Mit gondolsz a katalán helyzetről? Minek drukkolsz : a katalán függetlenségnek vagy az egységes államnak?
Mit jelent az elnyomás?
És mit jelent a függetlenség?
Anno a női egyenjogúságot ellenzők is azzal érveltek, hogy minek az a nőknek , így is jó nekik,gondoskodik róluk a férjük.
Én azért örülök, hogy ősanyáim kivívták az egyenjogúságunkat.
No,meg ahogy mondják: nemcsak kenyérrel él az ember.
Miért ne szakadhatnának el,ha akarnának?Erdély nem akart elszakadni,aztán mégis...
Vagy csak a magyarokat lehetett szivatni?
Spanyolországban mindig voltak belső feszültségek,azt csak mi látjuk,úgy,hogy spanyolok, valójában nagyon sokféle ember él ott,ez egy vérrel összetákolt ország.
Francot szidják,hogy véresen elnyomta a baszkokat,katalánokat .
Most meg tapsolnak a katalánokat verő rendőröknek.
Logikus.
13.
Így van, Spanyolország biztos gátolná a felvételét az EU - ba, de lehet, hogy mások is a precedensértéke miatt.
Jönnének az észak olaszok, meg más olyan tartományok, akik úgymond többet adnak a közösbe. És ez nagy csapás lenne az EU számára, nem elég a Brexit, katalánok, elkezd mindenki függetlenesdit játszani, baszkok, majd jön a Kanári szigetek (voltak, vannak ott is ilyen törekvések), Ibiza, Mallorca? Ott is katalán nyelvjárást beszélnek, Korzika, bretonok, nem lesz vége - hossza, mindenki önálló akar majd lenni.
Egyébként miért baj,ha mindenki függetlenedni akar?
Ha úgyis azt szajkózzák, hogy nem számítanak a határok,akkor miért nem lehet függetlenedni?
Nem logikai ellentmondás?
Persze a politikában ne keressünk logikát.
Bretagne: ott még az ötvenes években is verték az embert,ha bretonul beszélt.
A gazdaság alapján a katalánoknak pont ugyanaz a problémájuk, mint az észak-olasz tartományoknak.
Katalónia Spanyolország egyik legfejlettebb, és leggazdagabb vidéke, jogosan sérelmezik azt, hogy ők finanszírozzák a leszakadt, lusta régiókat.
Én azon az állásponton vagyok, hogy ha függetlenedni akarnak, akkor függetlenedjenek. Nekik is meg kell adni a szabad önrendelkezés jogát.
Az EU álláspontját viszont nem értem, és ez már tényleg nyilvánvaló, és durva kettős mérce. A katalán népszavazást nem ismerik el, törvénytelennek tartják, de Koszovó népszavazás nélküli, teljesen egyoldalú elszakadását azonnal elismerték, le se sz@rva azt, hogy ez mennyire törvénytelen volt.
Az EU-ban attól félnek, hogy ha Katalónia függetlenedik, az elindít egy nagyobb lavinát. Ott van a szintén függetlenedni akaró Flandria régió Belgiumban, Baszkföld Spanyolországban, a magyarlakta területek a szomszédomnál, Kárpátalján a ruszinok, Észak-Olaszország (Veneto tartomány lakosságának a 80%-a jelképesen az elszakadásra szavazott), A Boszniai-Szerb-Köztársaság, Macedónia albán lakta területei, stb.
Mellesleg a függetlenséget sem akarják azért olyan sokan. A szavazásra jogosultak 43%-a szavazott, és a 43% 90%-a akarja a függetlenséget. Tehát a lakosságnak több, mint a fele el sem ment szavazni.
Plusz nem csak Katalónia az egyetlen katalán tartomány. A délen szomszédos Valencia ugyanúgy katalán tartomány, ahogy a Katalónia partjaitól nem messze lévő Baleár-szigetek is.
43%-os részvétel: azért gondolom a spanyol kormány fellépése is visszatartott pár %- nyi szavazót
Mert vannak vad spanyolok,akik akkor is elmennek,sőt vannak,akik direkt azért mennek, hogy na,akkor megmutatjuk a kormánynak, a rendőrségnek, de azért mégis: biztos sok-sok embert tartott vissza a hatalom erőszakos fellépése.
Kettős mérce: uez az atomfegyvereknél, vannak országok, akiknek lehet tartatni, vannak országok,aki ha tart(anának) ,akkor aljas gazembernek(gazországnak) van titulálva.
A kommunizmus-nemzetszocializmus kettős mércét már meg sem említem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!