Ezt miért hagyták az emberek?
A Trianon után egészen 199ö-ig mindenkinek elirtták a kereszt vagy a vezetéknevét. Pl. Kosztin Imre- Costin Emeric, vagy Gáll Piroska- Gal Paraschiv, vagy más efféle. Anyu mesélte aki 52-es hogy akkoriba a születési bizonyxitványba románúl irták be a keresztneveket, meg a vezetéket is ha lehetett.
Nem értem hogy voltak olyan regegátok a romániai magyarok hogy ezt hagyják. Miért nem reklamáltak vagy csaptak az asztalra hogy márpedig román nevet nem kap a gyermekem.
Én szinmagyart vagyok s soha de soha semmi nem tudna rákényszeriteni hogy a nevem elrománositsam s ha gyermekem találna születni akkor én az anyakönyvezetőnél is kiverném a biztositékot hogy az én fiam nem Ion hanem János. Nem volnék beszari nemzettagadó.
"Én szinmagyart vagyok"
Legfeljebb magyarnak vallhatod magad, de ha genetikailag megvizsgálnának, lehet kiderülne hogy még román vér is csörgedezik az ereidben.
Nos, Hajnalka, ott és akkor, te sem csapkodtad volna az asztalt, esetleg csak egyszer. Nem olyan asztalra csapós világ volt.
Az anyakönyv vezetőnél is hiába csapkodtál volna, ő csak betartotta a törvényt, nem ő hozta azokat. Esetleg kihívta volna a rendőrséget.
Mit nem értesz azon, hogy az volt a törvény? Nem a vezeték nevekre, habár kétségtelen, hogy az is előfordult. Hidd el, a férjem attól még pont olyan magyar maradt, ha Stefan is volt írva a személyi igazolványában. És mindenki Istvánnak szólította, a román kollegák is.
Az erdélyi magyarok úgy védekeztek ez ellen, hogy többnyire lefordíthatatlan, régi magyar neveket adtak a gyerekeiknek.
Beszari nemzettagadó? Mondod ezt egy olyan közösségről, amelyik 100 éves állandó, sokszor erőszakos asszimilációs próbálkozások ellenére, megőrizte a nyelvét, kultúráját, nemzeti identitását.
Szégyelld magad.
Nagyon könnyű 2019-ben ilyen öntudatosnak lenni, meg nagymagyarnak.
Én is kőkemény hungarista voltam ám tizenévesen!
Nem akarunk bántani, de hidd el, csak addig vagy ilyen bátor, amíg át nem esel egy-két megfélemlítésen, kínzáson.
Pl. voltál-e már a Terror Házában? Más téma, más ország, de láthatsz olyan dolgokat, amiket soha a büdös életben nem fogsz tudni kitörölni az emlékezetedből.
Ha ezeket a dolgokat - szándékosan nem részletezem - "felkínálják" neked, vagy megfenyegetnek, hogy a családod így fog járni, akkor onnantól te egy más ember leszel, és soha többé nem akarsz majd önfejű lenni és szembemenni a törvénnyel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!