A kormánypárt gyakorolhat-e minden hatalmat vagy nem?
Találtam egy érdekes részt az alkotmányban.
"A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében a törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket a párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be."
Az alkotmány alapján tehát milyen jogon irányítja a Fidesz a rendőrséget, és milyen jogon cseréli le a hivatalokban dolgozókat?
ma 21:21 VAGYOK.
A szakminiszter irányítja a minisztériumokat nálunk is , mint a világ összes demokráciájában.
De gyakorlatilag most kormány=Fidesz
Így mondhatjuk azt is hogy a párt irányít mindent.
"A szakminiszter irányítja a minisztériumokat nálunk is , mint a világ összes demokráciájában"
A világ egyetlen demokráciájában nincs ekkora hatalma a kormánynak tudhatnád. Az USA-ban sincs ekkora hatalom egy kézben.
ma 21:42
Az USA-ban elnöki rendszer van, lényegesen több hatalom összpontosul egy kézben, mint bármelyik másik demokráciában.
"A világ egyetlen demokráciájában nincs ekkora hatalma a kormánynak tudhatnád. Az USA-ban sincs ekkora hatalom egy kézben." Ez azért nem teljesen igaz. Tudom mostanában ez megy a ballib médiában meg a barikádban is.
Érdekes, hogy ez a berendezkedés már a rendszerváltás óta így van nálunk, tehát a Gyurcsány korszak alatt is így volt, és nem is tudom miért akkoriban ezzel nem foglalkozott senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!