Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Nektek mi a véleményetek az...

Nektek mi a véleményetek az USÁ-ról, az amerikai emberekről?

Figyelt kérdés

Én nem táplálok se túl negatív, se túl pozitív érzéseket feléjük, magyar szemmel egy nagyon furcsa, érthetetlen kultúrának tűnik annak ellenére, hogy itthon is fogyasztjuk az amerikai kultúra termékeit. Pl. onnan származnak a hatalmas zabálások, bulik, jó zenék, nudibárok, de ezek mellett hatalmas stigmája van az alkoholivásnak, nagyon konzervatívok és zárkózottak szexualitás terén, valamint a legvallásosabb fejlett ország, tele vannak mindenféle protestáns kisegyházzal, akik az önmegtartóztatást, puritán életmódot és a kemény munkát támogatják, és kisebb számú katolikussal, akik sokkal komolyabban betartják a vallási törvényeket, mint az európai katolikusok. Pl. ha az egyház kijelenti, hogy fogamzásgátlást használni és maszturbálni bűn, akkor az amerikai katolikus nem fog kiskapukat keresni, hanem keményen megállja, hogy rárántson a brére, és házasságban szül akár 15 gyereket.

Aztán ott van a tolerancia, rasszizmus témája is. Amerika az egyik legrasszistább ország a világ, a történelmi és a mai USA is tele van mindenféle diszkriminációval a színesbőrűek meg az indiánok ellen, ezek mellett viszont onnan származik a modern "politikailag korrekt" viselkedésmód, vagyis olyan iratlan szabályok, hogy hogyan viselkedjünk egy másik emberrel szemben, hogy ne sértsük meg. Pl. ha az egyik barátunk indián, akkor nem fogjuk "U-u-u-u"zással csúfolni. Az átlag amerikaiak általában barátságosak egymás felé, sok mindenben a régi magyar falusi idillre hasonlít ahogy viselkednek egymás felé.

Végezetül ott van a pénzügyi kultúra. Amerika az egyik legkapitalistább, leggyengébb szociális hálóval rendelkező ország, viszont az amerikaiak a világ leginkább adakozó emberei, sok amerikai keresztény például többezer dollárt adományoz afrikai keresztény segélyszervezeteknek, akik ételt visznek meg kutat ásnak a négereknek.

Ti mit gondoltok az amcsikról? Esetleg voltatok már kint? Milyenek a magyarokhoz képest?

2018. jan. 11. 18:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
41%

Nekem alapvetően az agresszív külpolirikájukkal van a gondom. Megalakulásuk óta szinte mindig hadat üzentek valakiknek.

[link]

Dehát mit várhatunk el egy olyan országról, amely az indiánok kiirtásával és a négerek rabszolgasorba taszításával indította történelmét...

2018. jan. 11. 18:29
 2/15 anonim ***** válasza:
5%

„valamint a legvallásosabb fejlett ország (...)”

Annyi különbséggel, hogy ott kereszténynek lenne azt jelenti, hogy támogatod a fegyvertartást és követeled a halálbüntetés bevezetését minden pitiáner ügyre.

2018. jan. 11. 18:36
 3/15 anonim ***** válasza:
81%

Mondjuk mi sem csak besompolyogtunk ide a Kárpát medencébe, hanem ütöttük vágtuk akit értünk.

Éltem odakinn pár évig, nem nagyvárosban (pl NY), úgyhogy azokról nem is tudok véleményt mondani. Úgymond vidéken, az emberek barátságosak, érdeklődőek ugyanakkor nekem nehéz volt barátságokat találni mert a kapcsolatok talán felszinesebbek. A szociális háló mindenkinek magának kell megteremtenie az eü és a nyugdíj biztosítással.

Nagy különbség, hogy az átlag amerikai úgy áll hozzá, hogy "meg fogjuk csinálni" és ezért tenni is hajlandó, nem pedig a kifogásokat keresi. Sokkal ritkábban láttam rajtuk a pánikhangulatot, mint itthon, jobban el tudják választani a munkájukat a saját személyüktől. Sok ember meglepő általános műveltségről tett tanubizonyságot. Szerintem nem igaz, hogy az átlag amerikai buta lenne. Az nem butaság, hogy nem tudja hol van Debrecen, mi sem ismerjük az Afrikai országokat.

