Ha olyan nagy szakemberhiány van, akkor hogy lehet, hogy 6 éve nem vesznek fel sehova OKJ-s hálózattelepítő végzettséggel?
Ez egy ilyen ország!
Ha nincs tapasztalatod akkor nem lesz tapasztalatod mert tapasztalat kell hozzá... VAGY ismeretség :((((
Jogos a problémád, esetleg turbózd fel microsoft + cisco + linux vizsgákkal az segíthet
#1: Mi az, hogy nincs köze? Tudod milyen szakma egyáltalán? Informatikai hálózatok, gép előtt ülés, meg adott esetben kábeltelepítés.
De ha nem keresett, akkor minek indítanak most is ilyen képzéseket? És akkor milyen szakmát javasolnátok, amit most max 1 év alatt ki tudnék gyorsan tanulni és azonnal elhelyezkedni? Már semmi megtakarításom, anyámékkal élek együtt, ők is betegesek, félek, hogy munka hiányában fél év múlva az utcán leszek.
Igaz, én még csak fél éve keresek munkát, de mindenhol az a baj, hogy nincs tapasztalatom, a pályakezdőknek meghirdetett munkára is inkább olyat vesznek fel, akinek van. Csak így soha nem is lesz..
Ez egy ördögi kör. Ha a szakmádban szeretnèl dolgozni (nyilván mindenki abban szeretne) akkor elmész gyakornokoskodni 0, vagy minimális pénzért, hogy legyen tapasztalatod, vagy várod, hátha szerencséd lesz.
Menyé má 3-4 szakmám van érettségim aztán akárhova megyek, kérdezik hogy dolgoztam-e a szakmámban. Nem, de volt gyakorlat. Dehát az semmi 2-3 év munkatapasztalat kell.
Szóval igen, gyakorlat nélkül nem lesz gyakorlatod.
Azért nem vesznek fel, mert nem tudnád kitermelni azokat a költségeket, amikbe kerülnél a munkáltatódnak. Ez a probléma. Lehetsz te bármilyen szakember, ha nem tudsz elég pénzt kitermelni nekik, akkor nem fognak felvenni. Pont ezért akarják az embert mindenhova minimálbéren felvenni, mert akkor kevesebbek a költségek.
Az informatika meg tág fogalom. Nem informatikusokból van hiány, hanem jó programozókból. Egy programozó is az informatikában dolgozók, de nem minden informatikában dolgozó ember programozó.
Burkolónál meg dettó ugyanaz lenne veled, mint az első bekezdésben írtam. Magánvállalkozóként lehet sokat keresel, de ahhoz meg szakértelem kell meg ismerősi kapcsolatok, hogy megkapj egy munkát.
Rám hallgatsz azonnal elkezdesz gőzerővel tanulni egy nyelvet és kimész külföldre melózni. Ott könnyebben előre tudsz lépni. Tudod a nyelvet minimális szinten már felvesznek pályakezdőnek és betanítanak kint.
,,akkor elmész gyakornokoskodni 0, vagy minimális pénzért, hogy legyen tapasztalatod"
Nem érsz semmit se vele, mivel mindenhol már valós, leigazolható munkatapasztalatot kérnek. Ami azt jelenti, hogy igazolnod kell, hogy ott dolgoztál, majd míg van a várakozási idő felhívják a volt munkaadódat és kikérdeznek róla. Ez akkor szívás, ha rossz kapcsolattal váltattok el.
"hogy lehet, hogy 6 éve nem vesznek fel sehova OKJ-s hálózattelepítő végzettséggel?"
Lehetséges okok:
- mindig van, aki jobb nálad
- mindig van, aki kevesebbet kér nálad
- nem vagy elég felkészült
- rossz az önéletrajzod, sokszor kalapba sem kerül
- nem pályázol meg kevés tapasztalatot igénylő helyeket
- túl magasra rakod a mércét
- rossz a megjelenésed
- végzettséged van, nem pedig tudásod
- önbizalomhiány.
Ezek közül egy vagy több. Egyetem alatt lehet, hogy nem ártott volna gyakornoki helyet nézni, akkor legalább annyi tapasztalatod (és ami fontosabb: tudásod) lenne.
"elvileg informatikusból hiány van"
So-so. Programozóból inkább.
Ja, meg tudom milyen érzés kérdező. Hasonló cipőben járok én is, csak médián belül.
Nekem a cégek azt mondják azért nem vesznek fel, mert nincs diplomám.
Sokszor ugyanaz a cég a volt osztálytársaimnak, akik utána elvégeztek egy a szakmába vágó diplomát meg azt mondják őket azért nem veszik fel, mert túlképzettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!