Mit gondolsz a katalán helyzetről? Minek drukkolsz : a katalán függetlenségnek vagy az egységes államnak?
Oszt' nekünk mi előnyünk/hátrányunk származik egyikből vagy másikból?
De hogy (valamennyire) a kérdésre is válaszoljak: mint hogy nem vagyok rest beismerni, hogy nem ismerem annyira a spanyol/katalán belpolitikai és társadalmi helyzetet, hogy kvázi "hozzáertőként" tetszelegjek, és megmondjam a tutifrankót, mint ahogy teszik sokan (mert ugye mi mindenhez is értünk), max. csak annak "drukkolok", hogy a spanyol/katalán politikusok legyenek egy fokkal értelmesebbek magyar társaiknál, és tudják úgy rendezni a helyzetet, akár ilyen, akár olyan módon, hogy ne ismétlődjön meg a vasárnapi.
Utolsó,gondoltam, hogy jössz ezzel, hogy mi közünk hozzá, de szerintem sok magyar jár Spanyolországba és ha egy magyar odautazik,akkor döntően Barcelona környékére megy.
Szóval már ezért is érint sok magyart.
Elég sok magyar is tanul kinn.
Ok, ez jogos lehet.
Bár akkor már én kifejezetten olyanok véleményére lennék kíváncsi, akik kint élnek/éltek, és nem csak a tv-ből "ismerik" a körülményeket.
Tök felesleges leszakadniuk. Egy életképtelen állam lesznek, akik majd járnak kuncsorogni az EU-hoz, hogy vegyék őket vissza. Meg megy majd a rinya, hogy lám, schengeni övezeten kívül nem léphetnek ki a területükről papírok nélkül. Szóval gyakorlatilag semmi jó nem származik a naaaagy függetlenségükből, csak annyi, hogy verhetik majd a mellüket a "szabadságukra" (aminek köszönhetően mindenhova útlevél kell majd nekik).
Egyébként egyetértek az egyik fenti válaszolóval, valóban nem érint ez minket túlságosan.
Talán azt, hogy most a katalánok az "elnyomott" kisebbség de ha sikerül kivívniuk a függetlenségüket akkor meg pont nekik lesz az országuk népességének harmadát kitevő kisebbségük. Eleve a népszavazáson a választásra jogosultak kb. harmad szavazott csak az elszakadásra így nem igazán lehet azt mondani, hogy megvan a szükséges támogatottság ahhoz, hogy kiváljanak. Szükséges alatt nem az 50%+1-et értem, mert azért azt nem nehéz belátni, hogy nem lehet úgy egy országot kormányozni, hogy közel fele nem ért egyet már az új ország létezésével se.
Gondolom mivel Spanyolország részei így komolyan függnek a többi régiótól, az hét szentség, hogy a spanyolok nem fogják elismerni őket, valószínűleg a többi EU-s tagállam se így gazdaságilag is jó eséllyel rövidtávon komolyan megszívják. (ők is meg a Spanyolok is, mert a GDP-jük 20% ugrana, a legfejlettebb régiójuk kiválásával)
Annak drukkolok, hogy oldják meg lehetőleg békésen ezt a konfliktust.
Elvben minden népnek drukkolok, aki a függetlenségére, szabadságára törekszik.
Na de annak a országnak is drukkolok, aki az egységét próbálja megőrizni.
Egy dolgot szögezzünk le, hátha nem világos mindenkinek: a katalánok nincsenek elnyomva. Nagyfokú autonómiát élveznek, saját parlament, rendőrség, teljesen szabad nyelvhasználat stb.
Alig - alig nyernének vele, ha teljesen függetlenek lennének, viszont nagyon sokat vesztenének, EU tagság oda, azért újra folyamodni kéne, euró oda, határellenőrzés, vám stb.
Más lenne a helyzet, ha a spanyolok elnyomnák őket, nem beszélhetnének katalánul, idegen politikusokat ültetnének a nyakukra, korlátoznák a kultúrájuk mindennapi megélést, üldöznék őket nemzetiségi alapon, hadsereggel megszállva tartanák őket stb. Ha így lenne, maximálisan támogatnám a törekvéseiket.
De ilyesmiről szó nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!