Összességében nagyon örülök, hogy kint voltam, de egy idő után már nem éreztem jól magam és visszajöttem Európába.

2018. jan. 11. 18:41
 4/15 anonim ***** válasza:
95%
Még valami fontos különbség: az átlag amerikai nem mástól, vagy az államtól várja a segítséget. Az a szólam, hogy "ezt fizesse az állam" sosem hangzott el. Ez nekem elég felüdítő volt, mert Európában, főleg pedig Keleteurópában nagyon erős a szocializmus szelleme, vagyis hogy legyen egy dologzó réteg, aki elviszi a vállán a sok életképtelen egyedet is. Vagyis hiába fizetsz 10x annyi adót, ugyanolyan szolgáltatásokat kapsz, ami enyhén szólva is igazságtalan.
2018. jan. 11. 18:44
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Mivel háromszázmilliós országról van szó, mindenféle közösség és mentalitás előfordul ott. Lehetetlen általánosítani és meg se kell próbálni. Már államonként annyi az eltérés, hogy szinte külön kis országokként kezelhetők. Vannak élhetőbb államok és kevésbé élhetők, iszonyatos luxus és harmadik világbeli szegénység. Rengetegen gyűlölik az országukat és sokan bálványozzák.

A szociális háló felöleli az igazán szegényeket, de rengetegen úgy esnek át a résen, hogy nem elég szegények a Medicaid-hez, de nem keresnek eleget egy normális biztosításhoz. Nekik elég szar, de állandó változásban van a rendszer, ezért a korábban fennálló (nem telik biztosításra? megszívtad) rendszer már közel sem olyan rossz, mint akár 10 éve.

A rasszizmus pedig ugyanúgy működik ott is, mint itthon. Van egy örök elégedetlen réteg, ami mindig másokra fogná a felmerülő személyes gondokat, így a legprimitívebb eszközhöz nyúl: a rasszizmushoz. Ott ugyanúgy lenézik a rasszistákat, mint bárhol máshol és a 1st amendment sem védi ám őket úgy, ahogy azt itthon elképzelik. Ott is üldözik a gyűlöletbűnt.

Ami elég nagy különbség az az, hogy ugyanúgy a 1st amendment miatt a sajtó hatalma sokkal nagyobb, azaz ott olyan híreket is lehozhatnak, amiért itthon beperelnek azonnal. Nem tabu a fotó, bőrszín, név, életkor közlése a hírekben, mert a freedom of the press mindenható. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó vagy rossz -e.

2018. jan. 11. 19:00
 6/15 anonim ***** válasza:
78%

Az atlagember napjai soran ugyeket intez, vasarol, dolgozik, es igy eleg sok emberrel kerul kapcsolatba. Persze ez nem igazi kapcsolat, csak feluletes, a pillanatnyi helyzetnek megfeleloen atmeneti. Ami nekem tetszett az USA-ban, hogy ezt az atmeneti kapcsolatot igyekeznek kedvesen csinalni. Semmibe sem kerul ramosolyogni a masikra, megis elegge befolyasolja a napi hangulatot.

Az "igazi" kapcsolatokban meg olyanok, mint mi. Ember es kapcsolatfuggo a viszony.

2018. jan. 11. 19:53
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Az USA lakossága, több, mint 300 millió ember, mindenféle nációból. Nehéz lenne ezek után meghatározni, hogy milyenek is az "amerikai emberek".
2018. jan. 11. 20:51
 8/15 anonim válasza:
5%
Mivel egy eleg nepes orszagrol van szo, van mindenfele ember. De sajnos tobbsegben konzumidiota, felszines emberek. Egy mesterseges allam osszevegyitve egy csomo etnikumot..
2018. jan. 11. 21:16
 9/15 anonim ***** válasza:
53%

'Dehát mit várhatunk el egy olyan országról, amely az indiánok kiirtásával és a négerek rabszolgasorba taszításával indította történelmét...'

Azért tisztázzuk: az indiánokat nem irtották ki, a néger rabszolgaság pedig inkább a déli államokban volt jelen.

2018. jan. 12. 09:04
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Csakugyan nem irtották ki teljesen őket, de úgy néhány tízmilliónyit legyilkoltak belőlük (természetesen akkor is jogos önvédelemre és a demokráciára hivatkozva).

2018. jan. 12. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!