Miért baj a gyenge forint?
Mit érzékel ebből az egyszeri magyar állampolgár?
Pont mióta ennyit gyengült a forint esett az infláció is, szóval ez nem igazán állja meg a helyét, hogy a gyengébb forint miatt elértéktelenedne a fizetés/nyugdíj.
Államadósságunk 80%-a forintban van, a lakosság sincs eladósodva devizában. (ezért volt baj 10 éve a forint gyengülése)
Akkor miért izgul mindenki ennyire a forint gyengülésén?
#6 arra matyizok, hogy 60% fölött nőttek a fizetések(minimálbér is) és keresned kell nagyon olyan termékeket amik akár csak a 30-40%-os drágulást elérték 10 év alatt. De ti meg a burgonyára matyiztok holott nem sok ahhoz hasonló terméket tudtok felmutatni.
#8 nekem van csőlátásom amikor az infláció egy egzakt módon mérhető érték és ti azzal cáfoljátok, hogy burgonyáztok napestig?
"arra matyizok, hogy 60% fölött nőttek a fizetések"
Ez érdekes, mert erre mifelénk egyáltalán nem történt ilyesmi. 20-30% esetleg.
Igen, kérdezőcske, neked van. Mint említettem, birtokomban van több éves TESZKÓ gazdaságos újság is, és friss is, van összehasonlítási alapom, hogy mikor volt olcsóbb az élelmiszer.
Innentől fogva nyugodtan hazudozhatsz, amit akarsz, maximum a többi fidesznyik fog veled egyetérteni, és ők is csak érdekből.
#13 a KSH ugyanezt csinálja csak kicsit nagyobban és pontosabban. De nem tudom mit kell azon vergődni, hogy nőtt valaminek az ára mikor a fizetések annál nagyobb mértékben nőttek.
Infláció mindig is volt, sőt gazdaságilag az a jó ha van a lényeg az, hogy ez ne járjon életszínvonal romlással. De amíg 4% alatti az infláció és 10% fölötti az átlagbér emelkedés(+8% a minimálbér) addig nem tudom miről beszélünk.
De csak az íze kedvéért talán tölthetnél fel egy pár képet és akkor ki lehetne elemezni, hogy vajon tényleg minden annyival drágább?
Ezek mindent megmagyaráznak:D
Gyurcsányék már legalább ilyenkor azt mondtál,elkú-rtuk.
Az inflációnak a világon semmi köze ahhoz, hogy a kereskedelem is szép egyetértésben árat emel a béremelkedések hatására.
Arról beszélünk, hogy a pénz reálértéke erősen csökkent, a megnövelt fizetésedért örülhetsz, ha ugyanannyi kaját vásárolhatsz, mint 5 éve.
Képet akarsz? Megkapod. 5 éve készítettem a TESZKÓban (vicces, hogy az akciós ár drágább, mint a nem-akciós, de nem ez a lényeg a képen most):
Most mennyi ugyanez a csokoládé? Akciósan 350 forint, anélkül 399.
Tessék, elemezgesd. Bizonyára hamisítvány a felvétel, de te ugyan nem dőlsz be neki...
Előszöris a burgonyának nem az ára a lényeges, legalábbis egyik válaszban sem az volt a lényeg, hanem az osztogatása. Hű pártkatona voltál, átveheted. Nem sikerült felfognod, nem gond...
"arra matyizok, hogy 60% fölött nőttek a fizetések(minimálbér is)"
Az a baj, hogy ha erre matyizol, akkor sajnos a románoknak megint nagyobb volt. Meg úgy szinte mindenkinek úgy a versenytársaink közül. Persze lehet(ne) burokban is élni. De az nem jó.
"Mondjuk van 1 vállalkozasod és veszel heti 1000 terméket 1800ft/darab áron.
Ez heti 1.800.000 ft"
Ha nekem meg egy másik vállalkozásom van, akkor eladok heti 1000 terméket 10 euróért, ami eddig 3 200 000Ft bevétel volt. Jövőhéten is 10 euróért adom az ezret, és 3 300 000-et kapok érte. Pedig lóf***t sem csináltam. A lényeg, hogy az éremnek két oldala van. A gond nem ez, hanem az, hogy hosszú távon a folyamatos gyengülés az csak arra jó, hogy Európa Kínájává, azaz összeszerelő üzemévé váljunk. Amiből persze van munka, csak nincs jólét, és arra jó az egész, hogy vaksötét emberek a minimálbéremelésre matyizzanak, mert kb az a realitás nekik.
#18 " Infláció mérésére egy adott időszak elején és végén, egy kiválasztott termékcsoport (fogyasztói kosár) mért árszínvonal hányadosát, vagyis az árindexet használják. " tehát pont leszarja, hogy devizaárfolyam miatt vagy a cégek saját döntése miatt nő az ár, csak azt nézi, hogy mennyit változott.
2790 a kilónkénti ára, most 3690 forint. (ez 32%-os drágulás) [link]
2014-ben a minimálbér 67,6 ezer volt, abból 24,25 kg csokit bírtál venni.
2019-ben 99 ezer a minimálbér, abból 26,82 kg csokit bírsz venni.
Tehát Kinder csokiban 10%-ot erősödött a minimálbér.(a átlag ennél még többet)
Tehát kérdem megint, miről beszélünk? Most többet bírsz venni, mint 5 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!