Ezt miért hagyták az emberek?
A Trianon után egészen 199ö-ig mindenkinek elirtták a kereszt vagy a vezetéknevét. Pl. Kosztin Imre- Costin Emeric, vagy Gáll Piroska- Gal Paraschiv, vagy más efféle. Anyu mesélte aki 52-es hogy akkoriba a születési bizonyxitványba románúl irták be a keresztneveket, meg a vezetéket is ha lehetett.
Nem értem hogy voltak olyan regegátok a romániai magyarok hogy ezt hagyják. Miért nem reklamáltak vagy csaptak az asztalra hogy márpedig román nevet nem kap a gyermekem.
Én szinmagyart vagyok s soha de soha semmi nem tudna rákényszeriteni hogy a nevem elrománositsam s ha gyermekem találna születni akkor én az anyakönyvezetőnél is kiverném a biztositékot hogy az én fiam nem Ion hanem János. Nem volnék beszari nemzettagadó.
Nem létezik olyan, hogy színmagyar. Mikor bejöttünk Európába már akkor is keverék nép voltunk, és azóta még inkább ez történt.
Oda csapkodhatsz ahová csak akarsz, rád annak az országnak a törvényei vonatkoznak, ahol élsz.
Így van, ha ott hoztak egy olyan törvényt, akkor mit tudsz csinálni?
Itt is pl miért hagyják, hogy a bruttó bérből TB-t vonjon le a munkáltató, mikor Kis János évek óta nem is jár orvoshoz?
NA?
Hát mert a törvény vonatkozik rá, és kész.
Úgy gondolom, hogy nagyon fiatalka vagy még, kevés élettapasztalattal.
Az egy olyan rendszer volt, hogy ha akartad még valaha látni a gyermekedet, vagy a szüleidet, vagy akartál munkát, esetleg holnap is akartál enni, akkor nem nagyon ugráltál...
"Én szinmagyart vagyok s soha de soha semmi nem tudna rákényszeriteni hogy a nevem elrománositsam s ha gyermekem találna születni akkor én az anyakönyvezetőnél is kiverném a biztositékot hogy az én fiam nem Ion hanem János. Nem volnék beszari nemzettagadó."
Én azért megnézném, hogy ezt a StB vagy a Securitate két hetes kínzása után is vallanád vagy esetleg egy év Periprava után is fenntartod ezt az álláspontodat.
Ja, ez nekem is feltűnt.
Tudod, a héten volt az évfordulója, bizts sok ilyen téműjú cikk volt, és most meg ünnep van, meleg van, neteznek az emberek.
Ez 1990-ig volt törvény hogy elrománositották a neveket.
Most már olyan vezeték s keresztnevet irnak be amit akarsz.
Én ahogy magamat ismerem, semmi de semmi nem tudná nálam elérni hogy Sălăjan Zorică Aurelia-ra cseréljem a nevem,Szilágyi Hajnalka Aurelia helyett.A Secu kinzásaiba belehalnék mert nem birnám ki a fájdalmat, Peripravarol meg egyszer kiengednének s nem változna az álláspontom sem a magyarságom. Aki igazi magyar annak első az identitása s én az vagyok.
"Aki igazi magyar annak első az identitása s én az vagyok."
Azért vicces, hogy igaz magyaroknak névben és útlevélben szokott kimerülni a magyarság. Én biztos nem nehezíteném a magam és a családom dolgát, főként nem gátolnám a gyerekem jövőjét egy látszat miatt.
"Mi ez a sok trianonos kérdés?"
Ennek van az ideje. Nyugodj meg, lesz majd kérdés a homokos felvonulásról és a holokasztról is.
Kérdező, ugye neked ott van még a sejhajodon a tojáshéj?
Na, akkor elmondom neked, hogy Csauseszku idejében nem nagyon ugrált a román se, nem hogy a k..va magyar, mert azonnal vitte a Szekuritáte. Nem mindig volt ilyen jó világ rátok, öcsisajt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!