Külföldön tényleg kolbászból van a kerítés, ahhoz képest ami itt van?
Négy ismerősöm is kiment most németbe, az elmúlt pár hónapban. Egyik ismerősöm, CNC hegesztő keresett itt nettó 270-280 ezer forintot, most Németországban keres 3200-3400 Euro-t. A másik Java fejlesztő, itthon keresett nettó 450-500 körül, kint nettó 5000-6000 Euro között (autóipari fejlesztő). A többiek betanított munkásként kerestek 140-150k nettót, most 1400-1450 Euro-t.
Azért ha átszámoljuk, hogy már egy euro az 335+ forint, akkor ez qrva nagy különbség. Az árakban meg már nincsenek jelentős eltérések. Ingatlan, bolti ár, gépkocsi, benzin ugyanannyi kint is meg itthon is.
A külföldiek ennyire jól élnek? Tényleg igaz amit mindenki mond, hogy kint kolbászból van a kerítés? Csak mi élünk ilyen rosszul?
“Itthon gyakorlatilag nem lehet megélni, egy tanár/kezdő orvos/tűzoltó/rendőr/eladó/... keres pesten jó esetben nettó 200-at, egy albérlet 200+rezsi. Miről beszélünk?”
Persze, mindjárt 300
Másrészt az előbb tudtuk meg hogy jó a vidéki kisváros szobája is külföldön akkor nem tudom miért akarsz az Andrássyn bérelni lakást
Igen kolbászból van a kerítés, csak beletörtek a fogaim és 20 000 Eurós számlát kaptam a fogorvostól. :)
Igen lehet jól keresni akár takarítóként is. Nálunk a takarítók 2500 Euró bruttót is megkapnak, az már más kérdés, hogy 30-ból 28 napot dolgozik érte.
Igaz, hogy havi 200-300 Euróért is lehet találni szobát, de csak ott ahol alig találsz munkát és az is csak minimálbéres. Nálunk pl 600 eurótól kezdődnek a szoba árak. Egyik kollégám egy közeli város külterületén bérel 400 Euróért szobát, ahonnan vasárnap 10:00-kor indul az első busz, így kénytelen vasárnaponként kocsival bejárni dolgozni.
A bolti árakban valóban nincs sok különbség.
A szolgáltatások viszont drágábbak. Az éves bérletem 1200 Euróba kerül. Ezért Magyarországon éves országos vasúti bérletet kapsz. Én ezért csak 3 zónát utazhatok.
Az egészségügy tényleg jó, viszont meg is kérik az árát, hiába fizeted a biztosítást.
Ingatlan árak? Szobát 600 Eurótól, lakást 800 Eurótól kapsz a környékünkön. A határ a csillagos ég.
Lakást vennél? Nem probléma 200 000 Eurótól már kapsz. Házat pedig 500 000 Eurótól.
Összegezve. Kolbászból nincs a kerítés, de minimálbérből is szerényen megélsz. Ha pedig tényleg jó szakmád van, akkor élhetsz nagyobb lábon is.
Én Svájcról, azon belül főleg Zürichről tudok nyilatkozni...
Svájcban 3 ismerősöm/barátom él, az egyiket aki most doktorál, már volt, hogy meg is látogattam.
Jelenleg évi 50.000 CHF a fizetése, de ha jól értettem, akkor az utolsó évben 80.000 lesz, de ez nem biztos, lehet hogy félre értettem...
Ő jelenleg Zürichben bérel lakást, kb. 50m2 és havi 2.000 frank.
Teljesen jó, szép és gépesített lakás ez. Fraumünster templom és vízpart a közelben...
Szóval, mivel a boltok árai nagyjából ugyanazok mint itthon, valami olcsóbb, valami drágább, valami totál ugyanaz, de nagy általánosságban ugyanannyiból ki lehet jönni, ezért rengeteget tud félretenni...
Az ingatlanok azért drágábbak, ha azonos minőséget nézünk, de ez a barátom tud annyit félretenni, hogy pár éven belül ingatlant vegyen Bülachban, hitel nélkül...
Ehhez képest itthon egy doktori képzés alatt mennyi ösztöndíjat lehet kapni? Nettó 180.000 alatt.
Illetve van még egy "gyógyszertudós" ismerősöm is Svájcban, Ő egy olyan szakot végzett ami itthon nincs, leginkább a gyógyszerészetire hasonlít, de nem egészen az (amúgy létezik az is külön)... Csupán BSc diplomája van, gyógyszertárban dolgozik, mégis jobban él mint az itthoni ismerősöm aki osztatlan gyógyszerészetit végzett és szintén gyógyszertárban dolgozik... Utóbbi alig él meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!