Érdemes konfliktust kirobbantani egy temetőért?
Most őszintén, nem csak a két ország között fennálló feszültség csúcsosodik ki ebben az ügyben?
Nem inkább a békesség lenne a határon túliak érdeke?
#1 Az eltemetettekre rátemetnek nap mint nap. A sírhelyet csak bizonyos ideig lehet megváltani Magyarországon például.
Nem tudom pontosan mennyire vannak román elesettek oda eltemetve, mennyiben jogos amit csináltak - habár a sírkövek ha jól tudom már ott vannak így is, úgy is, a felavatás volt már csak hátra. Azt nem hinném, hogy akkor fülük farkuk behúzva lebontanák azokat.
Lehet csinálni a fesztivált, de szerintem az tény, hogy a románok igencsak fájó és barátságtalan intézkedéseket tudnak hozni a határon túli magyarok számára, ha akarnak. Talán pont ezért kellene jó viszont ápolni velük.
Ezt a kérdést a románoknak tedd fel.
Nem mi kezdtünk el piszkálni egy régóta ott lévő temetőt.
Nem mi vertünk szét sírokat.
Nem mi rohantunk neki a rendőrsorfalnak.
Nem mi kezdtünk el másokat husángokkal püfölni.
Érdemes konfliktust kirobbantani? Nem. De ha a konfliktust már kirobbantották, akkor meg kell védenünk magunkat.
Az úzvölgyi katonatemető egy magyar temető. Az iratai szerint nincsenek román katonák ott eltemetve. Amit most akartak felavatni, azok a román parcellák jogtalanul, önkényesen lettek felépítve, egy másik település polgármestere által, mivel fennhatósága alá vonta az egyébként nem hozzá tartozó települést. A felavatást a magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni, vagyis nem erőszakkal. Ezzel szemben a románok zászlórúddal verték a magyarokat, betörtek a temetőbe, szétverték a székelykaput és sírokat rongáltak meg.
Szóval akkor, ki is kezdte a konfliktust?!
#7 Nem férnek el ott azok a román keresztek? Egy elhagyatott terület közepén? Már ott is vannak, szerintem ott is maradnak, már csak fel akarták avatni.
Megértem az érzelmeket, meg az indulatokat, de ettől most jobb lesz a világ? Most majd ezután a magyar lakta területeken több kedve lesz a román kormánynak utakat, infrastruktúrát építeni, hogy mondjuk jobb legyen az élet?
Talán igazán profi diplomaták még el tudnák simítani a dolgokat, de attól tartok innentől csak rosszabb lesz.
"Nem férnek el ott azok a román keresztek? Egy elhagyatott terület közepén? Már ott is vannak, szerintem ott is maradnak, már csak fel akarták avatni."
Cunci, nem fogod fel azzal az egytekervényeddel, hogy a románok nem sírt avatni mentek, hanem magyarokat gyalázni?? Ennyire nem lehetsz egybites..
Mit nem értesz azon, hogy:
1, nincsenek ott román katonák eltemetve;
2, jogtalanul, önkényesen helyezték el a kereszteket egy MAGYAR temetőben. Ami 1927 óta MAGYAR katonatemető? Osztrák sírhelyek vannak még ott azóta, nem utólagosan kerültek oda.
Itt nem arról van szó, hogy van-e hely, vagy nincs. Hanem arról, hogy ez szándékos provokáció, ráadásul törvénytelen keretek között. Nem a magyarok tettek a románok ellen, nem a magyarok verték a románokat, nem a magyarok vertek szét egy román temetőt. De miért akarod kihozni őket hibásnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!