Mi átlag emberek miért nem érzékeljük a gazdasági növekedést? Miért nem élünk jobban mint a Gyurcsány kormány alatt?
"400 ezret simán megkeres egy szakmunkás, egy mérnök meg 600-700 ezret."
Amennyiben 2 embert egynek veszel, abban az esetben igazad van. De elmondom, hogy én mit látok ebből.
Középiskola után egyetemre mentem. Nem az én szakom volt, fél év után ott hagytam és inkább dolgozni kezdtem. Benzinkutasként helyezkedtem el. 12 órában műszakolni, hétvégén, ünnepnapokon is. Bruttó 180 ezer forint volt az alap bérem, de juttatásokkal ( pótlékok, borravaló ) hónap végére összejött nettó 200.
Végül mégis úgy döntöttem, hogy inkább egyetemre megyek. Soha nem volt büdös a munka, 16 éves koromtól kezdve végeztem nyári- vagy alkalmi munkát. Hogy őszinte legyek, a kilátástalan jövő vitt rá arra, hogy ismét iskola padba üljek. Nincs karrier, nincs előrelépési lehetőség, akkor dolgozok amikor hívnak ( nem volt egy kiszámítható műszakrend ), kötelező túlóra és hasonló finomságok. Úgy gondoltam, hogy ennél többre vagyok képes.
Elmentem egy műszaki képzésre, ami már jobban feküdt, jobban tetszik, szeretem is. Dolgozok is a szakmámban, gyakornok vagyok. Meg tudom mutatni az SMS-t a fizetésemről, minden egyes ledolgozott hónapban, hétfőtől péntekig napi 8 óra munkavégzéssel, túlóra nélkül, juttatások nélkül, pótlékok nélkül ( mert hát ezek nem járnak egy gyakornoknak ) 95 ezer forintot kapok.
Másodállást kellett vállalnom, hogy el tudjam magam egyetem alatt tartani. És tudjátok mit látok még? Hogy aki végez az egyetemen, az is nettó 200-250, nagyon ritkán 280 körüli fizetéssel lesz felvéve mérnöknek. És van aki Dunántúlon dolgozok, van aki marad Tiszántúlon.
Tehát amennyiben úgy értetted, hogy ha én is és párom is szakmunkások vagyunk, együtt megkapunk 400-at, illetve mindketten legalább 10 év tapasztalattal rendelkező mérnökök vagyunk, együtt megkapunk 700-at, abban az esetben igazad van. De minden más esetben egy dolgot mondhatok: nyisd ki a szemed és ébredj fel az álom világból. Lehet fáj a valóság, de nem keres egy átlag ember 400-700 ezret. Még bruttóba se.
"De nagy lett a csend."
Bocs, csak tudod, van aki megpróbálja érteni is, amit belinkelnek...
Az hogy 10 éve volt még pontosan összehasonlíthatóvá teszi. Gyurcsányék akkor kapták meg a kormányzásra a lehetőséget - az mszp-szdsz - amikor az ország nagyon jó állapotban volt, a környezetünkben is szárnyalt mindenhol a gazdaság.
2006-ra már elhazudták a gazdasági adatokat az unió elől is és törvényellenesen eltitkolták a magyar választók elől is. Ezt maga gyurcsány mondta el az őszödi beszédében. Tudták jól, hogy ha napvilágra kerülnek a gazdasági adatok, akkor nekik lőttek, akkor senki nem szavaz rájuk, mert mindenki láthatta volna, hogy a fidesznek volt igaza arról, hogy csődbe viszik a gazdaságot. Utólag még a bíróság is kimondta, hogy ez választási csalásnak minősült mert alkalmas volt a választók megtévesztésére.
2006-ban még sehol nem volt válság, 2008 őszéig ide sem ért a közelünkbe.
Valahogy mindig az mszp-szdsz kormányok alatt kerül rossz helyzetbe a gazdaságunk és utána amikor fideszes kormány van, akkor mindig egyre jobban állunk. Szerintem ez nem véletlen, szóval nem árt emlékeztetni rá mindenkit.
Ahogyan mindig csak a válságot emlegetitek fel, hogy szegény gyurcsánynak milyen nehéz dolga is volt, de az sosem jön fel, hogy a fidesz kormányra kerülésekor árvíz is volt, ami után újjá kellett építeni rengeteg mindent, meg a vörösiszap katasztrófa is volt. Mégis meg tudták oldani megszorítások nélkül.
A baj pontosan az, hogy ha szépen emelkedhetett volna az életszinvonal, akkro ma úgy állhatnánk, mint a csehek. De amikor a ballibek kormányoztak, akkor mindig nagy visszaesés volt. Reálbér és reálnyugdíj csökkenés, nőtt a munkanélküliség, az infláció és egyre többen mentek csődbe.
Gyurcsányék eladósították az országot. Így azért elég könnyű (és felelőtlenség) növekedést, bérnövekedést elérni. A baloldal ebben jó, kölcsönt vesz fel és eladósít. Mintha addig lett volna 500 ezer forint adósságunk, Gyurcsányék után pedig már egymillió. Csakhogy így hosszú távon is nehezebb a növekedés, folyamatosan levon a bank. Ezért ment majdnem csődbe az ország a gazdasági válság hatására, a világ legveszélyeztetettebb országa voltunk, még a görögök is jobban álltak. Tehát az, hogy valaki jobban él, miután kölcsönt vesz fel, és elkölti luxustermékekre, az egy hamis kép.
Orbánéknál most jól megy a gazdaság, de sokkal jobb is lehetne, ha nem a lopás kötné le a figyelmüket. Bevándorlókat is telepítenek be nyakra-főre, főleg kínaiakat, miközben azt hazudják, hogy mekkora migránsellenesek. Nagy bajban van az ország. Gyurcsányék alatt persze még nagyobb bajban lenne, de ez nem mentség. Szomorú, hogy sok baloldali még azt is elhazudja, mekkora bajban volt az ország 2009-ben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!