Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért baj a gyenge forint?

Miért baj a gyenge forint?

Figyelt kérdés

Mit érzékel ebből az egyszeri magyar állampolgár?

Pont mióta ennyit gyengült a forint esett az infláció is, szóval ez nem igazán állja meg a helyét, hogy a gyengébb forint miatt elértéktelenedne a fizetés/nyugdíj.

Államadósságunk 80%-a forintban van, a lakosság sincs eladósodva devizában. (ezért volt baj 10 éve a forint gyengülése)

Akkor miért izgul mindenki ennyire a forint gyengülésén?

2019. szept. 24. 20:43
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
0%

"2014-ben a minimálbér 67,6 ezer volt, abból 24,25 kg csokit bírtál venni.

2019-ben 99 ezer a minimálbér, abból 26,82 kg csokit bírsz venni.

Tehát Kinder csokiban 10%-ot erősödött a minimálbér.(a átlag ennél még többet)..."

Ez meg úgy, ahogy van, nettó baromság és kormánykamu.

2019. szept. 24. 21:41
 22/45 A kérdező kommentje:

#19 náluk az infláció is nagyobb kicsit, szóval ha nem sikerült értelmezned amit írtam, most megpróbálom megint elmagyarázni: az árak nőnek, szomorú de amíg a fizetések jobban nőnek addig javul az életszínvonal ami örvendetes.

(a nagy román javulásnak meg várd ki a végét, mert ők most azt csinálják amit mi 2002-2006 között, aztán előbb utóbb elfogy a hitel és kell majd egy két megszorító csomag ha nem akarnak államcsődöt)

2019. szept. 24. 21:44
 23/45 A kérdező kommentje:

#21 mi a baromság rajta? Elmagyaráznád nekem.

Te mondtad mennyi volt 5 éve az ára, ott a link mennyi most az ára, a minimálbér adatok mindenki számára publikusak, ha tévedtem akkor mond mennyi volt a nettó 2014-ben. Ha az osztást rontottam le akkor írd azt.

Ez a szomorú múltkor egy másik termékkel csináltam meg a matekot ott is az jött ki, hogy többet bírsz most venni belőle mint x éve de azért csak kötötte az illető tovább az ebet a karóhoz, hogy de akkor is rosszabbul él.

2019. szept. 24. 21:48
 24/45 anonim ***** válasza:
0%

Nem, nem tudok többet venni belőle, mert hiába nőtt a fizetésem, a REÁLértéke csökkent, viszont a termékek ára meg nőtt.

Ha nem fogod fel a dolgot, fölösleges tovább magyarázni, járj be pár közgazdaságtan-órára, és remélhetőleg rájössz majd magad is.

Arról már nem is beszélek, hogy rengeteg terméknek mesterségesen van magasan tartva az ára, hiába nincs fizetőképes kereslet rá, de fölösleges ezt felhozni, amikor már rengeteg családnak a mindennapi kenyér előteremtése is komoly erőfeszítéseket igényel.

2019. szept. 24. 21:53
 25/45 A kérdező kommentje:

#24 2014 óta a kumulált infláció kb. 10% volt (9,5 de kerekítsünk), ez azt jelenti hogy átlagban az amit vásárol az átlag magyar ennyivel lett drágább. (ebből a kinder csokid 32%-al lett drágább, a csirkecomb 23%-al lett olcsóbb, a benzin 9%-al lett olcsóbb, a világos sör 9%-al lett drágább ...)

Ahhoz, hogy a fizetésed értéke csökkenjen az kéne, hogy azok a termékek amiket szoktál vásárolni jobban dráguljanak mint amennyit nőtt a fizetésed. De nagy általánosságban ez nagyon nem igaz a magyarokra, mert mint kiszámoltam neked az utóbbi 5 évben messze jobban nőttek a fizetések mint a termékek árai.

2019. szept. 24. 22:08
 26/45 anonim ***** válasza:
60%

"Ahhoz, hogy a fizetésed értéke csökkenjen az kéne, hogy azok a termékek amiket szoktál vásárolni jobban dráguljanak mint amennyit nőtt a fizetésed."

Igen, és pontosan ez történt. Tadamm!

Ezek után nem kell körbemagyarázni meg ideologizálni.

2019. szept. 24. 22:09
 27/45 A kérdező kommentje:

#26 de ugye tudod, hogy az átlag magyarnál meg nem ez történt.

Azt meg a KSH nem mérheti, hogy Gipsz Jakabnál mi van, ő csak átlagot tud nézni és ott meg az van, hogy reálértéken közel 30%-ot nőtt még a minimálbér is.

Neked milyen bérnövekedést meghaladó kiadásaid lettek?

2019. szept. 24. 22:21
 28/45 anonim ***** válasza:
60%

"de ugye tudod, hogy az átlag magyarnál meg nem ez történt."

Ezt csak te állítod. Rajtad kívül pedig senki.

2019. szept. 24. 22:22
 29/45 A kérdező kommentje:

#28 rajtam kívül a KSH meg minden statisztikus aki érdemben foglalkozik a témával és nem csak beböfög valamit azután, hogy mire emlékszik 2-3 évvel ezelőttről.

Épp az albérletárakat nézegetem és még Budapesten is 2014 január elseje óta 62%-ot nőttek a bérleti díjak, míg az átlagkereset meg 55%-ot. Szóval feltételezve, hogy nem csak albérletre megy el az egész fizetése valószínűleg még ott is javultak a reálkeresetek.

2019. szept. 24. 22:31
 30/45 anonim ***** válasza:
60%

Ja, hogy a Kamu Statisztikai Hivatal a forrásod! Oké, nó komment.

Tehát ha az ország egyik felének megy a hasa, a másik felének meg szorulása van, a KSH szerint az ország emésztése pont megfelelő...

2019. szept. 24. 22:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!