Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » "Kétféle ember van a Földön:...

"Kétféle ember van a Földön: Az, aki szereti az USÁ-t, mert irigy rá, és az, aki utálja az USÁ-t, mert irigy rá. " Egyetértesz, vagy nem? Miért?

Figyelt kérdés
2010. jún. 7. 22:15
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Én egyátalán nem vagyok irigy az USA-ra.

Amit te látsz a tévében, az Hollywood varázsa...

De a valóság egészen más. Nézd meg MacIntayer alvilági útikalauzából a Miamira vonatkozó részt! Majd kiderül, hogy az a szuper város nem is annyira szuper.

Az országban van egy csomó gettó, és a kormányuk képtelen mit kezdeni a bűnözéssel.

Van két párt, ami váltogatja egymást, de valódi reformok szinte soha nem születnek.

Az egészségügyi rendszerükről nem egy film készült.

Maga az ország túl erőszakos a külfölddel szemben (lásd: Irak és Afganisztán).

Arról nem is beszélve, hogy ott nem létezik olyanfajta szociális állam, mint Európában.

Ráadásul nincs kidolgozott tömegközlekedés sem, ami azért ugye Európa nagyvárosaiban alap.

Arról nem is beszélve, hogy szerintem a New York-i metrón sem szívesen utaznál.

De hogy ne csak kritikát mondjak, hanem alternatívát is: én ha kiköltöznék valahova az Ausztria vagy Svájc lenne. Ezek szép helyek, közelebb is vannak, jó a közbiztonság, és mégis jó módban élnek az emberek, az állam hasonlóan gondoskodó, mint nálunk, van modern tömegközlekedés, nem csak autóval járnak mindenhova.

És ha Bécsben nem is, de a Boden-i tó környékén szívesen el tudnék lakni. De ki nem?

2010. jún. 7. 23:48
 12/24 anonim ***** válasza:
84%

Baromság. Nem irigylem az amerikai életformát, amely szerintem egyértelműen rosszabb az európainál. Az USA a technikán kívül mindenben (gondolkodásban, kulturálisan) évszázadokkal van lemaradva Európától.

Az USA-nak erős a hadserege, fejlett a tudományos/technikai infrastruktúrája. Ennyit tud felmutatni pluszként Európához képest. Az embereknek kevesebb a szabad idejük, többet dolgoznak, az egészségügyi rendszer igazságtalan és nem hatékony, a jogi és igazságügyi rendszer európai szemmel nézve egy barbár, viccnek is rossz rendszer. Az USA-ban többen ülnek börtönben, mint a 1,5 milliárd lakosú Kínában, ami pedig egy diktatórikus rendőrállam. Miért? Azért, mert az USA-ban a BV-t magáncégek működtetik, és a börtönüzemeltető lobby eléri, hogy mindenért hosszú börtönbüntetéseket szabjanak ki a bírók. E középkori szogor ellenére az USA közbiztonsága a legrosszabb a fejlett országok közül. Ennek pedig az az oka, hogy az amcsi gondolkodás semmi mást nem ismer, csak a jó és rossz, bűnös és nem bűnös fogalmát. A bűnmegelőzés, vagy a bűnözés okainak feltárása, esetleg a rehabilitáció fogalma teljesen ismeretlen számukra, ők csak jófiúban és rosszfiúban meg megtorlásban gondolkodnak, kb. úgy, ahogy Európában 1700 körül volt divat. Az amerikai egészségügyre a GDP 13%-át költik, miközben európai országok a GDP-jük 7-8%-át. Ennek ellenére az USA az, ahol a szegények fizikailag különböznek a gazdagoktól, mert egyrészt alultápláltak (így alacsonyak), másrészt mivel nem jutnak orvosi ellátáshoz, ezért fogatlanok, sánták stb. lesznek idővel nagyon gyakran. Az USA az az ország, ahol egytucat zeneszám letöltéséért 100 ezer dollár büntetést szabnak ki, bolti lopásért pedig éveket lehet ülni, de lőfegyvere szinte akárkinek lehet, és használják is őket nyakló nélkül. Szerintem az amerikai gondolkodásmód lényege, hogy teljesen hiányzik belőlük az érzék a társadalmi folyamatok, problémák iránt. Nincs bennük szociális és pszichológiai érzék. Csak Jó és Rossz van náluk, és mindenki vagy Jó (amíg Jó, addig csinálhat bármit), vagy Rossz (akkor pedig le kell csukni 20 évre). Az okokra nem kíváncsiak, vagy arra, hogy hogyan lehetne elérni, hogy több "jó" és kevesebb "rossz" ember legyen. A másik fontos jellemzőjük, hogy a tulajdon a legfőbb érték náluk. Míg Európában az életet többre értékeljük, az USA-ban egyértelműen a tulajdon a csúcs. Mindent annak rendelnek alá, hogy a "szent magántulajdon" ne sérüljön. Ezért pl. egy általános eü. ellátás amerikai szemmel egy mocskos kommunista összeesküvés, mert hozzá adót kell kivetni, ami sérti a Szent Magántulajdont. Az, hogy a szegények nem jutnak orvosi ellátáshoz, nem sérti a gazdagok Szent Magántulajdonát, ezért az amcsit nem zavarja. Azonban ez az egész már régóta csak fikció: az amerikaiak is elég magas adókat fizetnek (ennyit a szent magántulajdonuk védelméről), csak hát az adókat az US állam nem olyan kommunista disznóságokra költi, mint az egészségügy, hanem olyan nemes célokra, mint más országok megszállása és más népek gyilkolászása.

