Horthy Miklós negatív hős a magyar történelemben s a politikában, vagy pont ellenkezőleg?
Ahogy néztem, nagyon megosztó személyiség máma.
Én nekem jó emberkén lett taníva, de, mint ahogy mondtam nem mindenki gondolja így
Kiverte a kommunistákat Budapestről, ezért a kommunisták, meg a hasonló nem szeretik. Megosztónak emiatt azért nem nevezném.
Sokmindenben nem értek vele egyet én sem, de talpra állította a megcsonkított országot, ez mindenképp hatalmas tett. Ennek ellenére rágalmazzák a baloldaliak, pedig ha lett volna bűne, akkor Nürnbergben nem csak tanúként hallgatják meg, ott pedig elég keményen ítélkeztek Sztálin parancsára.
Ha Sztálin ragaszkodott volna hozzá, rendesen megtáncoltatták volna. De az öreg kópé valamiért kegyes hangulatban volt.
Egyébként Horthy az egyik legnegatívabb személyiség a magyar történelemben. Több százezren haltak meg miatta.
Aki egyetért a tevékenységével, annak nyilván pozitív.
A történelemtudományban értelmetlen pozitívan vagy negatívan megítélni valakit, csak a tényeket nézzük.
Horthy a királyra esküdött fel, így IV. Károlyra is, akit rögtön megtagadott, amikor az volt a személyes érdeke.
Nemzeti frázisokat puffogtatott, miközben román és francia segédlettel, angol jóváhagyással került hatalomra.
Halálba küldte a zsidókat, miközben játszotta az ártatlant.
Nyalta Hitler ülepét, majd amikor látta, hogy rosszul áll a szénája, rögtön rohant a szovjetekhez.
Mi ez, ha nem egy igazi, proto-fideszes jellem?
Hát ha elesett katonákban/hódító háborúkban mérjük a dolgokat akkor Magyarország és a világ összes királya/vezetője negatív antihős a Közepkortól kezdve. A honfoglalók raboltak, gyilkoltak, Szt. István rengeteg magyart mészároltatott le, Mátyás állandóan háborúzott, csak úgy mint Nagy Lajos stb...
De azért itt megnézném egyesek mit csináltak volna Horthy helyében, ha nem köteleződik el a németek mellett vagy a mások oldalt választja Magyarországot a németek sokkal korábban megszállják, sokkal korábban elkezdődnek a deportálások, a szomszédos fasiszta román szlovák vezetés valószínűleg az összes magyar kisebbséget kiírtotta volna, a ronánok lehet megkapták volna a Tiszántúlt is, az a helyzet hogy Horthy kényszer pályán volt, de ameddig lehetett kerülte a háborút.
Afganisztánban is halt meg már magyar katona, a Gyurcsány kormány idején.
De megtehettük volna, hogy kilépünk a NATO-ból?
Horthy, az emigrációban komoly zsidó alapítványok támogatásából élt, szóval a kortársak kicsit másképp látták mint a mai baloldali ideológusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!