Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Minek a nyugdíj?

Minek a nyugdíj?

Figyelt kérdés
én 40éven keresztül minden hónapban félretettem 10ezer forintot és most abból a pénzből vígan elvagyok. Nem kapok nyugdíjat, mert nem volt stabil munkaviszonyom annyi amennyi kellene, de 10ezer forint megtakarításból megoldottam, ez egy jó ötlet szerintem mindenkinek.

2019. dec. 10. 22:47
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

"Nem kapok nyugdíjat, mert nem volt stabil munkaviszonyom annyi amennyi kellene"

Mégis mivel foglalkozoltál 1980-ban, hogy havi 10 ezret el tudtál tenni?

2019. dec. 10. 23:55
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért hogy nyugodj díjjal nyugodtan,mint ahogy a neve is sugallja.)
2019. dec. 11. 00:07
 13/19 anonim ***** válasza:
91%

"én 40éven keresztül minden hónapban félretettem 10ezer forintot "

Miért kell ekkora kamut bevenni?

40 évvel ezelőtt - azaz 1979-ben - nem volt 4000Ft sem a havi bruttó átlagkereset. Hogy tett volna félre belőle ennyi pénzt?

Ráadásul 40 évvel ezelőtt nem volt olyan hogy valakinek nincsen fix munkahelye. A KMK, vagyis a Közveszélyes MunkaKerülés törvényben tiltott volt. Ha az utcán munkaidőben lófráltál akkor a rendőrök igazoltattak. Ha nem volt a személyi igazolványodban munkahelyed beírva, akkor alaposan elővettek. Márpedig mindenki, aki dolgozott valahol (helyesebben akinek volt állása) az biztosítottnak is számított és a munkaviszonya után járt neki a nyugdíj. Ha már 40 évről mesél, akkor abból 10 évet így kellett eltöltenie és tuti hogy ragaszkodna ahhoz hogy legalább valamilyen minimális ellátás járjon neki ezután az idő után.

Az infláció a rendszerváltás után hatalmas lett, 1995 előtt majdnem 30% volt és utána lassan csökkent. Ami azt jelenti hogy évente elveszítette volna a félretett pénze értékének a harmadát.

De csak nézzük a másik oldalát az idővonalnak. Az elmúlt 10 évben ha havi 10 ezret tett félre, az alig 1,2 millió forint. Mégis mire lenne elég?

Közel 100 ezerre becsülik egy 1 fős háztartás létminimum értékét ma. Még ha olyan ügyesen fekteti is be valaki a pénzét hogy az megőrzi az értékét mert a hozam fedezi az inflációt és a költségeket, akkor is csak ebben az évben a minimális szükségleteire elmenne ez az 1,2 millió. Vagyis 10 évnyi megtakarítás - amit állít - csak 1 nyugdíjas évét fedezné, a 40 éve meg akkor 4-t. Vagyis vagy ennek többszörösét kellene félretennie - ma pl. 40-50 ezret havonta, ahhoz hogy legalább a létminimumot elérje a "nyugdíja" havonta és 8-9 évig, vagy rövid idő alatt éhenhal.

2019. dec. 11. 00:08
 14/19 anonim ***** válasza:
12%

#3 "Egyébként az logikus kérdés, hogy a Fidesz minek szüntette meg a kötelező nyugdíj előtakarékosságot."

Már bocsi de nem szüntettek meg semmit. Most pontosan ugyanazt az összeget vonják le nyugdíjjárulékként a fizetésekből mint korábban. Nem csak meg nem szüntette a fidesz, de eltörölték 2011-ben a nyugdíjplafont is, vagyis nem csak egy bizonyos jövedelemig vonnak le járulékot, hanem mindenkinek a teljes jövedelméből. A kötelező nyugdíj előtakarékosság így nőtt azoknál akiknek magas a fizetése.

Honnan vetted ezt a butaságot?

2019. dec. 11. 00:12
 15/19 anonim ***** válasza:
89%
Miért kell hazudni? Miért mániája a magyar embernek a hazudozás?
2019. dec. 11. 00:42
 16/19 anonim ***** válasza:
81%
Aztán ha sokáig élsz és 75 évesen elfogy a pénzed akkor meg nézhetsz.
2019. dec. 11. 07:16
 17/19 anonim ***** válasza:
87%
Persze, 40 évig minden hónapban 10 ezret. 40 éve 10 ezer 4 havi átlag fizu volt.
2019. dec. 11. 08:24
 18/19 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező, semmi gond, a nyugdíjat nem kötelező magáncélra felhasználni, szerencsére eladakozhatod.

A kötelező nyugdíj előtakarékosságot talán kicsit félreérthetően fogalmaztam meg. Kötelező volt a MANYUP, (és volt-van az önkéntes nyugdíj kiegészítő pénztár). A MANYUP vagyonod einstanolásával ez megszűnt, már nincs egyéni nyugdíjszámlád sem, ahogy Orbán Szélkakas-elvtárs Viktorék ígérték.

A kérdező valóban egy troll.

2019. dec. 11. 08:37
 19/19 Dudok Andrásné ***** válasza:
100%
Ha komolyan kérded elmondom.Szerecsés vagy ,ugyan a 900 Ft havi bérből és a5 ezer forintból hogy tettél volna el 10.000.?Mikor én nyugdíjba mentem 41 év szolgálati idővel 57.000.lett a nyugdijam.Dolgozok,mert épp 50 éves munkaviszonyom lesz jövőre és már 70.000 a nyugdíjam.Keves de legalább míg bírók dolgozni nem szorulók a gyerekek!3év múlva ha elfogy mit csinálsz 23.000.ft bol?
2019. dec. 11. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!