatnak és veregetik a vállukat, hogy ezaz énis szóltam valami okosat miközben nem.
2019. dec. 27. 13:12
 10/25 anonim ***** válasza:
6-os Amerikában ingyenes az oktatás? Tudtommal nem, amerikai társadalomtudományi csatornán néztem, hogy a tandíjak összege több mint tízszeresére emelkedtek 1985 óta, miközbe az infláció kb 250-300% volt. Ráadásul megjelent ott, hogy szavazatokat szereztek a diákhitelekkel, hogy átmenetileg jó, eltudják végezni így az iskolát, csak utána sok ideig nyögik a hiteleket. Ráadásul az USA-t tartják a legdemokratikusabb nemzetnek, a neoliberalizmus főközpontja.
2019. dec. 27. 13:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!