A mai fiatalok miért ennyire liberálisok?
A legostobább jobboldali téveszme, hogy a liberalizmus kizárja a hazaszeretetet. Társadalomtudományi karra járok, az ismeretségi köröm nagyon liberális mégis rengeteget önkénteskednek, véradásra járnak, adományoznak jótékonyságra magyar szervezeteknek stb.
Ez az igazi hazafiasság, amikor valaki erején felül, fizetség nélkül és hivalkodás nélkül is a tesz a hazájáért. A fidesz a nagynemzeti propaganda árnyékában több ezer milliárddal megkárosította az országot
Nos valóban nem álltam készen az elmúlt 22 évben. Az utcán kezdtem, miután apám véresre verte a családot és én menekültem otthonról. Segítset nem kaptam sokáig. De aztán volt egy, akkor hűdejónak számító deal, amiben kaptam kaját ész szállást és oktatást napi 4 óra munka után. Ebből semmi fizum nem volt. Utólag nem volt jó deal, de akkor nem könnyen kihasználtak. 3 év múlva felvételit nyertem az egyetemre. Ekkor is dolgoztam és évfolyam első lettem, amiből olyan ösztöndíjam lett, hogy még tudtam venni magamnak 4 év "munka" és tanulás után az első cipőt, ami nem volt lukas.
Az egyetem nem ment könnyen, mert a lakhatás megteremtése miatt az egyetemi tanulmányok mellett dolgoztam. 7 év után MSc-t végeztem. Ekkor már a páromat eltartottam egy fizuból és ő tanult az egyetemen. 4 évvel később már volt 2 millió félre tett pénzem és egy 15 éves autó, amivel munkába járát segítettünk. Így nem 5 óra volt a munkába és vissza, hanem csak 1, mert a tömegközlekedés ennyivel rosszabb.
Kezdtek jól menni a dolgok. Erre eladták a céget és leépítés volt. 4 hónapig nem találtam munkát a szakmában vidéken. Irány BP. Jóval magasabb árak, jóval nagyobb költségek, nem jóval nagyobb fizu, de itt legalább van programozó állás. 550 bruttó nem éppen az a pénz, amit elképzelsz, amikor programozókról van szó. De legalább volt 110 kafeteria havonta, amiből a kaja kijött a nettósítás után. Így már nem rossz. 2015 re összejött 6 Misi megtakarítás. Szuper, ebből már megvan az alaptőke, de közel sem az állítás, miszerint ebből zsebből lehetett volna venni lakást. Mert nem lehetett. Úgyhogy ne tessék zöldségeket írni. Nézegettünk, találtunk, erre jött a CSOK. Bumm egy nappal a bejelentés után már 20%ot ugrott a lakás piaci ár. Oké! Akkor kell még 2 misi az alaptőkéhez, 1.5 év és összeszedem, max nem eszek minden nap... A fizu 4 éve ugyan akkora. Irány váltás. Új munka.
2018, lakás árak 80-90%al emelkedtek. Hitelek 1.5-2.5 %között. Na most elcsípek egy jó hitelt .
Kivitelező nem volt hajlandó időben befejezni a kéglit a marmadik külvárosban, ezért 12 hónapot késett az építés. Hitel egyből 5% felett, utólagos extra költség fél misi a BudapestBank jóvoltából.
Persze közben stressz, újabb munka váltás belső feszkók miatt, a roma kivitelező testi sertései és fenyegetéseinek intézése.
2018ban Fidesz élveszi a hitel törlesztésre használható, adómentes kafeteriát. Buktam havi 110 ezret.
Mesélj! Hol tudtam volna zsebből megvenni azt, amit te? Mesélj, hogy a fizum harmada miért még mindig a törlesztőre megy el? És miért mondja a dél budai telko cég, aki nagyon jóban van a Vasutas Viktorral, hogy nincs infláció, ezért nem emelnek fizut 6 éve.
Tudom, rossz helyeb dolgozom és impostor syndrome többször megállapított nálam. Mocskosul nem könnyű munkát váltanom és olyan bért kapnom, amiből stressz mentessé tehetem az életem.
Mert tudod a stressz miatt volt egy félre hordás is az életemben.
Gondolom te meg tökéletes vagy és zsebből megteremted azt, amiért más éveket küzd és mindig csak annyival rúgják ki alóla a samlit, hogy legyen ereje sokadszorra is talpra állni. Mindig csak annyival lett drágább az ingatlan, hogy a félre tett pénzem egyre kevesebbet ért az alaptőkéhez. De neked zsebből...
Ítélsz, de nem ismersz.
Mindenkinek, még a Fideszeseknek is szívük joga véleményt mondani, hogy a fiatalok "libsi, gonosz, önző, egoista, patkányok" és hasonló kedvességeket, de akkor ne jártassák a pofájukat, amikor nem hogy orvos, tanár, de szaki, bolti eladó sem nagyon marad, mert mindenki, aki egy kicsit is jobb képességű, elmegy innen.
A vendégmunkásokban én nem reménykednék. Az ukrán, szerb, közép-ázsiai vendégmunkásoknak csak addig vagyunk jók, amíg EU-s tartozkodási engedélyt kapnak, utána mennek tovább az EU-ba, 3,4-szer ennyi bérért, mi az EU-s tagságunk miatt vagyunk jók nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!