Véleményem szerint egyértelmű korlátai vannak az amerikai gondolkodásnak, egyértelműen kevesebbet tudnak, mint az európaiak. Olyanok, mintha bizonyos leckékről hiányoztak volna.

2010. jún. 8. 01:07
 13/24 anonim ***** válasza:
49%

Amerikát csak a befolyása és a hatalma miatt irigylem, mert jó lenne, ha a szuperhatalom státusz valamely olyan ország(ok) kezében lenne, akik okosak.

Sarah Palin külügyi tapasztalatai? Látja Oroszországot az ablakából...

2010. jún. 8. 01:52
 14/24 anonim ***** válasza:

"Amerikát csak a befolyása és a hatalma miatt irigylem"

Az átlag amerikai számára az USA szuperhatalmi státuszának egyetlen érzékelhető következménye az állandó rendőri ellenőrzés, reptéri motozás és paranoia, ami a "terrorveszély" miatt alakult ki.

2010. jún. 8. 05:41
 15/24 anonim ***** válasza:
62%

Még az "átkos-ban", mikor nagy volt a szovjet- amerikai ellentét, volt egy ilyen mondás (és mennyire igaz!):

Az amerikaiak ugyanolyanok, mint az oroszok, csak selyemharisnyában.

2010. jún. 8. 09:33
 16/24 anonim ***** válasza:
94%
Nem értek vele egyet. Látjuk az "amerikai álom" csillogását a TV-ből, de a valóság teljesen más. Bejártam 3 nagyvárosát, New Yorkot, Las Vegast, és Los Angelest, és semmi nem érzékelhető, amiért irigynek kéne lenni rájuk. Az emberek nem törődnek a másikkal (a Time Square-n fényes nappal bezártak egy embert egy táskába, szerencsétlen ott vergődött, de az emberek nem segítettek rajta, hanem körbeállták, kiröhögték, videózták, és még meg is rugdosták), rendkívül pazarlóak, még Beverly Hills is úszik a szemétben. Minden második sarkon gyorsétterem van, és annyiféle etnikum él ott, hogy alig érteni az angolt. És ezek csak a személyes tapasztalataim, ebből még kimarad a rémes egészségügyi rendszerük, és a borzalmas külpolitikájuk, a kulturálatlanságuk (rengeteg a tinédzserterhesség, mert a szülők nem világosítják fel a gyerekeiket, csak azt mondják nekik, hogy várjanak a házasságig). Ez inkább amerikai rémálom.
2010. jún. 8. 09:52
 17/24 anonim ***** válasza:
7%

Kicsit (?) provokálónak érzem a kérdést.

Én csak annyit tudok az USA-ról,amennyit a média elémrak - szóval ez alapján nem ítélkezek.

Viszont a saját országomat jól ismerem,és annyit mondhatok hogy az USA az összes nagatívumával együtt csak jobb lehet!De ez csak magánvélemény!

2010. jún. 8. 09:55
 18/24 anonim ***** válasza:
29%
Jelenleg az USA az elsőszámú világhatalom. Ha szeretjük, ha nem. De nekem sokkal inkább megfelel ez, mintha Kína, az iszlám világ, vagy Moszkva diktálna mindenkinek a Földön. Lehet választani.
2010. jún. 8. 10:01
 19/24 anonim ***** válasza:
11%
Én egyetértek többékevésbé az előttem kommentelőkkel, csak egyvalamit még hozzátennék pozitívumként :D Szerintem az azért elég szép dolog, hogy az amerikai pár tízezer gazda el tudja látni szinte az egész világot élelmiszerrel.
2010. jún. 8. 15:48
 20/24 anonim ***** válasza:
A tipikus amerikai hozzáállás. A média náluk folyamtosan azt mantrázza, hogy mennyire jó és tökéletes és stb. náluk minden. Így olyan nem is lehet, hogy valaki joggal kritizálja az országot, hogy is lehetne, hisz náluk minden szép és jó, még a tévé is bemondta! így aztán aki negatív kritikával jönne, azt leszerelik azzal, hogy irigy. Pff, szánalom. Aki tus angolul, az a témával kapcsolatba itt talál kellemes mennyiségű olvasnivalót: [link]
2010. jún. 9. 00:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!